Mire a jó a Shilajit?

Szerző: Norbert

A Shilajit nem más, mint a növényi szurok. Elég nehézkes az „előállítása”, mert el kell menni hozzá egészen a Himalájáig. A Himalája bizonyos részein a kövek repedéseiből szivárog ez az anyag.

Ezt gyűjtik össze és dolgozzák fel – amit aztán mi megvehetünk. A Shilajit a humuszhoz hasonlít, szerves és szervetlen összetevői is nagyon értékesek. Rendkívül gazdag antioxidáns- és vitaminforrás.

Az ásványi anyagok és nyomelemek több mint 75%-át komplex formában tartalmazza.

Általánosan növeli a vitalitásod, sejtmegújító hatása van. Segít az anyagcserédet a természetes sebességére hangolni. A csontok egészségére is hatással van – ennek hasznát leginkább azok élvezhetik, akik csontritkulással küzdenek.

Segít a szervezet méregtelenítésében és növeli az immunrendszer ellenálló képességét. És tudok egy nagyon jó felhasználási módot a Shilajitra:

Általános probléma az egészséges összetevőkkel

A legnagyobb gond az szokott lenni, hogy miként tudom azt a sok hasznos élelmiszert felhasználni a mindennapokban. Ezzel mindenki szembenéz, aki az egészségére odafigyel.

Aztán pedig következik a következő probléma: hogyan készítsem el úgy az ételeket, hogy a lehető legtöbb hasznos anyag benne maradjon?!

Ha mindez összejön, akkor már csak egy dolog hiányzik: legyen finom is!

Éppen ezért, a Shilajit felhasználási módjára adok egy igazán egészséges ötletet. Tudjuk, hogy a fahéj, a kókusz olaj, pekán dió, a vanília és a kakaó is egészséges. Nincs is más dolgunk, mint mindezeket egy ügyes megoldással kombinálni:

Egy egészséges Brownie – Shilajittal

Nagyon vigyázni kell ezzel az édességgel, mert gyorsan fogy! Érdemes lehet sokat készíteni belőle, mert ha rákap a család vagy a vendégsereg, talán nekünk nem is jut belőle.

Hozzávalók a browniehoz:

  • 1 teáskanál kókuszolaj
  • 90 dkg nyers pekándió, áztatva, lecsöpögtetve
  • 30 dkg datolya, magozva
  • 20 dkg kakaópor
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi vanília kikapart magja
  • fél teáskanál Shilajit por
  • kevés aszalt meggy és durvára őrölt pekándió a tetejére

Hozzávalók a szószhoz:

  • 2,5 dl kókusz nektár
  • 20 dkg kókuszolaj
  • 12 dkg kakaópor
  • kevés só
  • kevés folyós kakaóvaj, vagy folyós pálmazsír

Elkészítés:

  1. Egy tepsit olajozzunk ki. (Ügyeljünk arra, hogy a tepsi ne legyen túl nagy, mert akkor a sütemény túl lapos lesz.)
  2. A brownie összetevőit össze kell aprítani egy konyhai géppel, majd alaposan elkeverni az egészet.
  3. A browniet beletesszük a tepsibe. Megszúrjuk a meggyel és a pekándióval, majd a kezünkkel egyenletesen elnyomkodjuk.
  4. A szósz elkészítése is hasonlóan egyszerű. Minden összetevőt alaposan el kell keverni. A behűtött browniekat tálaláskor leöntjük a szósszal és máris ehetjük.

Jó étvágyat!

Főkép forrása: mannavitality.com

Hasonló cikkek

© 2022, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója