Sírás – Miért nem jó elfojtani érzelmeinket?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Megható filmek, munkahelyi stressz, izgalmas hírek – olyan sok dolog van, amitől sírhatunk.

A legtöbb ember megpróbálja elfojtani az érzelmeit, és nem hagyja, hogy kifolyjanak a könnyek, de valójában nagyon hasznos a sírás.

Hogyan hat a sírás elménkre és testünkre, és miért nem jó elfojtani?

1. Csökkenti a stresszt

Az ember az egyetlen lény, amely érzelmeik miatt sír, de a tudósok még nem határozták meg, hogy a szemből kifolyó könnyek fizikai aktusa hogyan kapcsolódik az érzésekhez.

Ha mindent kiadsz magadból, utána „megkönnyebbülsz”, és sokkal kevésbé leszel stresszes. Valójában a sírás akkor fordul elő, amikor a test „harc” üzemmódból nyugodt állapotba megy át.

Valószínűleg észrevetted már, hogy a legtöbb ember sírni kezd, miután az érzelmeket kiváltó helyzet elmúlt.

2. Javítja a hangulatot

Ahogy már említettük, a sírás csökkenti a stresszt, így logikus, hogy az ember sokkal jobban érzi magát utána. A tanulmányok szerint azonban a sírás utáni hangulatod attól függ, hogy mások hogyan reagáltak.

Ha az emberek megértéssel és együttérzéssel közelednek feléd, sokkal jobb lesz a hangulatod. Ezzel szemben, ha kinevetnek vagy kínosnak érzed magad a sírás miatt, nem lesz vidámabb.

3. A sírás javítja a kommunikációt

A sírás eredetileg úgy alakult ki bennünk, hogy a csecsemő felhívta magára az anyja figyelmét. Ez az oka annak, hogy a sírást kommunikációs módszerként lehet meghatározni.

Általában azt az üzenetet közvetítjük, amikor sírunk: „Tehetetlen vagyok. Szükségem van rád.”Ez igaz a csecsemőkre és az idősekre is.

4. Erősíti a kapcsolatokat

Ha valaki elég bátornak érzi magát ahhoz, hogy sírjon egy másik ember előtt, az azt mutatja, hogy bízik benne, és törődik vele. Bármilyen furcsán is hangzik, a másik fél előtt sírás nagyon előnyös lehet egy kapcsolat szempontjából.

5. Segíthet elérni, amit akarunk

Akár szándékosan tesszük, akár nem, a sírásunk semlegesítheti mások haragját, és segíthet elérni, amit akarunk. Ha szándékosan tesszük, az nem különösebben méltóságteljes, de még mindig egyfajta lehetőség olyan helyzetekre, amikor zsákutcába kerültünk.

6. Segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól

William Frey biokémikus az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején végzett kutatásokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a szervezet a könnyek által tisztítja meg magát a méreganyagoktól.

Frey azt is bebizonyítja, hogy a könnyek kémiai összetétele eltérő, ha érzelmek okozzák, és ha külső irritáló hatások (hagymavágás, erős szél stb.)

7. A sírás megtisztítja a szemünket

Úgy gondolják, hogy a könny segít elpusztítani a baktériumokat. Bár ez nem bizonyított, egy dolog biztos: a könnyek megtisztítják a szemünket.

A könnyek funkciója pontosan ez – a szem nedvesen tartása, valamint a szembe kerülő különféle por és szennyeződések eltávolítása.

8. Amikor sírunk a boldogságtól, a test ellazul

A sírás erős fiziológiai izgalommal jár, amely pozitív és negatív érzelmekkel egyaránt járhat. Közvetlenül az érzelmi élmény csúcspontja után következik be, amikor az egyén elkezdi megtapasztalni az érzelem felszabadulását.

Utána azonban a test sokkal ellazultabb lesz és megnyugszunk.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója