Mindig azt halljuk, hogy a szabadgyökök károsak, és vigyázzunk velük. Ez részben igazság. De kezdjük az elején, hogy jobban megérthessük a szerepüket.
Mi is a szabadgyökök szerepe?
A szabadgyök alapvetően védi és pusztítja az immunrendszert. A szabadgyököket a test sejtjei hozzák létre toxinok, vírusok, baktériumok és gombák hatására.
A szabad gyökök eggyel több oxigént tartalmaznak. A plusz oxigén lehetővé teszi számukra, hogy oxidálódással semmisítsék meg a szervezetre káros elemeket.
A két leggyakrabban előforduló szabad gyök a jódgyök és a szuperoxid. Ilyen oxidáló anyagokból jön létre a hidrogén-peroxid, az élesztőgombák és a többi gombaféle elpusztítója.
Ebben a tekintetben kijelenthetjük, hogy a szabad gyökök immunrendszerünk hasznos, létfontosságú elemei.
A sejtjeink egészségéért: stressz és méregmentes élet
A sejteknek a szabad gyökök létrehozásához extra oxigénre van szükségük, ezért olyan fontos a testmozgás és azok a táplálékok, amelyek megnövelik a test oxigénszintjét.
Viszont miután a saját védelmük érdekében szabad gyököt hoz létre egy sejt, önmaga is célponttá válik. A sejt számára a védelmet a táplálékból nyert antioxidáns fogja jelenteni.
Ha a sejtet megtámadja egy szabadgyök, akkor a sejt normál működése felborul. Ezek a sejtek okozhatják a tumorok kialakulását, vagy felgyorsíthatják az öregedés folyamatát is.
Ráncokat, foltokat hozhatnak létre, és súlyosan igénybe vehetik az immunrendszert. Az ellenálló képesség kulcsa tehát, hogy minimálisra csökkentsük a szabad gyökök termelésének szükségességét, vagyis stressz– és méregmentes életet éljünk.
Mit kellene kerülni és mit nem?
- A stresszt minimálisra kell csökkenteni – az életünkből kivonni nem tudjuk, főként, ha egy nyugati nagyvárosban élünk, például Budapest.
- A dohányzás és az alkoholfogyasztás is felesleges szabad gyökgenerálási szokás. A szabad gyökök legfőbb forrása az élelmiszerekben az avas vagy a túlhevített olaj és zsír, amelyet csaknem minden sütéssel készített élelmiszerben megtalálunk.
- Minden többszörösen telítetlen növényi olajat – kivéve a megbízhatóan hidegen sajtolt olajokat – magas hőmérsékletre hevítik feldolgozás közben, ezáltal a szabad gyökök valóságos tárházává válnak.
- A hidrogénezett növényi olajokat, így a növényi szendvicskrémeket és a margarint is felhevítik, ráadásul a molekuláris szerkezetüket is megváltoztatják az előállítás során, ezek tehát rendkívül megterhelik az immunrendszert.
- A búza- és az árpafű, a csírák, a sötétzöld színű zöldségek nagy töménységű, természetes antioxidánsok.
Azok számára, akik rendszeresen ki vannak téve a mérgező anyagoknak, vagy gyenge az immunrendszerük, szintén hasznos lehet az antioxidáns-kiegészítés.
Főkép forrása: greatist.com