Prolaktin hormon – Hogyan működik?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A prolaktin egy hormon, amelyet az adenohypophysis – az agyalapi mirigy elülső része – termel és választ ki. A prolaktint laktációs hormonnak is nevezik.

Nevének oka az aktív részvétel a női test felkészítésében a szoptatásra – nő, és elkezdi szintetizálni az anyatejet a mellben. A prolaktin fiziológiai szerepe férfiakban még nem tisztázott.

Az emberi prolaktin szekréciója egyenetlen. Napközben alacsony, alvás közben pedig növekszik. A menstruációs ciklusnak nagyon kevés hatása van a prolaktinszintre.

Terhesség alatt szintje megemelkedik, szoptatási időszakban pedig markánsan változik, a szoptatás ritmusától függően. Számos élettani helyzet okozhatja a prolaktin szintjének emelkedését a vérben – irritáció szoptatás közben, stressz, nehéz fizikai munka, szexuális kapcsolat stb.

Prolaktin szint

A normál prolaktin értékek 59-619 mIU/l között mozognak. A megemelkedett prolaktinszinttel a mellek fájdalmassá válnak, homályos látás és fejfájás, szabálytalan ciklus és ovuláció, hüvelyszárazság lép fel. Az anyatej kifolyhat a mellből. A pajzsmirigy alulműködése jelentősen emelkedett prolaktinszint esetén fordulhat elő.

A megemelkedett prolaktinszint súlyos negatív következményekkel járhat, például a meggátolt ovuláció következtében a sterilitás. Ha a prolaktin szintje túl magas, akkor a hipotalamuszból a gonadotropin, az agyalapi mirigyből a luteinizáló hormon felszabadulásának zavarai figyelhetők meg. Ezek a folyamatok zavarokat okoznak a progeszteron és az ösztrogén szekréciójában.

A magas prolaktinszintnek több oka is van. A magas prolaktin leggyakoribb oka az agyalapi mirigy adenoma. Jóindulatú betegségként határozzák meg, nem rákként. További lehetséges okok a fehérjék, fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők, bizonyos hormonális gyógyszerek, drogok és alkoholfogyasztás.

A magas prolaktin okai lehetnek agyi betegségek, májzsugorodás, pajzsmirigy-működési problémák, petefészek-betegségek. A hemodializált betegek 65%-ánál magas prolaktinszint figyelhető meg. Emiatt úgy gondolják, hogy a vesebetegség az agyalapi mirigy adenomához is társulhat.

A magas prolaktinszint vérvizsgálattal kimutatható, a megemelkedett prolaktinmennyiség kimutatásához pedig legalább kettő szükséges. Gyakran a vérvizsgálat után egyéb vizsgálatot is végeznek, hogy kiderüljön, van-e agyalapi mirigy daganat. Ez a daganat a magas prolaktinnal rendelkező nők körülbelül 5%-ánál fordul elő.

Prolaktin teszt

Ez a teszt a prolaktin szintjét méri. A vizsgálat előtt az orvos által meghatározott ideig nem szabad enni és vizet inni. A vizsgálatot nem szabad közvetlenül a vizsgálat előtt érzelmi stressz vagy fizikai megterhelés, mellbimbók stimulációja, alvási problémák esetén elvégezni.

A prolaktin szintjének meghatározására szolgáló tesztet végeznek, hogy megtudják a ciklus hiányának lehetséges okát.

A magas prolaktin kezelése

A veseelégtelenség vagy a pajzsmirigy alulműködés által okozott magas prolaktinszint gyógyítására hormonterápiát írnak elő. Célja a vér prolaktin mennyiségének normalizálása és a galaktorrhoea /emlőváladék/ megszüntetése.

Ha a magas prolaktin oka egy bizonyos gyógyszer bevétele, ezt a bevitelt leállítják. Hipofízis daganatok jelenlétében a daganat méretétől függően orvosi vagy sebészeti kezelésre kerül sor.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója