A Shilajit nem más, mint a növényi szurok. Elég nehézkes az „előállítása”, mert el kell menni hozzá egészen a Himalájáig. A Himalája bizonyos részein a kövek repedéseiből szivárog ez az anyag.
Ezt gyűjtik össze és dolgozzák fel – amit aztán mi megvehetünk. A Shilajit a humuszhoz hasonlít, szerves és szervetlen összetevői is nagyon értékesek. Rendkívül gazdag antioxidáns- és vitaminforrás.
Az ásványi anyagok és nyomelemek több mint 75%-át komplex formában tartalmazza.
Általánosan növeli a vitalitásod, sejtmegújító hatása van. Segít az anyagcserédet a természetes sebességére hangolni. A csontok egészségére is hatással van – ennek hasznát leginkább azok élvezhetik, akik csontritkulással küzdenek.
Segít a szervezet méregtelenítésében és növeli az immunrendszer ellenálló képességét. És tudok egy nagyon jó felhasználási módot a Shilajitra:
Általános probléma az egészséges összetevőkkel
A legnagyobb gond az szokott lenni, hogy miként tudom azt a sok hasznos élelmiszert felhasználni a mindennapokban. Ezzel mindenki szembenéz, aki az egészségére odafigyel.
Aztán pedig következik a következő probléma: hogyan készítsem el úgy az ételeket, hogy a lehető legtöbb hasznos anyag benne maradjon?!
Ha mindez összejön, akkor már csak egy dolog hiányzik: legyen finom is!
Éppen ezért, a Shilajit felhasználási módjára adok egy igazán egészséges ötletet. Tudjuk, hogy a fahéj, a kókusz olaj, pekán dió, a vanília és a kakaó is egészséges. Nincs is más dolgunk, mint mindezeket egy ügyes megoldással kombinálni:
Egy egészséges Brownie – Shilajittal
Nagyon vigyázni kell ezzel az édességgel, mert gyorsan fogy! Érdemes lehet sokat készíteni belőle, mert ha rákap a család vagy a vendégsereg, talán nekünk nem is jut belőle.
Hozzávalók a browniehoz:
- 1 teáskanál kókuszolaj
- 90 dkg nyers pekándió, áztatva, lecsöpögtetve
- 30 dkg datolya, magozva
- 20 dkg kakaópor
- fél teáskanál só
- fél teáskanál őrölt fahéj
- csipetnyi vanília kikapart magja
- fél teáskanál Shilajit por
- kevés aszalt meggy és durvára őrölt pekándió a tetejére
Hozzávalók a szószhoz:
- 2,5 dl kókusz nektár
- 20 dkg kókuszolaj
- 12 dkg kakaópor
- kevés só
- kevés folyós kakaóvaj, vagy folyós pálmazsír
Elkészítés:
- Egy tepsit olajozzunk ki. (Ügyeljünk arra, hogy a tepsi ne legyen túl nagy, mert akkor a sütemény túl lapos lesz.)
- A brownie összetevőit össze kell aprítani egy konyhai géppel, majd alaposan elkeverni az egészet.
- A browniet beletesszük a tepsibe. Megszúrjuk a meggyel és a pekándióval, majd a kezünkkel egyenletesen elnyomkodjuk.
- A szósz elkészítése is hasonlóan egyszerű. Minden összetevőt alaposan el kell keverni. A behűtött browniekat tálaláskor leöntjük a szósszal és máris ehetjük.
Jó étvágyat!
Főkép forrása: mannavitality.com