Élesztőmentes pita recept

Szerző: Norbert

Sokszor néztem már pita recepteket, mert annyira jól néznek ki, de mindig gondom volt vele, mivel a pitában élesztő van. Végül sikerült találnom egy egyszerű, élesztőmentes receptet. Igaz, hogy kicsit lassabban készülünk el, ha a pitát is nekünk kell sütni, de megéri a fáradtságot. Ha kész a kenyerünk, már csak a töltelékre kell figyelni.

Most egy olyan tölteléket ajánlok, melyben csak zöldségek vannak. Ha figyelünk a lisztre, és a töltelék is húsmentes, akkor máris egy tökéletes vegán receptet kaptunk.

Rajtunk áll, hogy mennyire étkezünk egészségesen. Ne csodálkozzunk, ha a sok munkát követően a végeredmény gyorsan elfogy, és mindenki színültig lesz vele.

Vegán, gluténmentes pita recept

Vigyázzunk a pita vízmennyiségével, apránként adagoljuk a vizet, nehogy folyós állagot kapjunk! 6 személyre az alábbi adagokat lehet venni:

Hozzávalók a pita kenyérhez:

  • 2-5 dl víz
  • 25 dkg liszt – királylisztet javaslom
  • 1 teáskanál só
  • Kevés kókuszzsír
  • 2 csipet fokhagyma por
  • 1 csipet bazsalikom

Hozzávalók töltelékhez:

  • Fél fej karfiol
  • 4-6 kisebb burgonya, négybe vágva
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál fűszer paprika
  • Fél teáskanál koriander
  • Fél teáskanál fokhagymapor
  • Só és bors, ízlés szerint

Hozzávalók a tahini szószhoz:

  • 35 g tahini
  • 2 evőkanál kéz meleg víz
  • 1 gerezd fokhagyma, törve
  • Só, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A pita elkészítéséhez a száraz hozzávalókat alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá a vizes hozzávalókat is. Annyi vizet tegyünk hozzá, hogy egy jól kezelhető tésztát kapjunk.
  2. Tegyük félre 25 percre a tésztát, majd szedjük 6 részre, és oldalanként 2-3 perc alatt süssük ki serpenyőben.
  3. Ha ropogós pita tésztát szeretnénk kapni, akkor letakarás nélkül hagyjuk kihűlni, egyébként takarjuk le konyharuhával, amíg elkészülünk a többi teendővel.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a rózsáira szedett karfiolt és a burgonyát. Hintsük meg kevés zsiradékkal, és fűszerezzük, majd 20-25 perc alatt süssük arany barnára, ropogósra.
  5. A tahini szósz elkészítéséhez, minden összetevőt alaposan keverjünk össze, amíg krémes állagot kapunk. Ízlés szerint fűszerezzük.
  6. Langyos pitában tálalva a legfinomabb!

Jó étvágyat!

Főkép forrása: clubglutenfree.com

Hasonló cikkek

© 2022, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója