Poszttraumás stressz zavar (PTSD)

Szerző: Norbert

A poszttraumás stressz zavar emberek millióit érinti világszerte számtalan különböző módon, de szerencsére számos természetes gyógymód is beépíthető a kezelésbe, mint például: kamilla, zöld tea, csalán, valerian, aromaterápia stb. olyan viselkedési intézkedésekkel kombinálva, mint a társadalmi szerepvállalás, az eseményre való emlékeztetők elkerülése és az érzelmi izgalom csökkentése.

Mi is az a poszttraumás stressz zavar (PTSD)?

Bár sokan hallottak már a PTSD-ről, nem mindenki érti teljesen, hogy ez pontosan mit is jelent, és milyen érzelmi következményei vannak, amit szintén nehéz lehet megérteni annak, aki még nem tapasztalta.

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) egy olyan mentális zavar, amely sok embernél traumatikus esemény, például fizikai támadás, fegyveres konfliktus, nemi erőszak, baleset vagy természeti katasztrófa után alakul ki.

A rendellenességet intenzív szorongásos rohamok, az esemény élénk emlékei, társadalmi visszahúzódás és egyéb zavaró gondolatok, érzések és álmok jellemzik. Ezek a PTSD-epizódok hossza, intenzitása és időtartama eltérő lehet.

Nem minden traumatikus esemény okoz PTSD-t, vagy az állapot nem mindig tartós, néha csak néhány hétig tart, míg a súlyosabb állapotok évekig vagy akár egy életen át is eltarthatnak, ha nem kezelik.

Az emberek körülbelül 10%-a szenved poszttraumás stressz-zavartól élete egy szakaszában, ez az arány különösen magas háborús vagy nagyszabású természeti katasztrófák idején.

Úgy tűnik, hogy a gyermekek kevésbé szenvednek hosszú ideig PTSD-ben, ha 10 év alattiak, bár a gyermekek szexuális visszaélése és visszaélése gyakran egész életen át tartó következményekkel jár.

A PTSD leggyakoribb kezelése pszichológiai tanácsadás és/vagy gyógyszeres kezelés, és bár a gyógyszeres kezelés bizonyos helyzetekben hatásos, függőségekhez is vezethet.

Ezért az otthoni természetes gyógymódok népszerű alternatívák, amelyek hasonló helyzetekben sikeresek. Nézzünk meg közelebbről néhány ilyen PTSD-gyógymódot.

Otthoni gyógymódok PTSD-re

1. Zöld tea

Bár a PTSD egy mentális rendellenesség, jelentős hatással lehet a szervezetre, beleértve az immunrendszert és a hormonális egyensúlyt.

A zöld tea fontos elem, amely erősíti az immunrendszert, és nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek csökkenthetik a stresszt és a mentális szorongást. A zöld tea hozzáadása az étrendhez hatékony módja a PTSD tüneteinek csökkentésének.

2. Kava

A Kava gyökér alkalmas a PTSD következtében pánikrohamokban vagy ideges epizódokban szenvedők számára. Ez egy erős, természetes relaxáns, amely többféle formában is bevehető, beleértve a teákat, tinktúrákat és kapszulákat.

A kava használata számos országban betiltott vagy korlátozott, és ennek káros hatásai lehetnek, ezért használat előtt konzultáljunk orvosunkkal.

3. Társadalmi szerepvállalás

Természetes, hogy a PTSD-ben szenvedők visszahúzódnak magukba, akár a további traumáktól való félelem miatt, akár azért, mert nem hajlandók kapcsolatba lépni másokkal.

Ez depresszióhoz és súlyosabb PTSD-tünetekhez vezethet, ezért fontos, hogy kapcsolatban maradjunk másokkal, mivel a másokkal való kellemes kommunikáció jó stratégia a PTSD hatásainak csökkentésére.

4. Kínai Angyalgyökér / Dong Quai

Amint már említettük, a PTSD-nek a mentális tüneteken kívül számos fizikai tünete lehet, beleértve a túlműködő mellékveséket és a túlérzékeny idegrendszert.

Az ősi kínai gyógynövény, a kínai angyalgyökér (dong quai) hatékonyan szabályozhatja a mellékvesék működését, megelőzve a pánikrohamokat és a szorongás pillanatait azáltal, hogy támogatja az idegrendszert.

5. Kamilla

A szorongás elleni küzdelem egyik legkönnyebben elérhető gyógymódja a kamilla tea fogyasztása. A kamillát évezredek óta használják az idegek megnyugtatására.

Ez akkor is érvényes, ha éppen „rossz” napunk van. A kamilla természetes összetevői gyorsan ellazítják az idegeket és eloszlatják a negatív gondolatokat.

6. Kerüljük az emlékeztetőket

Míg egyesek azt mondják, hogy a trauma helyszínének újralátogatása csökkentheti a PTSD mentális stresszét, az emlékeztetők gyakran ronthatják az állapotot. Például háborús filmek megtekintése háborús traumák átélése után nagyon káros lehet.

7. Pszichológiai tanácsadás

Míg a traumás vagy fájdalmas eseményekről beszélni nehéz lehet, ezeknek az érzelmeknek a visszatartása ugyanolyan veszélyes lehet, és lehetővé teszi, hogy intenzíven növekedjenek.

Ha egy képzett pszichológussal beszélünk, vagy akár megosztjuk tapasztalatainkat megbízható barátokkal és szeretteinkkel, az segíthet csökkenteni az esemény hatalmát felettünk.

8. Macskagyökér

A gyógynövényes szekrényekben az egyik leghatékonyabb nyugtató a macskagyökér. Sok PTSD-ben szenvedő szenved álmatlanságban, rémálmokban és egyéb nyugtalanságban, amikor megpróbál aludni, ezért egy kis segítség a nyugodt alvás biztosításához.

9. Aromaterápia

Óriási mennyiségű különféle illóolaj létezik, amelyek nyugtató hatásuk miatt az aromaterápiában használhatók. Az aromaterápia egy egyszerű és hatékony intézkedés, amely akkor is javíthat a hangulaton, ha „rossz” napunk van vagy pánikrohamaink vannak.

10. Sport

A sport csökkenti a stresszhormonok szintjét, megkönnyíti az ellazulást és az alvást is, hiszen sok idegi energia költ el egy edzés alatt.

11. Csökkent érzelmi stressz

Erősen érzelmi helyzetek, például veszekedések, párkapcsolati problémák stb. az ilyeneket lehetőség szerint kerülni kell, hogy ne rontsák a PTSD-t. A nyugalom elengedhetetlen a kezeléséhez.

Legyünk óvatosak: A PTSD súlyossága és mellékhatásai személyenként nagyon eltérőek lehetnek. Ha depresszióban szenvedünk, vagy veszélyes gondolataink vannak önmagunkkal vagy másokkal kapcsolatban, azonnal forduljunk pszichológushoz vagy egészségügyi szakemberhez, aki elvezet minket az állapotunk egészséges megoldásához vagy kiútjához.

Főkép forrása: onlymyhealth.com

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója