Savas reflux és az Oesophagitis

Szerző: Norbert

Amikor eszünk, az étel a nyelőcsövön (oesophagus) keresztül kerül a gyomorba. A gyomorfalon lévő sejtek savat és egyéb vegyi anyagokat készítenek, amik segítik az emésztést.

És a sejtek egyfajta nyálkát is termelnek, ami megvédi őket a sav maró hatásától. A nyelőcsövet borító sejtek mások és kevés védelmük van a sav ellen.

A nyelőcső és a gyomor találkozásánál van egy körkörös izom (záróizom). Ez az izom normál esetben ellazul, amikor érkezik az étel és feszessé válik, amint átment rajta az ennivaló, hogy az élelmiszer és a sav ne szivárogjon (refluxoljon) fel a nyelőcsőbe.

Tehát úgy működik, mint egy szelep.

Mi a különbség?

A savas reflux azt jelenti, hogy sav szivárog fel a nyelőcsőbe. Az Oesophagitis pedig azt, hogy gyulladás van a nyelőcsőben. A legtöbb esetben ez a gyulladás a nyelőcsőbe felszivárgó sav miatt alakul ki.

A nyelőcső sejtjei egy bizonyos mennyiségű savval meg tudnak birkózni. Azonban, egyes embereknél ezek a sejtek érzékenyebbek a savra.

Ezért néhányunknál kis mennyiségű reflux esetén is megjelennek a tünetek (vagyis a gyulladás). Másoknál pedig nagyobb mennyiségű reflux esetén sincs semmilyen tünet.

A gastro-oesophagealis reflux betegség egy általános, összefoglaló kifejezés egy sor tünetre – beletartozik a savas reflux oesophagitis nélkül és azzal együtt is.

Melyek a tünetek?

Gyomorégés: ez a fő tünet. Ez egy égő érzés, ami a has felső vagy a mellkas alsó részétől indul a nyakunk felé. (Ennek az érzésnek semmi köze sincs a szívhez.)

Egyéb tünetek: ezek közé tartozik a has felső vagy a mellkas alsó részén megjelenő fájdalom, émelygés, savas íz a szájban, puffadás, böfögés, emésztési zavar, és égő fájdalom a forró italok nyelésénél.

A gyomorégéshez hasonlóan ezek a tünetek néha előjönnek, és étkezés után általában rosszabbak.
Néhány ritka tünet: ezek is előfordulhatnak. Ha megjelennek, a diagnózis nehézkessé válhat, mert más problémára is utalhatnak.

Például:

  • Tartós köhögés, különösen az éjszakánként előjövő. Ennek oka, hogy a visszaszivárgó sav irritálja a légcsövet. Időnként asztmás rohamhoz hasonlíthat.
  • Egyéb száj és torok tünetek, például íny problémák, rossz lehelet, torokfájás, rekedtség stb.
  • Súlyos mellkasi fájdalom is kialakulhat (ami sok esetben a szívrohamra utal)

Mindenképp orvos tanácsára lesz szükség!

Mi okozza a savas refluxot és kit érint?

Normális esetben a nyelőcsövet és a gyomrot elválasztó, kör alakú izom (záróizom) megakadályozza a sav visszaszivárgását. A gond akkor van, ha ez az izom nem működik jól.

Ez elég gyakori eset, mégsem tudjuk, hogy mitől alakul ki. Egyes esetekben a gyomorban nagyobb nyomás alakul ki, mint amit a záróizom képes megfékezni – például terhesség alatt, egy túlságosan bőséges étkezés után, vagy akár előre hajlás esetén.

A legtöbb ember tapasztalja élete során a gyomorégést. Azonban 3-ból egy 1 felnőttnek néhány naponta megjelenik ez a tünet. És 10-ből 1-nek legalább naponta egyszer van gyomorégése.

Sok esetben ez enyhe és hamar elmúlik. Ugyanakkor ha túlságosan gyakori vagy nagyon súlyos, akkor kedvezőtlenül befolyásolja az életminőséget. A rendszeres gyomor égés gyakoribb a dohányosok, a terhes nők, a sok alkoholt fogyasztók és a túlsúlyosak között.

Mit tehetek a tünetek enyhítésére?

Ahogy látni fogjuk, az alábbi tanácsok nem csak a refluxra vannak kedvező hatással, hanem a teljes egészségünk tükrében is hasznosak lehetnek:

  • Dohányzás. A cigarettában lévő vegyi anyagok ellazítják a záróizmot, így nagyobb valószínűséggel fog sav visszaszivárogni a nyelőcsőbe. A tanács egyszerű: ne dohányozz!
  • Néhány étel és ital felerősítheti a reflux tüneteit egyes embereknél. Vannak olyan ételek, amelyek elfogyasztása előhozza a problémát. Egyszerű, józan ésszel kell hozzáállni. Ha tudod, hogy egy étel elfogyasztása rossz hatással van rád, akkor igyekezz azt elkerülni. Ilyen ételek és italok lehetnek a következők: borsmenta, paradicsom, csokoládé, nagyon fűszeres ételek, forró italok, kávé és alkoholos italok. És még a túlságosan nagy mennyiségű étel elfogyasztása is idetartozik.
  • Egyes gyógyszerek is felerősíthetik a tüneteket. Irritálhatják a nyelőcsövet, vagy túlságosan ellazíthatják a záróizmot. A leggyakoribb bűnösök a gyulladásgátlók és a fádalomcsillapítók. Ezeket mindig az orvossal kell megbeszélni.
  • Testsúly. A túlsúly extra nyomást kelt a gyomorban, ami okozhat refluxot. A fogyás enyhítheti a tüneteket.
  • Testtartás. A fekvés vagy a sok előre hajolgatás ösztönözheti a reflux kialakulását. A görnyedt ülés és a feszes övek szintén okozhatnak extra nyomást a gyomorra, ami szintén előidézhet refluxot.
  • Lefekvési idő. Ha a tünetek többnyire éjjel jönnek elő, akkor az alábbi két tanács segíthet: Üres és száraz gyomorral feküdj le. Ezt úgy tudod elérni, hogy lefekvés előtt három órával már nem eszel semmit, és az utolsó két órában már nem is iszol. Ha ez lehetséges, akkor meg lehet emelni 10-20 centiméterrel a fejet az ágyban (például a fej felőli ágylábak alá betenni egy-egy téglát). Ezzel a gravitáció segít abban, hogy a sav ne jöjjön fel. Ha ezt a megoldást próbáljuk, akkor ne használjunk párnát, mert az növeli a nyomást a gyomorban.

Mit tegyünk, ha felmerül a gyanú?

Mindenképpen forduljunk orvoshoz! Az orvosok olyan eszközökkel és tapasztalattal rendelkeznek, amivel általában jól be tudják határolni, hogy mi a problémánk. Ahelyett, hogy önkényesen félrekezeljük magunkat, inkább menjünk el az orvoshoz.

Főkép forrása: weillcornell.org

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója