Melyek az övsömör tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Az övsömör (herpes zoster) egy vírusfertőzés, amely a varicella-zoster vírus (VZV) újrafertőződése miatt alakul ki. Ez a vírus azonos a bárányhimlőt okozó vírussal.

Miután valaki bárányhimlővel fertőződik meg, a vírus a testben marad és bizonyos esetekben később aktiválódik az életben, övsömör tüneteit okozva.

Az övsömör kiütésekkel, fájdalommal és érzékenységgel járhat az érintett területen, és súlyosabb esetekben akár a szemre vagy a belső szervekre is kihatással lehet. Az övsömör kezelése általában antivirális gyógyszerekkel, fájdalomcsillapítókkal és egyéb kezelésekkel történik.

A legjobb módja az övsömör megelőzésének a bárányhimlő elleni oltás beadása, amely csökkenti a vírus újrafertőződésének kockázatát.

Az övsömör tünetei

Az övsömör (herpes zoster) tünetei a VZV vírus által okozott kiütésekkel, fájdalommal és érzékenységgel jelentkeznek az érintett területen.

Az övsömör általában csak az egyik oldalon jelentkezik, és a test különböző részein fordulhat elő, de leggyakrabban a hát alsó részén, a mellkas és az arc területén.

A tünetek általában a következők lehetnek:

  • Égő, bizsergő, viszkető, érzékeny érzés az érintett területen, akár még a bőr érintésére is érzékeny lehet.
  • Kiütések: Az érintett területen apró, vörös foltok vagy hólyagok jelenhetnek meg, amelyek gyulladtak és fájdalmasak lehetnek. Az övsömör kiütései általában a test egyetlen oldalán, azon a területen jelennek meg, ahol a VZV vírus aktiválódott.
  • Fájdalom: Az övsömörrel járó fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, és a kiütések megjelenése előtt, alatt és után is fennállhat. Az idősebb felnőttek és azok, akiknek gyenge az immunrendszerük, nagyobb eséllyel tapasztalnak súlyosabb fájdalmat.
  • Láz: Néhány ember lázzal és általános rossz közérzettel is járhat, különösen azok, akiknek gyenge az immunrendszere.

Az övsömör tünetei általában néhány héten belül elmúlnak, de néhány emberben a fájdalom és az érzékenység hosszabb ideig fennmaradhat. Ha azt gyanítjuk, hogy övsömör tüneteit tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz a kezelés érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója