Sclerosis Multiplex és az életmód: Tippek az egészséges élethez

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 9 perc

A sclerosis multiplex (SM) egy krónikus betegség, ami az idegrendszert érinti, legfőképp az agyat és a gerincvelőt. A betegség pontos oka ismeretlen, de általánosan elfogadott, hogy autoimmun eredetű, ahol a szervezet immunrendszere tévesen a saját idegsejtjei myelin burkát támadja meg.

A myelin egy zsíros anyag, amely szigetelőként működik az idegrostok körül, és segíti az idegi impulzusok gyors átvitelét. Amikor ez a myelin sérül vagy megsemmisül, az idegi impulzusok lassulnak vagy akár meg is szakadhatnak, ami számos neurológiai tünetben nyilvánulhat meg.

A sclerosis multiplex foltokban jelentkező sérülésekről kapta a nevét (multiplex = többszörös, sclerosis = hegesedés), utalva a központi idegrendszer több területén megjelenő hegesedésekre, azaz sclerosisra. Ezek a hegesedések, vagy plakkok, zavart okoznak az idegi jelátvitelben, ami a tünetek széles spektrumát eredményezi.

A tünetek nagyon változatosak lehetnek az érintett idegpályák és az elváltozások súlyossága függvényében, és tartalmazhatják a látászavarokat, az izomgyengeséget, koordinációs problémákat, egyensúlyozási nehézségeket, valamint érzékelési zavarokat. Néhány betegnél a tünetek rohamokban jelentkeznek (relapsing-remitting SM), míg másoknál folyamatosan rosszabbodnak a tünetek (progresszív SM).

A kezelések általában az immunrendszer működésének módosítására és a tünetek kezelésére összpontosítanak, mivel a betegség jelenleg nem gyógyítható.

A gyógyszerek, az életmódbeli változtatások és a rehabilitációs terápiák segíthetnek az érintetteknek jobb életminőséget elérni és fenntartani. A kutatások folyamatosak, és bár jelenleg nincs gyógymód, új terápiák fejlesztése folyamatban van, amelyek reményt kínálnak a jövőbeni kezelési lehetőségek szélesítésére.

A sclerosis multiplex típusai

A sclerosis multiplex (SM) betegség különböző formáit különféle mintázatok és a betegség lefolyásának jellemzői alapján határozzák meg. A leggyakoribb típusok a következők:

 1. Relapszáló-remittáló sclerosis multiplex (RRMS) Ez a leggyakoribb forma, körülbelül az SM-ben szenvedők 85%-ánál fordul elő. Jellemzője az úgynevezett relapszusoknak vagy fellángolásoknak, amikor új tünetek jelentkeznek vagy a már meglévők rosszabbodnak, amit követően teljes vagy részleges remisszió következik, ahol a tünetek enyhülnek vagy teljesen eltűnnek. Ezek a relapszusok és remissziók hetekig, hónapokig vagy akár évekig is tarthatnak.
 2. Másodlagosan progresszív sclerosis multiplex (SPMS) Sok esetben az RRMS idővel átmenetet nyer SPMS-be. Ebben a fázisban a betegség már nem mutatja a jellemző fellángolásokat és remissziókat, hanem folyamatosan, lépcsőzetesen romlik az állapot. A betegek még tapasztalhatnak bizonyos aktivitási periódusokat (relapszusokat), de általánosságban a betegség progressziója egyenletesebbé válik.
 3. Elsődlegesen progresszív sclerosis multiplex (PPMS) Körülbelül 10-15%-ban figyelhető meg ez a forma az SM-ben szenvedőknél. Az elsődlegesen progresszív SM esetében a betegség kezdettől fogva folyamatosan romló lefolyású, relapszusok és remissziók nélkül. A tünetek fokozatosan rosszabbodnak, és kevésbé valószínű az állapot jelentős javulása.
 4. Progresszív-relapszáló sclerosis multiplex (PRMS) Ez a forma ritka és egyfajta hibrid a relapszáló és progresszív típusok között. Azoknál a betegeknél, akiknél a PRMS diagnosztizálják, az állapot már a kezdetektől fogva fokozatosan romlik, de emellett relapszusok is előfordulnak a progresszió során, amikor a tünetek hirtelen súlyosbodnak.

A betegség típusának megállapítása fontos a kezelési terv kialakításához és a beteg prognózisának, azaz betegség előrejelzésének megértéséhez. A diagnózis és a betegség nyomon követése általában szoros együttműködést igényel az orvos és a beteg között, amit képalkotó vizsgálatok és klinikai értékelések támogatnak.

Okok és rizikófaktorok

A sclerosis multiplex (SM) pontos kiváltó okai még nem ismertek teljesen, de az alábbi szakaszok a jelenlegi tudományos konszenzust tükrözik a betegség kialakulásában szerepet játszó genetikai hajlamról, környezeti tényezőkről és immunrendszeri összefüggésekről.

Genetikai hajlam

A genetikai tényezők kulcsszerepet játszanak a sclerosis multiplex kialakulásában. Azoknál az embereknél, akiknek közeli rokonai szenvednek SM-ben, magasabb a betegség kockázata, ami arra utal, hogy a genetikai hajlam növelheti a betegség kialakulásának esélyét.

Bizonyos génváltozatok, különösen az MHC (Major Histocompatibility Complex) régióban találhatók, összefüggésbe hozhatók az SM kialakulásának kockázatával.

Környezeti tényezők

Több környezeti tényező is összefüggésbe hozható az SM kialakulásának kockázatával:

 • Földrajzi helyzet: Az SM gyakorisága növekszik az egyenlítőtől távol eső területeken, ami arra utal, hogy a D-vitamin szintje, melyet a napfény hatására termel a szervezet, befolyásolhatja a kockázatot.
 • Dohányzás: A dohányzás növeli az SM kialakulásának kockázatát és súlyosbíthatja a betegség lefolyását.
 • Vírusfertőzések: Egyes vírusok, például az Epstein-Barr vírus (EBV), amely a mononukleózist okozza, összefüggésbe hozhatók az SM kialakulásával.
 • Korai életkorban bekövetkező környezeti expozíciók: Néhány tanulmány szerint a korai életkori környezeti hatások, mint például bizonyos szintű szennyeződésnek vagy toxinoknak való kitettség, szintén befolyásolhatják a későbbi kockázatot.

Immunrendszeri összefüggések

Az SM kialakulásában az immunrendszer zavara is központi szerepet játszik. Az autoimmun folyamat során az immunrendszer tévesen támadja meg a központi idegrendszer myelin bevonatát, amely az idegsejtek axonjait szigeteli.

Ez a myelinsérülés gátolja az idegi impulzusok hatékony átvitelét, ami a tünetek sokféleségéhez vezet. Az immunrendszer zavarai genetikai és környezeti tényezők együttes hatására alakulhatnak ki, de az immunrendszer működésének pontos mechanizmusa, ami az SM kialakulásához vezet, még mindig aktív kutatási terület.

Tünetek és korai jelek

A sclerosis multiplex (SM) tünetei nagyon változatosak lehetnek, a központi idegrendszerben bekövetkező myelinsérülések helyétől és súlyosságától függően.

Alább részletezzük a gyakori és ritkábban előforduló tüneteket, valamint a betegség progressziójának jellemző fázisait.

Gyakori Tünetek

 • Fáradékonyság: Az SM-ben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak különösen gyors és súlyos fáradtságot, ami nem enyhül megfelelő pihenéssel.
 • Zavart látás: Ide tartoznak a homályos látás, kettőslátás, vagy akár a látás részleges vesztése, különösen az optikai neuritisz, egy gyulladásos állapot következtében.
 • Izomgörcsök, merevség és spaszticitás: Ezek az izomtünetek gyakoriak és akadályozhatják a mindennapi tevékenységeket.
 • Érzészavarok: Ide tartozik a bizsergés, zsibbadás vagy égő érzés, amelyek gyakran az első jelzések közé tartoznak.
 • Koordinációs és egyensúlyproblémák: Az SM-ben szenvedők gyakran tapasztalnak nehézséget az egyensúly megőrzésében, a finommozgások koordinálásában, ami bizonytalanná teszi a járást és növeli az esés kockázatát.
 • Húgyúti problémák: Ezek közé tartozik a sürgető vizelési inger, nehézségek a húgyhólyag kiürítésében, és a húgyúti fertőzések gyakori előfordulása.
 • Szexuális diszfunkció: Férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhatnak szexuális funkciózavarok.
 • Kognitív zavarok: Figyelmi problémák, memóriazavar, gondolkodási nehézségek, vagy az információfeldolgozás lassulása.

Ritka Tünetek

 • Epilepsziás rohamok: Az SM-ben szenvedő betegek kisebb részénél epilepsziás rohamok is előfordulhatnak.
 • Hallásproblémák: Néhány esetben az SM érintheti a hallást is.
 • Neuropátiás fájdalom: Specifikus, gyakran éles vagy égető fájdalom, amely az idegek károsodásából adódik.
 • Légzési nehézségek: Az SM ritkábban érinti a légzésért felelős izmokat, de előfordulhat.
 • Dysphagia: Nyelési nehézségek, amelyek a garat izmainak gyengesége miatt alakulnak ki.

Az SM tüneteinek és progressziójának megértése segítheti a betegeket és az egészségügyi szakembereket a betegség kezelésében és a megfelelő támogatási stratégiák kidolgozásában.

Kezelési lehetőségek

A sclerosis multiplex (SM) kezelése személyre szabott és általában többféle megközelítést foglal magában. A cél a tünetek kezelése, a fellángolások csökkentése és az állapot progressziójának lassítása.

Gyógyszeres terápia

 1. Relapszust kezelő terápiák: Ezek az agresszív fellángolásokat kezelik, és általában magas dózisú kortikoszteroidokat vagy plazmaferezist tartalmaznak.
 2. Betegség-modifikáló terápiák (DMT-k): Ezek a gyógyszerek célja a fellángolások gyakoriságának és súlyosságának csökkentése, valamint a betegség progressziójának lassítása.
 3. Tüneti kezelések: Az egyes tünetek, mint fáradékonyság, izomspaszticitás, neuropátiás fájdalom, és a húgyúti problémák kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre.
 4. Progresszív fázis kezelése: Azok számára, akiknek állapota folyamatosan romlik, egyes gyógyszerek segíthetnek a progresszió lassításában.

Fizioterápia és rehabilitáció

 1. Fizioterápia: Célja az izomerejének, mozgékonyságnak és egyensúlynak a fenntartása vagy javítása.
 2. Foglalkozás-terápia: Segít a betegeknek abban, hogy megtanuljanak alkalmazkodni fizikai korlátaikhoz, és javítsák életminőségüket.
 3. Beszédterápia: Azoknak a betegeknek ajánlott, akik nyelési vagy beszédproblémákkal küzdenek.
 4. Kognitív viselkedésterápia: Kognitív funkciók, mint a memória, figyelem és problémamegoldó képességek fenntartására irányul.

Alternatív gyógymódok a sclerosis multiplex kezelésére

A sclerosis multiplex hatékony alternatív kezelési módjai közé tartozik az étrend megváltoztatása, tápanyagok és elemek, például kalcium, D-vitamin, omega-3 zsírsavak, probiotikumok, masszázs, akupunktúra felvétele

1. Diéta

A telített zsírok korlátozása az étrendben súlyosan befolyásolhatja a sclerosis multiplex előrehaladását és állapotát.

2. Probiotikumok

A sclerosis multiplex egyik káros mellékhatása a tápanyagok rossz felszívódása, ami hozzájárul a rendellenesség problémáihoz, megnehezítve a betegek normális életvitelét.

A probiotikumok fontos és jótékony baktériumok, amelyek növelhetik az emésztési folyamat hatékonyságát és helyreállíthatják az egészséges baktériumegyensúlyt a gyomorban.

Ezenkívül a probiotikumok gyulladáscsökkentő képessége enyhítheti a sclerosis multiplex egyéb mellékhatásait és tüneteit.

3. Szelén

A szelén ritka, de nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi szervezetben, és bár ennek a jótékony tápanyagnak nem sok természetes forrása van, amely jelentősen befolyásolná az immunrendszer működését és az anyagcserét, ennek az anyagnak számos nagyszerű forrása van, amelyeket az SM-betegeknek figyelembe kell venniük.

Adjunk hozzá egy kis mennyiségű májat, halat és dióféléket az étrendhez, hogy növeljük a szelénbevitelt, és megvédjük magunk az SM tüneteitől és epizódjaitól.

4. Ginzeng

A ginzeng szervezetre gyakorolt ​​hatásainak széles skálája miatt számos krónikus betegség népszerű gyógymódja lett. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így nagyon hatékony az SM tüneteinek kezelésében.

A ginzeng teaként vagy étrend-kiegészítőként is fogyasztható, és nincs ismert mellékhatása. Jót tesz az SM-es betegek szinte állandó fáradtságára is.

5. Áfonya

Az áfonyában található antioxidánsok és szerves vegyületek gazdag keveréke (lé, gyümölcs és étrend-kiegészítő formájában) jótékony hatással lehet egyes SM-tünetekre.

A szklerózis multiplexben szenvedőknek gyakran nehézséget okoz a hólyag szabályozása, de az áfonyalé hatékony kezelés, amely javíthatja a hólyag működését és javíthatja az SM betegek életminőségét.

6. Echinacea

Az echinaceát számos különböző egészségi állapot kezelésére használják, de az SM tekintetében az idegrendszerre gyakorolt ​​hatása a legfontosabb előnye.

Ez a szerény gyógynövény közvetlenül kapcsolódik az immunrendszer egészségének előmozdításához, és idegméregként hathat a betegséggel összefüggő idegrendszeri diszfunkció csökkentésére.

7. Omega-3 zsírsavak

Míg az omega-3 zsírsavakat általában az elhízással, szívbetegségekkel, rákkal és más krónikus betegségekkel kapcsolatban tárgyalják, az SM kezelésében is szerepet játszhatnak.

Ezek az esszenciális zsírsavak elősegítik az egészséges immunrendszert, és különféle gyulladáscsökkentő képességekkel is rendelkeznek, ami fontos az ebben az autoimmun betegségben szenvedők számára.

8. Menta

Ezt a nyugtató gyógynövényt tucatnyi állapot kezelésére használják, a fejfájástól és hányingertől az idegrendszeri rendellenességekig és a depresszióig.

Bár az SM hatásaival és kezelésével kapcsolatos eddigi kutatások korlátozottak, a borsmentaolaj hatékonyan kezel néhány tünetet, beleértve a sclerosis multiplexet gyakran kísérő bélrendszeri rendellenességeket is.

9. Masszázs

Az étrend-kiegészítőkön és az étrendi változtatásokon kívül az olyan viselkedési megközelítések, mint a masszázs, nagyszerűek lehetnek az SM-ben szenvedőknél gyakori stressz, szorongás és depresszió enyhítésére.

A masszázsterápia közvetlenül nem tudja megváltoztatni a betegség lefolyását, de jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.

10. D-vitamin

Furcsának tűnhet azt feltételezni, hogy a nap képes meggyógyítani egy ilyen szörnyű állapotot, mint az SM, de az alacsony D-vitamin szint közvetlenül kapcsolódik az SM kialakulásához.

Ezért megelőző intézkedésként győződjünk meg róla, hogy kimegy a napra, különösen, ha nemrég diagnosztizálták, és megpróbáljuk lassítani az állapot előrehaladását.

11. Akupunktúra

Fájdalomcsillapítás, stresszcsökkentés és az idegrendszer megnyugtatása szempontjából az akupunktúra művészete erősen ajánlott.

Az akupunktúra méreganyag-felszabadulása és élettani hatásai azonban fokozódhatnak, ha erős gyógynövényekkel kombinálják, ezért mindig legyünk óvatosak, amikor több kezelési stratégiát kombinálunk.

12. Gyömbér

A gyömbér neuroprotektív és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt felkerült az SM belső gyógymódjainak listájára, de számos egyéb tünetre is hatással van, beleértve az ízületi fájdalmat, az idegek kellemetlen érzését, a hányingert és az emésztési problémákat.

13. Kalcium

Az erős csontok építésével, a szív egészségének javításával és a rák kockázatának csökkentésével az SM-ben szenvedők meghosszabbíthatják életüket és javíthatják minőségüket.

Mindezeket a kalciumbevitel növelésével érik el. Bár ez az ásványi anyag közvetlenül nincs hatással az idegrendszerre, hatékonyan csökkenti az SM számos gyakori tünetét.

Vigyázat: Az SM hivatalos gyógymódjának hiánya miatt nagyon vonzó a lehető legtöbb természetes gyógymód kipróbálása a beteg életminőségének javítása érdekében. Bölcs dolog azonban konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt új gyógynövény- vagy étrendelemeket adunk hozzá egy egészségügyi rendszerhez, különösen akkor, ha a hagyományos gyógyszereket már felírták.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója