Sokszor néztem már pita recepteket, mert annyira jól néznek ki, de mindig gondom volt vele, mivel a pitában élesztő van. Végül sikerült találnom egy egyszerű, élesztőmentes receptet. Igaz, hogy kicsit lassabban készülünk el, ha a pitát is nekünk kell sütni, de megéri a fáradtságot. Ha kész a kenyerünk, már csak a töltelékre kell figyelni.
Most egy olyan tölteléket ajánlok, melyben csak zöldségek vannak. Ha figyelünk a lisztre, és a töltelék is húsmentes, akkor máris egy tökéletes vegán receptet kaptunk.
Rajtunk áll, hogy mennyire étkezünk egészségesen. Ne csodálkozzunk, ha a sok munkát követően a végeredmény gyorsan elfogy, és mindenki színültig lesz vele.
Vegán, gluténmentes pita recept
Vigyázzunk a pita vízmennyiségével, apránként adagoljuk a vizet, nehogy folyós állagot kapjunk! 6 személyre az alábbi adagokat lehet venni:
Hozzávalók a pita kenyérhez:
- 2-5 dl víz
- 25 dkg liszt – királylisztet javaslom
- 1 teáskanál só
- Kevés kókuszzsír
- 2 csipet fokhagyma por
- 1 csipet bazsalikom
Hozzávalók töltelékhez:
- Fél fej karfiol
- 4-6 kisebb burgonya, négybe vágva
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál fűszer paprika
- Fél teáskanál koriander
- Fél teáskanál fokhagymapor
- Só és bors, ízlés szerint
Hozzávalók a tahini szószhoz:
- 35 g tahini
- 2 evőkanál kéz meleg víz
- 1 gerezd fokhagyma, törve
- Só, ízlés szerint
Elkészítés:
- A pita elkészítéséhez a száraz hozzávalókat alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá a vizes hozzávalókat is. Annyi vizet tegyünk hozzá, hogy egy jól kezelhető tésztát kapjunk.
- Tegyük félre 25 percre a tésztát, majd szedjük 6 részre, és oldalanként 2-3 perc alatt süssük ki serpenyőben.
- Ha ropogós pita tésztát szeretnénk kapni, akkor letakarás nélkül hagyjuk kihűlni, egyébként takarjuk le konyharuhával, amíg elkészülünk a többi teendővel.
- Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a rózsáira szedett karfiolt és a burgonyát. Hintsük meg kevés zsiradékkal, és fűszerezzük, majd 20-25 perc alatt süssük arany barnára, ropogósra.
- A tahini szósz elkészítéséhez, minden összetevőt alaposan keverjünk össze, amíg krémes állagot kapunk. Ízlés szerint fűszerezzük.
- Langyos pitában tálalva a legfinomabb!
Jó étvágyat!
Főkép forrása: clubglutenfree.com