Sószoba – mikor érdemes meglátogatni és miért?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A sószobák az egyik legújabb innováció a nagy és kisebb városokban. Milyen előnyökkel járnak egészségünkre, és van-e hátrányuk? Utánajártunk a kérdésnek!

Mik azok a sószobák?

A sószobák viszonylag új irányzatot jelentenek hazánkban a fájdalomkezelésben. Leggyakrabban nagy szállodákban vagy gyógyüdülőhelyeken találkozunk velük, de az utóbbi időben önálló pihenőhelyként és különféle egészségügyi problémák esetén is segítséget nyújtanak.

A sószobák jellegüknél fogva a fenyőerdő, a tengerpart vagy a jól ismert sóbarlangok hangulatát próbálják a modern technológiák segítségével újrateremteni.

Segítenek telíteni a sószobában a légkört a só finom sószemcsékkel, mint természetes anyaggal. Leggyakrabban alpesi kősót használnak.

Úgy tartják, hogy a sórészecskékkel telített levegő segít a szervezetnek bizonyos betegségek leküzdésében, és sok más krónikus betegséget is megnyugtat.

Jellemző egy látogatás után, hogy a belélegzett sóktól a test könnyedsége, a lélek nyugodtsága és a szájüregben a sós íz érzése.

A só és jótékony hatásai a szervezetre

Nem véletlen, hogy a legtöbb ország folklórjában a sóval kapcsolatos mítoszok, legendák és mesék találhatók. Mérsékelt mennyiségben ennek a természetes anyagnak számos jótékony hatása van szervezetünkre.

A tengeri sót egészségesebbnek tartják – a tengervíz elpárologtatásával nyert természetes termék. Az iparilag finomított sóval ellentétben ez a fajta só nem esik át semmilyen feldolgozáson, és felhasználás előtt optimálisan tiszta marad. Ez azt jelenti, hogy lényegesen magasabb benne az ásványianyag-tartalom.

A tengeri só állítólag erősíti az immunitást, segít szabályozni a pH-szintet a szervezetben. Segít abban is, hogy megtisztuljunk a méreganyagoktól.

A himalájai sónak viszont számos sajátossága van. Nem véletlenül hívják ” fehér aranynak ” rózsaszín vagy vöröses színe ellenére. A benne lévő elemek között megtalálható a magnézium, szelén, kálium, kalcium, króm, mangán, réz, cink. Összehasonlításképpen, az asztali, finomított só csak nátrium- kloridot tartalmaz.

A só természeténél fogva:

  • Segít megőrizni a folyadék mennyiségének egyensúlyát a szervezetben
  • Hatással van az idegrendszerre és az abban lévő idegimpulzusok továbbítására
  • Befolyásolja az izmokat és azok összehúzódását és ellazulását
  • Segíti számos anyag működését a szervezetben és ezek cseréjét a test szövetei és rendszerei között

Az ajánlott napi sóbevitel körülbelül 3,5-4 gramm só egy felnőtt számára. Napi 5 grammig biztonságosnak tekinthető. A sóhiány azonban krónikus energiahiányhoz vezet a nátrium- és káliumhiány miatt.

Sószobák és a légzőrendszer betegségei

A só minden általunk kifejtett jótékony hatása után logikus, hogy a sószobák számos pozitív hatással vannak egészségünkre. Ezek egyike a légzőrendszerre és a tüdőre kínált terápia.

A sószobák jótékony tulajdonságai jelentősen javítják az életet olyan körülmények között, mint például az asztma. Az ok abban rejlik, hogy a levegőben lévő sóvegyületek megnyitják a légutakat és megkönnyítik a légzést, köszönhetően annak, hogy a só felszívja a légzőrendszerbe került folyadékokat.

Ennek a népszerű terméknek az antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságait nem szabad alábecsülni. Ezért a sószobák nagy segítséget jelentenek a tüdőgyulladás után légúti problémákkal és légzési nehézségekkel küzdők számára.

Sőt, mivel kitisztítja a nyálkahártyát, a sógőzökről azt tartják, hogy összességében kevesebb megbetegedéshez vezetnek. Ezért elmondható, hogy immunitást támogató funkciójuk is van.

A hatást fokozza, hogy a bennük lévő elemek szervezetünkbe jutva semlegesítik a szabad gyököket. Ez hosszabb sejtélettartamhoz és még erősebb immunrendszerhez vezet.

Ezért nem meglepő, hogy légúti allergiák esetén a sószobák nélkülözhetetlen asszisztensek. Rajtuk kívül azonban a sógőzök segítik ezt a környezettel folyamatosan érintkező szervünket, a bőrünket. Tanulmányok bizonyítják pozitív hatásukat az olyan epidermális problémákra, mint a dermatitis és a pikkelysömör.

Stressz- és sószobák

A testre gyakorolt ​​gyógyító tulajdonságaikon túl a sószobáknak van egy másik érdekes hatása is. És ez a lelki egészségünkön múlik.

Sok szakember ajánlja a terápiát a krónikus fáradtság, a stressz és a gyenge immunrendszer ellen. Mellettük a sók jótékony hatással vannak a feszültség és az alváshiány okozta migrénre, fejfájásra.

Sok sószoba halk zenével, magasabb páratartalommal és hőmérséklettel, valamint receptornyugtató fénnyel egészíti ki a sók gyógyító hatását.

Sószobák – használati ajánlások

A sószoba terápiát általában szabályok szabályozzák. Lehet egyéni vagy csoportos, attól függően, hogy milyen problémával szembesülünk. Az különbözteti meg a legtöbb egyéb légúti kezeléstől, hogy felnőttek és gyermekek számára egyaránt alkalmas.

Egy fontos szabály, amit nem szabad elfelejteni, hogy ne vigyük túlzásba a sószobában való tartózkodást. Egy alkalom maximális ajánlott időtartama körülbelül 40 perc egy felnőtt és körülbelül 20 perc egy gyermek számára.

Ellenkező esetben fennáll a szervezet sóval való túltelítettségének veszélye. Ez az idő állítólag körülbelül 4 óra tiszta fenyvesben tett sétának felel meg.

Ne csak a sószoba előnyeit élvezzük, hanem a pihentető környezetet is!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója