Mi az a stevia és milyen előnyei vannak?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

Valószínűleg a legtöbben tudják, mi az a stevia, és még napi szinten is használják. A stevia egy egyedülálló táplálék-kiegészítő, amely más cukorhelyettesítőkkel ellentétben nem ad hozzá kalóriát, nem válik zsírrá, nem emeli meg az inzulinszintet.

Ami szintén megkülönbözteti és jobb választássá teszi, az az, hogy természetesen növényből származik. Ugyanakkor nem tartalmaz cukoralkoholokat és semmilyen káros vegyszert.

Mi is az a stevia és mi az összetétele?

A stevia növény az Angiosperm család része, amely magában foglalja a százszorszépet és a parlagfüvet. A stevia legértékesebb fajtája a Stevia rebaudiana (Bertoni), Paraguayból és Brazíliából származik.

Moises Santiago Bertoni olasz botanikus fedezte fel az 1800-as évek végén, de a helyiek évszázadok óta használják.

A hagyományos orvoslásban ezeken a régiókban égési sérülések, kólika, gyomorpanaszok kezelésére, és néha fogamzásgátlóként is szolgált. A leveleket nyersen is fogyasztották finomságként.

Ma a steviát étrend-kiegészítőként ismerjük. Pontosan az említett növényfajtából nyerik, amelyet fokozatosan termesztenek szinte az egész világon.

A stevia összetétele a következő anyagokat tartalmazza

  • Szteviol-glikozidok: Ezek a természetes édesítőanyagok a stevia növény levélben találhatóak. A szteviol-glikozidok felelősek a stevia édes ízéért.
  • Szénhidrátok: A stevia tartalmazhat kis mennyiségű szénhidrátot, de a szteviol-glikozidok édesítőereje sokkal erősebb, mint a szénhidrátoké, így a stevia gyakorlatilag nulla kalóriát és hatástalan szénhidráttartalmat tartalmaz.
  • Egyéb vegyületek: A stevia kivonatban találhatók további vegyületek, mint például antioxidánsok és nyomelemek, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre.

Fontos megjegyezni, hogy a stevia természetes édesítőszer, amely sokkal édesebb, mint a hagyományos cukor, de sokkal kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz.

Emiatt népszerű alternatíva lehet a cukor helyettesítésére azoknak, akik szeretnék csökkenteni a kalóriabevitelüket vagy szénhidrátfogyasztásukat.

A stevia 6 legfontosabb előnye

A steviának számos lehetséges egészségügyi előnye van, amelyek a cukor legegészségesebb alternatívájává teszik a cukorbetegek és más betegségekben szenvedők számára.

1. Szabályozza a cukorbetegséget

A stevia emberi egészségre gyakorolt ​​legismertebb előnyei közé tartozik, hogy képes szabályozni a vércukorszintet a szervezetben.

Ideális helyettesítője a normál cukornak cukorbetegek vagy csökkentett szénhidráttartalmú étrendet folytatók számára. Ezzel édes csemegét fogyaszthatnak anélkül, hogy aggódnának a következmények miatt.

A szacharózzal ellentétben, amely a normál asztali cukrot képezi, a stevia a cukorhoz hasonló módon édesíti az ételeket, de stevioside-ot – egyfajta szteviol-glikozidot – tartalmaz.

Amikor lebomlik, a glükóztartalmú részecskéket a vastagbélben lévő baktériumok szívják fel, ahelyett, hogy felszívódnak a véráramba, és befolyásolnák a szervezet glükózszintjét.

2. Támogatja a fogyást

Mint említettük, a stevia nagyon alacsony kalóriatartalmú, és sokszor édesebb, mint a cukor. Ez azt jelenti, hogy mindenki ehet steviával készült süteményeket, csokoládékat és cukorkákat anélkül, hogy aggódnunk kellene, hogy a cukrokból több száz kalóriát halmozunk fel, ami megakadályozza a sikeres fogyást.

Ezenkívül a stevia fogyasztása csökkentheti a cukor utáni vágyat. Gyakran a Candida túlszaporodása okozza, egy gomba, amely kielégíthetetlen cukorétvágyat okoz.

A normál cukor steviával való helyettesítése szó szerint kiéheztetheti a jelöltet. Sokan azt tapasztalják, hogy ha megszabadulnak tőle, a cukorvágyuk is elmúlik.

3. Segíti a vérnyomás szabályozását

Megemlítettük a stevioside-t, amely a glikozidok egyik fajtája, de a steviában vannak más glikozidok is, amelyek további szereppel bírnak.

Lazíthatják az ereket, fokozhatják a vizeletürítést, és megkönnyíthetik a nátrium kiürülését a szervezetből. Ez kevesebb stresszt jelent a szív- és érrendszerre, és vérnyomáseséshez vezethet.

Mindez védi a szív egészségét, és megelőz bizonyos állapotokat, mint például az érelmeszesedés, a szívroham és a szélütés.

4. Csökkenti a koleszterinszintet

A tanulmányok azt mutatják, hogy a stevia fogyasztása jelentősen csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét is. Ugyanakkor a „ jó ” HDL-koleszterin szintjének emelkedéséhez vezet, ami elengedhetetlen a jó lipidprofilhoz.

Ez segít csökkenteni az artériák eltömődésének kockázatát a makrofágok, a zsír és a plakk csökkentésével.

5. Pozitívan hat a szájüreg egészségére

Megállapították, hogy a stevia csökkenti a baktériumok képződését a szájban, így népszerű adalékanyag a fogkrémekben és szájvizekben.

Megakadályozza a fogszuvasodást és a fogínygyulladást is, ellentétben a szacharózzal, amely minden bizonnyal növeli az ilyen szövődmények kockázatát.

A steviának azért van ilyen hatása, mert nem tartalmaz ” erjeszthető szénhidrátokat „. Amikor a szájban található baktériumok fermentálható szénhidrátokkal, például cukrokkal és keményítőkkel találkoznak, a baktériumok ezeket a szénhidrátokat szerves savakká metabolizálják, amelyek zománc eróziót okoznak.

6. Segít a bőrproblémákon

A stevia hasznos bőrbetegségek, például ekcéma és dermatitis ellen. Helyi alkalmazása gátolja a baktériumok terjedését és szteroidként hat.

Erre a célra zúzott stevia levelekből vagy növényi kivonatból készült pasztát használnak, amelyet közvetlenül a bőrre kennek, így a stevia az előnyben részesített megoldás sok olyan ember számára, aki más termékekkel nem tud megszabadulni ezektől a betegségektől.

Hogyan kapcsolódik a ketogén diétához?

Vannak nulla kalóriatartalmú édesítőszerek, amelyek nem tartalmaznak szénhidrátot, amelyeket biztonságosan fogyaszthat a ketogén diéta betartása közben. De nehéz feladat lehet megtalálni a megfelelőt. Egyes ilyen kiegészítők sajnos olyan „adalékanyagokat” tartalmaznak, amelyek szénhidrát kalóriákat adhatnak hozzá.

Mások, különösen a mesterségesek, emésztési problémákat okozhatnak, például puffadást, gázképződést, és megzavarhatják a bélben található „jó baktériumok” egyensúlyát, amelyek támogatják a megfelelő emésztést.

A cukoralkoholok nem sokkal jobbak ( „-ol” végződésű édesítőszerek, például maltit, szorbit stb. ), különösen nagy mennyiségben.

A stevia nem okoz ilyen kellemetlen mellékhatásokat, és mint többször említettük, nulla kalóriát és szénhidrátot tartalmaz. De hogyan segíthet még a ketogén diétán?

A ketogén diéta alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend. Átalakítja az anyagcserét zsírégető állapotba, amelyet ketózisnak neveznek. A ketózisban a sejtek kevesebb glükózt használnak fel, és több zsírt égetnek el, ami ideális a kilók leadásához.

Két fiziológiai körülmény jelzi, hogy a szervezet ketózisba kerül:

  • alacsony vércukorszint
  • alacsony inzulinszint

Itt ismét a stevia szerepét vesszük figyelembe – segít fenntartani az alacsony vércukorszintet és az inzulint, amint azt fentebb ismertettük előnyeivel kapcsolatban.

Ez azt jelenti, hogy rendkívül alkalmas cukorhelyettesítő a keto diétában, és segíti a szervezetet abban, hogy gyorsabban lépjen be a ketózisba.

Összefoglalva

A természetes cukorhoz hasonlóan a steviát is növényből vonják ki. A cukorral ellentétben azonban a stevia hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez, javítja az inzulinműködést, segít a fogyásban – ezek az előnyök, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezen okok miatt a stevia értékes eszköz a keto-kúrában, mivel elősegíti a ketózist.

Nem beszélve az olyan előnyökről, mint az olcsó, biztonságos és széles körben elérhető édesítőszer. Ezzel kielégíti édesszájúságát anélkül, hogy aggódnia kellene a szénhidrátok száma, a kalória és az egészsége miatt.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója