Mi az az ösztrogén? Másnéven tüszőhormon

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az ösztrogén egy fő női hormon, amely a petefészkekben termelődik. Az ösztrogén határozza meg a nők megjelenését. Ez az a hormon, amely felelős a jellegzetes női formákért – mellek, alak, a bőr alatti zsír eloszlása.

Ez utóbbi különösen fontos a test felépítése szempontjából. A férfiak is termelnek ösztrogént, de lényegesen kisebb mennyiségben.

Az ösztrogén funkciói

Az ösztrogén felelős a női formákért, és elősegíti a zsírok lerakódását, elnyomja azok üzemanyagként való felhasználását és feltölti a szervezet zsírraktárait. Az ösztrogén hozzájárulása a felesleges zsír felhalmozódásához magyarázza annak szokatlan hatását a növekedési hormonra, amely segíti a szervezet oxidációját és a savak mobilizálását.

Az ösztrogén egyrészt elősegíti a növekedési hormon felszabadulását, ugyanakkor megzavarja az aktiválásához szükséges jeleket, semlegesítve a fokozott felszabadulás ugyanazt a hatását.

Ezzel együtt az optimális ösztrogénszint elősegíti az inzulin aktivitását. Néhány más hormon mellett az ösztrogén hozzájárul a vízvisszatartáshoz.

Ösztrogén hiány

Az ösztrogén hiánya a női testben az érzelmi zavarok egyik fő oka. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a nők közvetlenül a szülés után, a menopauza idején és a menstruáció előtt szenvednek leginkább érzelmi zavaroktól – a csökkent ösztrogén felszabadulás időszakában.

Ha a női testben hiányzik az ösztrogén, a kollagénrostok fokozatosan lebomlanak, a bőr pedig kiszárad és ráncosodik. Ez az ösztrogén, amely a sejtek megújulásáért és a bőr fiatalos megjelenésének megőrzéséért felelős. Amikor szintje csökken, a haj elveszti fényét, és könnyen töredezni kezd.

Az ösztrogén részleges hiánya néhány évvel a menopauza után csontritkulás kialakulásához és potenciális csonttöréshez vezethet. A 45 év feletti nőknél az ösztrogénhiány az érelmeszesedés gyakori oka, ami viszont növeli az angina, a szívroham és a szélütés kockázatát. A túlzott szőrnövekedés sem ritka.

Magas ösztrogén szint

A magas ösztrogénszint az egyik fő oka a makacs bőrzsír felhalmozódásának és nehézségeinek. A magas ösztrogén segít megtartani a vizet a szervezetben, így növeli a zsírszintet. A felesleges ösztrogén növeli a vizet a nátrium-visszatartási útvonalon. Ennek eredményeként a nátrium nem ürül ki a szervezetből, míg a kálium továbbra is kiürül.

Azok a nők, akik napi körülbelül 500 mg koffeint fogyasztottak a ciklus follikuláris fázisában, 70%-kal magasabb ösztrogénszintet mutattak, mint azok, akik egy-egy csésze kávét ittak. A lényeg az, hogy a koffeinbevitelt a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell.

A keresztes virágú zöldségek, például a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó segítenek csökkenteni az ösztrogénszintet.

Ösztrogénben gazdag élelmiszerek

Sok olyan étel létezik, amely gazdag ösztrogénben. Ezek például a tej- és szójatermékek, a lenmag, a tökmag és a napraforgómag. Ösztrogénben gazdag gyümölcsök és zöldségek a burgonya, szilva, gránátalma, paradicsom, sütőtök, cseresznye, cékla, alma, olajbogyó, uborka, sárgarépa, papaya.

Az ösztrogénszintet növelő fűszerek az oregánó, szegfűszeg, gyömbér, kakukkfű, kurkuma, petrezselyem, lóhere stb.

A hüvelyesek közül ebből a szempontból a leghasznosabb a csicseriborsó, a lencse, a borsó, a vörösbab és a közönséges bab. Az árpa, a barna rizs és a zab is megfelelő mennyiségű ösztrogént tartalmaz.

Kutatások

Az ösztrogénteszt egy olyan teszt, amely a legfontosabb ösztrogénhormonok – ösztradiol, ösztron és ösztriol – szintjét méri a vérben vagy a vizeletben. Az ösztradiol a leggyakrabban vizsgált nemi hormon nem terhes nőknél.

A vér ösztradiolszintje a menstruációs ciklus függvényében változik. A menopauza után az ösztradiol szintje csökken és állandó marad.

Az ösztront rendszerint olyan nőknél tesztelik, akik menopauzában léptek fel. Az ösztront petefészek-, here- vagy mellékveserák gyanújával rendelkező nőknél és férfiaknál lehet tesztelni. Az ösztriolt általában terhesség alatt tesztelik.

Ösztrogénvizsgálatot végeznek a terhesség alatti problémák kimutatására, ösztrogéntermelő petefészek-daganatok értékelésére, a másodlagos nemi jellemzők eltérésének felmérésére férfiaknál.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója