Melyek lehetnek a szédülés okai?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 0 perc

A szédülés általában olyan érzés, amelyben a világ körülöttünk forog, vagy mi magunk vagyunk az, akik forognak. Ez az érzés gyakran kíséri a szédülést, az egyensúlyvesztést vagy a bizonytalanságot.

A szédülés lehet átmeneti vagy tartós, enyhe vagy súlyos, és különböző okokból adódhat.

A szédülés okai

A szédülés lehet többféle okból adódó tünet, alább néhányat megemlítünk:

  1. Belgyógyászati okok: alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy-problémák, vérszegénység stb.
  2. Idegrendszeri okok: migrén, az agyi érkatasztrófa (stroke), agydaganat, sclerosis multiplex, Parkinson-kór, egyensúlyszervi rendellenességek stb.
  3. Fül-orr-gégészeti okok: a belső fül problémái (pl. kristályok a belső fülben), hallóideg és az egyensúlyszervi rendszer betegségei, fülfertőzések, allergiás nátha stb.
  4. Gyógyszer mellékhatások: bizonyos gyógyszerek (pl. nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, antibiotikumok stb.) szédülést okozhatnak.
  5. Életmódbeli tényezők: az alváshiány, stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás, éhezés vagy a túlevés stb.

A szédülés okának diagnosztizálásához fontos az alapos orvosi kivizsgálás. Ha gyakran vagy súlyosan szédülünk, javasolt orvoshoz fordulni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója