NST vizsgálat – Mikor és miért szükséges terhesség alatt?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

Az NST (Non-Stress Test) vizsgálat egy nem invazív diagnosztikai eljárás, amelyet a terhesség késői szakaszában végeznek, általában a harmadik trimeszterben. Célja, hogy ellenőrizze a magzat jólétét és a méhen belüli állapotát.

Bevezetés az NST vizsgálat alapjaiba és céljába

Az NST vizsgálat során a magzati szívverést és a magzat mozgásait monitorozzák egy külső érzékelő segítségével. A vizsgálat lényege, hogy figyeljék, hogyan reagál a magzat szívverése a mozgásokra. Az egészséges magzatok esetében a szívverés gyorsulása figyelhető meg a mozgások során, ami a megfelelő oxigénellátottságra és idegrendszeri egészségre utal.

A vizsgálatot általában akkor végzik, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy fokozott figyelmet igényel a magzat állapota, például magas kockázatú terhességek esetén, ha a kismama cukorbeteg, magas vérnyomással küzd, vagy ha a magzat mozgásaiban változást észlelnek. Az NST vizsgálat fájdalommentes, nem jelent kockázatot sem az anya, sem a magzat számára, és segíthet megelőzni a súlyosabb problémák kialakulását.

Mikor szükséges az NST vizsgálat?

Az NST vizsgálatot akkor végezik, amikor az orvosnak vagy a kismamának aggodalmai vannak a magzat jólétével kapcsolatban. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori helyzetet és állapotot, amelyek indokolhatják az NST vizsgálat elvégzését:

 1. Magas kockázatú terhességek
  • Olyan terhességek esetén, amelyekben a kismama vagy a magzat egészsége veszélyben lehet. Ide tartozik például az ikerterhesség vagy a többes terhesség.
 2. Anya egészségügyi állapota
  • Ha a kismama bizonyos egészségügyi problémákkal küzd, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegség vagy autoimmun betegségek.
 3. Magzati mozgások változása
  • Ha a kismama kevesebb magzati mozgást érzékel, mint korábban, vagy ha hirtelen változás áll be a magzat aktivitásában.
 4. Terhességi komplikációk
  • Olyan állapotok esetén, mint a preeklampszia, a magzatvíz mennyiségének rendellenességei (túl sok vagy túl kevés magzatvíz), vagy ha korábban előfordult terhességi komplikáció.
 5. Túlhordás
  • Amikor a terhesség meghaladja a 40. hetet, az NST vizsgálat segíthet annak meghatározásában, hogy a magzat továbbra is jól érzi-e magát a méhen belül.
 6. Előző terhességek problémái
  • Ha az előző terhességek során komplikációk léptek fel, mint például magzati halálozás, koraszülés vagy más súlyos problémák.
 7. Magzati növekedés és fejlődés ellenőrzése
  • Amikor a magzat növekedése lassabb, mint az elvárt, vagy ha gyanú merül fel, hogy a magzat nem fejlődik megfelelően.

Ezekben az esetekben az NST vizsgálat segíthet az orvosnak abban, hogy időben felismerje a lehetséges problémákat és szükség esetén beavatkozzon a magzat és az anya egészségének védelme érdekében.

Hogyan zajlik az NST vizsgálat?

Az alábbi lépések mutatják be a vizsgálat menetét:

 1. Előkészületek
  • A kismama kényelmesen elhelyezkedik egy vizsgálóágyon vagy székben, félülő vagy fekvő pozícióban.
  • A hasára két érzékelőt helyeznek fel egy rugalmas pánt segítségével. Az egyik érzékelő a magzati szívverést, a másik a méh összehúzódásait méri.
 2. Monitorozás
  • Az érzékelők csatlakoztatva vannak egy monitorhoz, amely folyamatosan rögzíti a magzati szívverést és a méhösszehúzódásokat.
  • A kismama egy gombot kap, amelyet meg kell nyomnia minden alkalommal, amikor érzi, hogy a magzat mozog. Ez segít az orvosnak összekapcsolni a magzati mozgásokat a szívverés változásaival.
 3. Az eljárás időtartama
  • A vizsgálat általában 20-30 percig tart, de hosszabb is lehet, ha a magzat nem mozog aktívan vagy alszik.
  • Ha a magzat nem mutat elég aktivitást, előfordulhat, hogy az orvosok különféle módszerekkel próbálják felébreszteni, például hangingerrel vagy az anya helyzetének megváltoztatásával.
 4. Eredmények értékelése
  • A monitoron megjelenő görbék és adatpontok alapján az orvos értékeli a magzati szívverés reakcióit a mozgásokra.
  • A normális eredmény azt mutatja, hogy a magzat szívverése gyorsul a mozgások során, ami a megfelelő oxigénellátottságra utal.
  • Ha az eredmények nem egyértelműek vagy aggályosak, további vizsgálatokra lehet szükség, például biofizikai profilra vagy doppler ultrahangra.
 5. Utólagos teendők
  • A vizsgálat után az érzékelőket eltávolítják, és a kismama folytathatja a napi tevékenységeit.
  • Az orvos azonnal tájékoztatja a kismamát az eredményekről és megbeszélik a további lépéseket, ha szükséges.

Az NST vizsgálat fájdalommentes és biztonságos mind az anya, mind a magzat számára. Segít az orvosoknak időben felismerni és kezelni a lehetséges problémákat, biztosítva a magzat egészséges fejlődését és az anya nyugalmát.

Mit jelentenek az NST eredmények?

Az NST vizsgálat eredményei a magzati szívverés és mozgások közötti összefüggést mutatják, amely alapján az orvosok megítélhetik a magzat jólétét. Az NST eredményei általában két kategóriába sorolhatók: reaktív (normális) és nem-reaktív (nem normális).

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mit jelentenek ezek az eredmények:

 1. Reaktív (normális) NST
  • Szívverés gyorsulása: A magzati szívverés legalább két alkalommal 15 ütemmel percenként (bpm) növekszik és legalább 15 másodpercig tart a vizsgálat 20 perces időtartama alatt.
  • Jó magzati állapot: A reaktív NST azt jelzi, hogy a magzat jól érzi magát, megfelelő az oxigénellátottsága, és az idegrendszere normálisan működik. Ebben az esetben nincs szükség további azonnali vizsgálatokra.
 2. Nem-reaktív (nem normális) NST
  • Szívverés hiánya: A magzati szívverés nem gyorsul fel a várt módon, vagy a gyorsulások nem felelnek meg a normál kritériumoknak a 20 perces vizsgálat alatt.
  • Lehetséges problémák: A nem-reaktív NST jelezheti, hogy a magzat oxigénellátottsága nem megfelelő, vagy hogy alvási ciklusban van. Ilyenkor további vizsgálatokra lehet szükség a magzat állapotának pontosabb meghatározásához.

További lépések nem-reaktív NST esetén

Ha az NST eredménye nem-reaktív, az orvos különféle lépéseket tehet a helyzet tisztázására és a magzat jólétének biztosítására:

 1. Hosszabb megfigyelés
  • Az NST vizsgálatot meghosszabbíthatják további 20-40 perccel, hogy kizárják a magzat alvási ciklusát, és további aktivitást figyeljenek meg.
 2. Biofizikai profil (BPP)
  • Egy átfogóbb vizsgálat, amely ultrahangot és NST-t kombinálva értékeli a magzat légzésmozgásait, izomtónusát, általános mozgását és a magzatvíz mennyiségét.
 3. Kontrakciós stressz teszt (CST)
  • Ez a vizsgálat a méhösszehúzódások hatását vizsgálja a magzati szívverésre, hogy kiderüljön, hogyan reagál a magzat a stresszre.
 4. Doppler ultrahang
  • Az ultrahang segítségével a köldökzsinórban és a magzati erekben lévő véráramlást vizsgálják, hogy ellenőrizzék az oxigénellátottságot.

A nem-reaktív NST eredmények nem mindig jelentenek komoly problémát, de fontos, hogy az orvos alaposan megvizsgálja a magzat állapotát és szükség esetén további vizsgálatokat végezzen. Az NST vizsgálat segít időben felismerni a potenciális problémákat és megtenni a megfelelő lépéseket a magzat és az anya egészségének biztosítására.

Lehetséges kockázatok és mellékhatások

 • Félreértelmezett eredmények: Néha az NST vizsgálat eredményei nem egyértelműek vagy tévesek lehetnek, ami további vizsgálatok szükségességét eredményezheti. Egy nem-reaktív NST nem feltétlenül jelent problémát, de további vizsgálatokra lehet szükség a pontos diagnózis érdekében.
 • Stressz és aggodalom: Az NST vizsgálat során kapott eredmények néha aggodalmat kelthetnek a kismamában, különösen akkor, ha az eredmények nem-reaktívak. Ezért fontos, hogy az orvos részletesen elmagyarázza az eredményeket és a következő lépéseket.
 • Fals pozitív eredmények: Előfordulhat, hogy az NST vizsgálat olyan problémákat jelez, amelyek valójában nem állnak fenn, ami felesleges aggodalomhoz és további, nem szükséges vizsgálatokhoz vezethet.

Mit tehet az anya az NST vizsgálat során?

 • Kényelmes helyzet: A vizsgálat során az anya kényelmes pozícióban kell legyen, hogy a monitorozás pontos legyen, és az anya ne érezzen kellemetlenséget.
 • Mozgás figyelése: Az anya kap egy gombot, amelyet meg kell nyomnia, amikor érzi a magzat mozgását. Ez segít az orvosnak pontosan értékelni a magzati aktivitást.

Az NST vizsgálat általában biztonságos és hasznos eszköz a magzat jólétének ellenőrzésére. Az esetleges kockázatok minimálisak és ritkák, így a vizsgálatot széles körben alkalmazzák a terhesség harmadik trimeszterében a potenciális problémák időben történő felismerésére és kezelésére.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója