Stressz – Mi is ez és mit tehetünk ellene?

Szerző: Norbert

Mindennapi életünkben számos olyan helyzettel kell szembesülnünk, amelyekben állandó döntéseket el hoznunk, amelyek mindegyike bizonyos mértékig megterhelő.

A stressz normális kísérője mindennapi működésünknek.

Mi is pontosan a stressz?

Orvosi vagy biológiai összefüggésben a stressz fizikai, mentális vagy érzelmi tényező, amely testi vagy szellemi megterhelést okoz. A stressz lehet külső (környezeti, pszichológiai, szociális helyzetek okozta) vagy belső (betegség vagy orvosi beavatkozás okozta).

A stressz beindítja a szervezet normális élettani egyensúlyának (homeosztázisának) felbomlását, és a szervezet az idegrendszer és az endokrin rendszer komplex élettani reakciójával reagál.

Igen, a szervezetünk úgy reagál a stresszre, hogy jelez a mellékveséknek, hogy hormonokat – adrenalint és kortizolt – bocsássanak ki.

Ezek a hormonok stimulálják agyunkat, az aktívabbá válik, és az idegrendszer közvetlen hatásával együtt az izmok megfeszülését okozzák. Ennek eredményeként a szívfrekvencia és a légzés üteme megnövekszik, az emésztési folyamat megváltozik, és a vércukorszint megemelkedik, hogy megfeleljen a vészhelyzetnek.

Ez a szervezet természetes védekezési módja.

A természetben minden az egyensúlyon alapul. Az embereket arra is tervezték, hogy kis mennyiségű stresszt is kezeljenek. És ha ezek a reakciók rövid távon jók, mert segíthetnek megoldani a stresszes helyzetet, akkor ha a stressz tartóssá vagy krónikussá válik, az egyensúly megbomlik, és a következmények súlyosak lehetnek.

Hogyan hat a stressz testi és lelki egészségünkre?

A stressz érzelmi vagy fizikai feszültség érzése. Minden esemény, minden gondolat, minden csalódottság érzése, minden pillanat, amikor dühösek vagy idegesek vagyunk, stresszt kelt. Az embert annyira elkaphatják a stresszt okozó problémák, hogy nem veszik észre annak változásait és hatásait a testére.

Valójában a tünetei hatással lehetnek testünkre és gondolatainkra, érzéseinkre és viselkedésünkre egyaránt. Hogyan lehet felismerni őket?

A fizikai tünetek a következőkben fejeződnek ki:

 • Szabálytalan székletürítés
 • Savak és emésztési zavarok
 • Önkéntelen rángatózás
 • Fejfájás
 • Csökkent libidó
 • Alvási problémák
 • Fáradtság
 • Az immunitás gyengülése
 • Hirtelen súlyváltozások

Az érzelmi tünetek a következőkhöz kapcsolódnak:

 • Szorongás
 • Feszült és szorongó érzés
 • Túlfáradt
 • Pesszimizmus
 • Az elégedettség hiánya
 • Depresszió
 • Ingerlékenység és dühkitörések
 • Túlérzékenység a lehetséges veszélyekre

A kognitív tünetek a következők lehetnek:

 • Motiváció és összpontosítás hiánya
 • Csökkent koncentráció
 • Szorongó gondolatok és érzések
 • Állandó aggódás
 • Kevés önbizalom

A viselkedési tünetek a következők:

 • Kábítószerrel, alkohollal, cigarettával való visszaélés
 • Új függőség megszerzése
 • Változás az étkezési szokásokban
 • Problémák a kollégákkal, osztálytársakkal, szomszédokkal, közeli emberekkel való kommunikációban
 • Szociális visszahúzódás

A szakemberek a mindennapi gondokat rutin stresszként határozzák meg – gyermekgondozás, házimunka, határidők, pénzügyi felelősségek és kötelezettségek.

Súlyosabb esetek, amikor elveszítünk egy szeretett személyt vagy elváltunk, elbocsátanak a munkától stb. hirtelen, néha pusztító változásként azonosítják.

De a legváratlanabb és legextrémebb helyzetek, mint például katasztrófák, balesetek, természeti katasztrófák, háborúk, különösen erősen, óriási feszültséggel hatnak a szervezetre. Ilyenkor a traumás stresszről beszélünk.

Mit tehetünk stressz ellen?

Betegségekkel szembeni fogékonyságunkat és általános jólétünket közvetlenül befolyásolja az, hogy hogyan reagálunk a stresszre. Mindannyian stresszes helyzetekkel szembesülünk mindennapi életünk során.

Meg kell tanulni kezelni a stresszt és csökkenteni annak káros hatásait.

1. Távolítsuk el a stressz forrását

Először is fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mi tesz bennünket állandó feszültség alá? Megtanulni elkerülni azt, ami szorongást, idegességet, dühöt, elégedetlenséget okoz.

Ha sikerül alkalmazni ezt a készségünket, hamarosan stabilnak érezzük érzelmi állapotunkat, és kevesebb stresszel, több békével és egészséggel teli életet fogunk élvezni.

2. Más nézőpont választása

A következő lépés nem könnyű, de különösen felszabadító – megváltoztatni azt, ahogyan a stresszes eseményre tekintünk, és ahogyan azt érzékeljük.

3. Kommunikálj az emberekkel

Ha egyszerűen beszélsz egy másik személlyel, akkor olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek enyhítik a stresszt, amikor izgatottnak, bizonytalannak és nyomás alatt érzed magad.

Még egy rövid kedves szóváltás vagy egy másik ember barátságos pillantása is segíthet megnyugtatni feszült idegrendszerünket.

Töltsünk időt olyan emberekkel, akikkel jól érezzük magunk, és ne hagyjuk, hogy kötelezettségeink akadályozzák a társasági életet.

Ha nincsenek szoros kapcsolataink, vagy a kapcsolataink a stressz forrásai, akkor törekedjünk erősebb és teljesebb kapcsolatok kialakítására.

4. A stressz szervezetre gyakorolt ​​hatásainak csökkentése

Mi történik azokban a pillanatokban, amikor úgy döntünk, hogy lazítunk egy hosszú nap vagy egy fárasztó hét után? Sportolunk, meditálunk, utazunk, zenét hallgatunk, vagy olyan dolgokat csinálunk, amelyek a legjobban feltöltenek és boldoggá tesznek.

Amikor különösen stresszesek vagyunk, minden erőfeszítést meg kell tennünk, hogy növeljük az elégedettség és a lelkesedés érzését – ez a jó hangulat egyik fő tényezője.

A boldogsághormonok aktív felszabadulása arra ösztönöz bennünket, hogy lazítsunk és kezeljük a stresszt okozó tényezőket.

Alternatív megoldások stressz ellen

Szánjunk időt a tanulásra, és fedezzünk fel új technikákat és eszközöket a stressz leküzdésére. Például az adaptogének bevitele, amely rendkívül hatékony módja annak, hogy növelje a szervezet ellenálló képességét a környezeti stresszekkel, szorongással, méreganyagoknak való kitettséggel, érzelmi traumákkal, mentális fáradtsággal és mentális betegségekkel szemben.

Az adaptogének csökkentik a stresszhormonok túltermelését. Ez azt jelenti, hogy az irányítás a mi kezünkbe kerül.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin csökkentheti a stresszhormonok szintjét, miközben erősíti az immunrendszert. A kiválasztott vizsgálati résztvevőknek magas volt a vérnyomása és a kortizol (stresszhormon) szintje. Az eredmények szerint a kortizolszint gyorsabban normalizálódott, ha az emberek C-vitamint szedtek egy stresszes feladat előtt.

Aludjunk többet

Ha gyakran érezzük magunkat letargikusnak, fáradtnak, energiahiányosnak, talán több és jobb minőségű alvásra van szükségünk. Próbáljunk korábban lefeküdni, és csökkentsük a laptop vagy a telefon képernyője előtt eltöltött időt lefekvés előtt.

Mint említettük, a természet egyensúlyban jön létre. Nem menekülhetünk el a természettől, mert az ő találmánya vagyunk. Ha körülnézünk, biztosan találunk gyógyító megoldást.

Az egészséges szokások megválasztása megelőzheti a jövőbeni betegségeket. Az egészséges ételeken és természetes forrásokból származó táplálék-kiegészítőkön alapuló diéta nemcsak általános egészségünk és kiegyensúlyozott energiaszintünk szempontjából előnyös, hanem lehetőséget ad a stressz kezelésére is.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója