A pézsmatököt sonkatök vagy bébitök néven is hallhattuk már. Húsában nagyon sok karotin található, ezért hasonlít a színe a répához, melyben szintén sok karotin található.
Nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ezért is kiemelkedően támogatja az immunrendszerünket. Szinte csak sütőtökként használjuk, pedig más felhasználási módjai is léteznek.
Legfinomabb talán a sütött változata, de felhasználhatjuk krémleveshez, édes, fűszeres, nyers vagy ünnepi változatban. Készülhet belőle köret, vagy egytálétel, főzelék, saláta.
Kerülhet turmixba, süteménybe, gluténmentes muffinba, kásába, pohárdesszertbe is. Egyszerűen ihatjuk a kicentrifugált levét is.
Most pedig lássuk egy indiai változatát a felhasználásának:
Darabos pézsmatök mulligatawny recept
A mulligatawny egy angol leves, melynek indiai gyökerei vannak. Bár az eredeti recept már régen a feledésbe merült, a ma fellelhető változatok is megérnek egy próbát:
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 alma, hámozva, apróra vágva
- 3 zeller szár, apróra vágva
- Egy kisebb pézsmatök fele, hámozva, kimagozva, apróra vágva
- 2-3 kiskanál curry por – ízlésnek megfelelően
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál nigella mag
- 800 g apróra vágott paradicsom – vagy püré
- 1,5 liter csirke vagy zöldség leves alap
- 104 g rizs
- Kevés petrezselyem
- 3 evőkanál mangó chutney – opcionális, akár tálaláshoz is
- Só és bors ízlés szerint
- Zsír a sütéshez
Elkészítés:
- Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Fonnyasszuk meg benne az almát, hagymát és zellert egyszerre – kevés sóval ízesítve.
- Tegyük a serpenyőbe a tököt, a curry port, a fahéjat és a nigella magokat. Ízesítsük fekete borssal. 2 percig főzzük, majd öntsük össze a paradicsommal és a leves alappal. Lefedve 15 percig főzzük.
- A zöldségeknek meg kell puhulniuk, de még nem esnek szét. Ekkor kell a rizst belekeverni és addig főzni fedő alatt, amíg a rizs megpuhul.
- Vegyük le a tűzről, keverjük el benne a petrezselymet és a chutney-t is (ha ilyen opciót is választottunk). Frissen, melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
Főkép forrása: buckhorninn.com