Poszttraumás stressz zavar (PTSD)

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) egy komplex és gyakran félreértett mentális egészségi állapot, amely traumatikus események hatására alakul ki. Ez a zavar hatással lehet az egyén életének számos aspektusára, beleértve az érzelmi jólétet, a mindennapi tevékenységeket és a kapcsolatokat.

Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk a PTSD tüneteivel, okaival, kiváltó tényezőivel és tippeket adunk az otthoni természetes gyógymódokhoz.

A célunk, hogy átfogó képet nyújtsunk erről a bonyolult állapotról, segítsük az olvasókat a PTSD jobb megértésében, és felhívjuk a figyelmet a hatékony kezelési lehetőségekre.

Mi is az a poszttraumás stressz zavar (PTSD)?

Bár sokan hallottak már a PTSD-ről, nem mindenki érti teljesen, hogy ez pontosan mit is jelent, és milyen érzelmi következményei vannak, amit szintén nehéz lehet megérteni annak, aki még nem tapasztalta.

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) egy olyan mentális zavar, amely sok embernél traumatikus esemény, például fizikai támadás, fegyveres konfliktus, nemi erőszak, baleset vagy természeti katasztrófa után alakul ki.

A rendellenességet intenzív szorongásos rohamok, az esemény élénk emlékei, társadalmi visszahúzódás és egyéb zavaró gondolatok, érzések és álmok jellemzik. Ezek a PTSD-epizódok hossza, intenzitása és időtartama eltérő lehet.

Nem minden traumatikus esemény okoz PTSD-t, vagy az állapot nem mindig tartós, néha csak néhány hétig tart, míg a súlyosabb állapotok évekig vagy akár egy életen át is eltarthatnak, ha nem kezelik.

Az emberek körülbelül 10%-a szenved poszttraumás stressz-zavartól élete egy szakaszában, ez az arány különösen magas háborús vagy nagyszabású természeti katasztrófák idején.

Úgy tűnik, hogy a gyermekek kevésbé szenvednek hosszú ideig PTSD-ben, ha 10 év alattiak, bár a gyermekek szexuális visszaélése és visszaélése gyakran egész életen át tartó következményekkel jár.

A PTSD tünetei

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) tünetei széles körben változhatnak, de általában három fő kategóriába sorolhatók: újraélés, kerülő magatartás és túlzott ingerlékenység.

 1. Újraélés tünetei:
  • Intruzív emlékek: Ezek az önkéntelen, hirtelen felbukkanó emlékek a traumás eseményről, amelyek zavaróak lehetnek az érintett személy számára.
  • Önkéntelen visszaemlékezések: Hasonló az intruzív emlékekhez, ezek azok a pillanatok, amikor az érintett újraéli a trauma eseményeit, gyakran erős érzelmi reakcióval.
  • Mentális ráerőltetett emlékek: Ezek azok a gondolatok vagy képek, amelyek akaratlanul és váratlanul törnek az érintett tudatába, és közvetlenül kapcsolódnak a traumához.
 2. Kerülő magatartás és érzelmi tünetek:
  • Kerülés: Elkerüli az emlékeket, embereket, helyeket vagy tevékenységeket, melyek emlékeztetik a traumára.
  • Érzelmi távolságtartás: Érzelmi elszigeteltség, távolságtartás másoktól.
  • Érdeklődés hiánya: Elveszítik az érdeklődésüket a korábban élvezetes tevékenységek iránt.
  • Feledékenység: Nem emlékeznek a trauma fontos részleteire.
 3. Túlzott éberség és feszültség tünetei:
  • Izzadás, szívdobogás: Fizikai stresszjelek, mint például izzadás vagy gyors szívverés.
  • Túlzott éberség: Állandó „riasztó” állapotban való létezés.
  • Irritáció vagy dühkitörések: Gyakori irritáció, harag vagy dühkitörések.
  • Koncentrációs nehézségek: Nehézségek a koncentrálásban vagy a figyelem fenntartásában.
  • Alvászavarok: Nehézség az elalvással vagy az átalvással.

Ezen tünetek súlyossága és megjelenése személyenként eltérhet, és egyes esetekben csak a trauma után hónapokkal vagy évekkel jelentkezhetnek. A PTSD tünetei komoly hatással lehetnek az érintett személy mindennapi életére, munkájára, kapcsolataira és általános jólétére.

Okok és kiváltó tényezők

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) kialakulásához vezető okok és kiváltó tényezők széles skálán mozognak, és magukban foglalhatnak bármilyen típusú traumatikus eseményt.

Az alábbiakban néhány gyakori okot és kiváltó tényezőt sorolunk fel:

 1. Közvetlen fizikai veszély:
  • Háborús és harci helyzetek, katonai konfliktusok.
  • Természeti és ember okozta katasztrófák, mint például földrengések, árvizek, tüzek.
  • Súlyos balesetek, mint autóbalesetek vagy munkahelyi balesetek.
 2. Erőszakos bűncselekmények:
  • Fizikai vagy szexuális erőszak, beleértve a nemi erőszakot és a bántalmazást.
  • Rablások, túszhelyzetek, vagy más erőszakos cselekmények.
 3. Hosszan tartó traumatikus tapasztalatok:
  • Krónikus vagy ismétlődő bántalmazás, beleértve a családon belüli erőszakot.
  • Gyermekkori elhanyagolás vagy bántalmazás.
  • Fogva tartás, kínzás, emberkereskedelem.
 4. Egyéb súlyos életesemények:
  • Hozzátartozó vagy közeli barát hirtelen vagy tragikus halála.
  • Súlyos betegségek vagy egészségügyi válsághelyzetek.
  • Öngyilkossági kísérlet túlélése vagy közelálló öngyilkossága.
 5. Professzionális kockázatok:
  • Mentális egészségügyi szakemberek, első válaszadók, vagy egészségügyi dolgozók, akik rendszeresen szembesülnek traumatikus helyzetekkel.

Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki, aki traumatikus eseményt él át, fejleszt ki PTSD-t. A PTSD kialakulása személyes érzékenységtől, korábbi élettörténeti tényezőktől, a támogató rendszer meglététől és egyéb pszichológiai tényezőktől is függ. A diagnózis és kezelés megértése érdekében fontos figyelembe venni az egyéni körülményeket és válaszreakciókat.

Otthoni gyógymódok PTSD-re

A PTSD leggyakoribb kezelése pszichológiai tanácsadás és/vagy gyógyszeres kezelés, és bár a gyógyszeres kezelés bizonyos helyzetekben hatásos, függőségekhez is vezethet.

Ezért az otthoni természetes gyógymódok népszerű alternatívák, amelyek hasonló helyzetekben sikeresek. Nézzünk meg közelebbről néhány ilyen PTSD-gyógymódot.

1. Zöld tea

Bár a PTSD egy mentális rendellenesség, jelentős hatással lehet a szervezetre, beleértve az immunrendszert és a hormonális egyensúlyt.

A zöld tea fontos elem, amely erősíti az immunrendszert, és nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek csökkenthetik a stresszt és a mentális szorongást. A zöld tea hozzáadása az étrendhez hatékony módja a PTSD tüneteinek csökkentésének.

2. Kava

A Kava gyökér alkalmas a PTSD következtében pánikrohamokban vagy ideges epizódokban szenvedők számára. Ez egy erős, természetes relaxáns, amely többféle formában is bevehető, beleértve a teákat, tinktúrákat és kapszulákat.

A kava használata számos országban betiltott vagy korlátozott, és ennek káros hatásai lehetnek, ezért használat előtt konzultáljunk orvosunkkal.

3. Társadalmi szerepvállalás

Természetes, hogy a PTSD-ben szenvedők visszahúzódnak magukba, akár a további traumáktól való félelem miatt, akár azért, mert nem hajlandók kapcsolatba lépni másokkal.

Ez depresszióhoz és súlyosabb PTSD-tünetekhez vezethet, ezért fontos, hogy kapcsolatban maradjunk másokkal, mivel a másokkal való kellemes kommunikáció jó stratégia a PTSD hatásainak csökkentésére.

4. Kínai Angyalgyökér / Dong Quai

Amint már említettük, a PTSD-nek a mentális tüneteken kívül számos fizikai tünete lehet, beleértve a túlműködő mellékveséket és a túlérzékeny idegrendszert.

Az ősi kínai gyógynövény, a kínai angyalgyökér (dong quai) hatékonyan szabályozhatja a mellékvesék működését, megelőzve a pánikrohamokat és a szorongás pillanatait azáltal, hogy támogatja az idegrendszert.

5. Kamilla

A szorongás elleni küzdelem egyik legkönnyebben elérhető gyógymódja a kamilla tea fogyasztása. A kamillát évezredek óta használják az idegek megnyugtatására.

Ez akkor is érvényes, ha éppen „rossz” napunk van. A kamilla természetes összetevői gyorsan ellazítják az idegeket és eloszlatják a negatív gondolatokat.

6. Kerüljük az emlékeztetőket

Míg egyesek azt mondják, hogy a trauma helyszínének újralátogatása csökkentheti a PTSD mentális stresszét, az emlékeztetők gyakran ronthatják az állapotot. Például háborús filmek megtekintése háborús traumák átélése után nagyon káros lehet.

7. Pszichológiai tanácsadás

Míg a traumás vagy fájdalmas eseményekről beszélni nehéz lehet, ezeknek az érzelmeknek a visszatartása ugyanolyan veszélyes lehet, és lehetővé teszi, hogy intenzíven növekedjenek.

Ha egy képzett pszichológussal beszélünk, vagy akár megosztjuk tapasztalatainkat megbízható barátokkal és szeretteinkkel, az segíthet csökkenteni az esemény hatalmát felettünk.

8. Macskagyökér

A gyógynövényes szekrényekben az egyik leghatékonyabb nyugtató a macskagyökér. Sok PTSD-ben szenvedő szenved álmatlanságban, rémálmokban és egyéb nyugtalanságban, amikor megpróbál aludni, ezért egy kis segítség a nyugodt alvás biztosításához.

9. Aromaterápia

Óriási mennyiségű különféle illóolaj létezik, amelyek nyugtató hatásuk miatt az aromaterápiában használhatók. Az aromaterápia egy egyszerű és hatékony intézkedés, amely akkor is javíthat a hangulaton, ha „rossz” napunk van vagy pánikrohamaink vannak.

10. Sport

A sport csökkenti a stresszhormonok szintjét, megkönnyíti az ellazulást és az alvást is, hiszen sok idegi energia költ el egy edzés alatt.

11. Csökkent érzelmi stressz

Erősen érzelmi helyzetek, például veszekedések, párkapcsolati problémák stb. az ilyeneket lehetőség szerint kerülni kell, hogy ne rontsák a PTSD-t. A nyugalom elengedhetetlen a kezeléséhez.

Legyünk óvatosak: A PTSD súlyossága és mellékhatásai személyenként nagyon eltérőek lehetnek. Ha depresszióban szenvedünk, vagy veszélyes gondolataink vannak önmagunkkal vagy másokkal kapcsolatban, azonnal forduljunk pszichológushoz vagy egészségügyi szakemberhez, aki elvezet minket az állapotunk egészséges megoldásához vagy kiútjához.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója