RDW értékek – Az alacsony és magas RDW értelmezése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

Az RDW (Red Cell Distribution Width), vagy vörösvérsejt-eloszlási szélesség, a vérkép egyik fontos paramétere, amely a vörösvérsejtek méretbeli eltéréseit méri. Az RDW értéke azt mutatja meg, hogy mekkora különbségek vannak a vörösvérsejtek mérete között a vérben.

Az RDW jelentősége abban rejlik, hogy segítségével különböző vérszegénységi típusokat és egyéb hematológiai állapotokat lehet azonosítani.

Magas RDW érték például jelezhet vashiányos vérszegénységet, B12-vitamin hiányt vagy más olyan állapotokat, amelyek a vörösvérsejtek érettségét és méretét befolyásolják.

Az RDW tehát fontos diagnosztikai eszköz az orvosok számára, hogy pontosabb képet kapjanak a páciens egészségi állapotáról és megfelelő kezelési tervet állíthassanak fel.

Az RDW mérése és normál értékei

Az RDW mérése a teljes vérkép részeként történik, általában egy automata vérsejt-számláló készülékkel. A mérés során a vörösvérsejtek méretbeli eltéréseit vizsgálják, és az eredményeket százalékos formában adják meg.

RDW mérése

 1. Vérvétel: Az RDW méréséhez egy vérmintára van szükség, amelyet általában a kar egyik vénájából vesznek.
 2. Vérsejt-számlálás: A vérmintát egy automata vérsejt-számláló készülék elemzi. Ez a készülék különböző paramétereket mér, beleértve a vörösvérsejtek számát, méretét és eloszlását.
 3. RDW kiszámítása: Az RDW értékét úgy számítják ki, hogy a vörösvérsejtek méretbeli szórását elosztják az átlagos vörösvérsejt-mérettel (MCV), majd az eredményt százalékos formában adják meg.

Normál RDW értékek

Az RDW normál tartománya általában 11,5% és 14,5% között van. Az értékek laboratóriumonként kissé eltérhetnek, ezért mindig érdemes az adott laboratórium referenciaértékeit figyelembe venni.

 • Alacsony RDW: Általában nem jelent klinikai problémát, de jelezheti, hogy a vörösvérsejtek méretbeli eltérései minimálisak.
 • Magas RDW: Gyakrabban fordul elő klinikai jelentőséggel, és jelezheti a vörösvérsejtek méretbeli variációját, ami különböző vérszegénységi típusokra vagy más hematológiai rendellenességekre utalhat.

Az RDW értéke fontos információt nyújt az orvosoknak a páciens állapotának felméréséhez, különösen a vérszegénység diagnosztizálásában és a különböző hematológiai betegségek azonosításában.

Magas RDW érték okai és következményei

A magas RDW érték azt jelzi, hogy a vörösvérsejtek méretbeli eltérései jelentősek. Ez az állapot számos okból kialakulhat, és különböző egészségügyi problémákat jelezhet.

Magas RDW érték okai

 1. Vashiányos vérszegénység: A vashiány gyakran vezet vörösvérsejt méretbeli eltérésekhez, mivel a sejtek nem megfelelően fejlődnek.
 2. B12-vitamin és folsav hiány: Ezek a vitaminok elengedhetetlenek a vörösvérsejtek megfelelő éréséhez. Hiányuk makrocitás (nagy sejtű) vérszegénységet okozhat, ami magas RDW értékkel jár.
 3. Hemoglobinopátiák: Olyan genetikai betegségek, mint a sarlósejtes vérszegénység vagy a thalassemia, amelyek a hemoglobin szerkezetének megváltozásával járnak, szintén magas RDW-t eredményezhetnek.
 4. Krónikus betegségek: Krónikus vesebetegség, májbetegségek és más gyulladásos állapotok befolyásolhatják a vörösvérsejtek termelődését és érését, ami magas RDW értéket eredményezhet.
 5. Alkoholizmus: Az alkohol túlzott fogyasztása befolyásolhatja a vörösvérsejtek érését és méretét, ami magas RDW-hez vezethet.
 6. Hemolízis: A vörösvérsejtek gyors lebomlása (hemolízis) és az újak termelődése különböző méretű sejtek jelenlétéhez vezethet.
 7. Transzfúziók: Véralvadási zavarok vagy vérátömlesztések után is megfigyelhető magas RDW, mivel a transzfúzió során különböző méretű vörösvérsejtek kerülnek a véráramba.

Magas RDW érték következményei

A magas RDW érték különböző következményekkel járhat, attól függően, hogy mi az alapjául szolgáló ok:

 1. Diagnosztikai jelzés: Magas RDW érték felhívhatja az orvos figyelmét különböző táplálkozási hiányosságokra, genetikai betegségekre vagy krónikus állapotokra.
 2. Klinikai tünetek: Az RDW önmagában nem okoz tüneteket, de az azt okozó állapotok igen. Például vashiányos vérszegénység esetén fáradtság, gyengeség és sápadtság fordulhat elő.
 3. Komplexebb diagnózis: Magas RDW esetén az orvosok további vizsgálatokat rendelhetnek el, például vas, B12-vitamin, folsav szintek mérését, vagy genetikai vizsgálatokat, hogy pontosan meghatározzák az okot.
 4. Kezelési tervek módosítása: Magas RDW érték befolyásolhatja a kezelési tervet. Például vashiányos vérszegénység esetén vaspótlást írhatnak elő, míg B12-vitamin hiány esetén B12-vitamin injekciókat vagy tablettákat.

A magas RDW érték tehát fontos diagnosztikai eszköz, amely segíti az orvosokat abban, hogy mélyebben megértsék a páciens egészségi állapotát és megfelelő kezelést nyújtsanak.

Alacsony RDW érték okai és következményei

Az RDW alacsony értéke ritkább, mint a magas érték, és általában kevesebb klinikai jelentőséggel bír. Az alacsony RDW érték azt jelenti, hogy a vörösvérsejtek méretbeli eltérései nagyon kicsik, vagyis a vörösvérsejtek mérete viszonylag egyenletes. Bár ez az állapot általában nem okoz súlyos egészségügyi problémákat, bizonyos esetekben mégis fontos lehet a figyelembe vétele.

Alacsony RDW érték okai

 1. Egyenletes vörösvérsejt termelés: Az alacsony RDW érték azt jelezheti, hogy a csontvelő egyenletesen termeli a vörösvérsejteket, és nincsenek jelentős zavarok a sejtek érésében vagy méretében.
 2. Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek esetén az RDW értékek stabilak maradhatnak, különösen akkor, ha a betegség hosszú távon, lassan alakul ki.
 3. Nutriensek hiánya nélkül: Az alacsony RDW érték jelezheti, hogy a szervezet megfelelően van ellátva a vörösvérsejtek képzéséhez szükséges tápanyagokkal (pl. vas, B12-vitamin, folsav).
 4. Egyes genetikai tényezők: Ritkán, de előfordulhat, hogy genetikai tényezők miatt az egyéneknek stabilabb vörösvérsejt méretei vannak.

Alacsony RDW érték következményei

Az alacsony RDW érték önmagában általában nem okoz tüneteket vagy egészségügyi problémákat. Azonban az alábbi következmények és összefüggések lehetségesek:

 1. Diagnosztikai érték: Bár az alacsony RDW érték ritkán utal komoly egészségügyi problémára, segíthet kizárni bizonyos diagnózisokat. Például, ha az RDW normális vagy alacsony, kisebb valószínűséggel utal vashiányos vérszegénységre vagy makrocitás vérszegénységre.
 2. Egészségügyi állapot indikátora: Alacsony RDW érték jelezheti, hogy a szervezet vörösvérsejt termelése stabil és normális, ami pozitív egészségügyi indikátor lehet.
 3. További vizsgálatok szükségtelensége: Ha egy páciensnél alacsony RDW értéket találnak, és nincsenek más kóros vérképeltérések vagy klinikai tünetek, az orvosok valószínűleg nem tartják szükségesnek további specifikus vizsgálatok elvégzését az RDW értékkel kapcsolatban.

RDW és egyéb vérképparaméterek összefüggései

Az RDW értéke szorosan összefügg más vérképparaméterekkel, amelyek együtt segítenek a különböző vérszegénységi típusok és egyéb hematológiai állapotok diagnosztizálásában. Az alábbiakban bemutatjuk az RDW és néhány fontosabb vérképparaméter közötti összefüggéseket:

RDW és MCV (Mean Corpuscular Volume)

 • RDW növekedés + alacsony MCV (mikrocitás vörösvérsejtek):
  • Vashiányos vérszegénység: Az egyik leggyakoribb állapot, ahol az RDW magas, mivel a vörösvérsejtek mérete változó, és az MCV alacsony a kis méretű vörösvérsejtek miatt.
  • Thalassemia: Ez egy genetikai betegség, amelynél az MCV alacsony, de az RDW gyakran normális vagy csak enyhén emelkedett.
 • RDW növekedés + magas MCV (makrocitás vörösvérsejtek):
  • B12-vitamin vagy folsav hiány: Ezekben az állapotokban a vörösvérsejtek nagyobbak a normálisnál (magas MCV), és a méretbeli különbségek miatt az RDW is magas.
  • Megaloblasztos vérszegénység: Jellemzően magas RDW és magas MCV értékekkel jár.

RDW és hemoglobin

 • RDW növekedés + alacsony hemoglobin (Hb):
  • Vérszegénység különböző típusai: A magas RDW és alacsony hemoglobin együttes jelenléte különböző vérszegénységi típusokra, például vashiányos vagy makrocitás vérszegénységre utalhat.

RDW és vörösvérsejtszám (RBC count)

 • RDW növekedés + alacsony RBC szám:
  • Vérszegénység: A magas RDW és alacsony vörösvérsejtszám kombinációja különböző típusú vérszegénységekre utalhat.
 • RDW növekedés + normális vagy magas RBC szám:
  • Korai vas- vagy vitaminhiány: Lehetséges, hogy a vérszegénység még nem teljesen fejlődött ki, de már vannak eltérések a vörösvérsejt méretekben.

RDW és retikulociták

 • RDW növekedés + magas retikulocita szám:
  • Hemolízis vagy vérzés: Ha a szervezet nagy mennyiségben termel új vörösvérsejteket a vérveszteség pótlására, az RDW növekedhet a különböző méretű új és régi vörösvérsejtek miatt.

RDW és egyéb paraméterek

 • RDW és MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin):
  • Vashiányos vérszegénység: Alacsony MCH és magas RDW kombináció gyakori.
 • RDW és MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration):
  • MCHC normál vagy alacsony: Magas RDW értékek mellett különböző vérszegénységi típusokra utalhat.

Ezek az összefüggések segítenek az orvosoknak abban, hogy átfogó képet kapjanak a páciens vérképéről, és pontos diagnózist állítsanak fel. Az RDW értékét más vérképparaméterekkel együtt értelmezve pontosabb és részletesebb információkat nyerhetnek a vérképző rendszer állapotáról és a lehetséges egészségügyi problémákról.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója