Mire is jó az orvosi szemvidítófű?

Szerző: Norbert

Az orvosi szemvidítófű (Euphasia officinalis) szárát, leveleit és virágait teában és étrend-kiegészítőkben használják, és évszázadok óta a hagyományos gyógynövény-gyógyászatban is remekel Európában.

Mi is az az orvosi szemvidítófű?

Ez az egynyári növény a tátogatófélék családjába tartozik. Tojásdad levelei oldalán 3-6 hegyes fog van, de azok nem szálkásak. Apró virágai füzérvirágzatba rendezettek, pártájuk fehér, az alsó ajkak sárga foltosak és ibolyás színű csíkokkal erezettek.

A felső ajkak rövidebbek és visszahajlóak. Az orvosi szemvidítófű egész Európában elterjedt, gyakori a lápokon, réteken, 30 cm magasra is megnő.

A föld feletti virágos részeket hasznosítják, melyeket virágzáskor júliusban és augusztusban gyűjtenek be. A növényből őrleményt vagy tinktúrát készítenek. Skóciában tejben főzik meg a növényt és azzal a folyadékkal kenegetik a beteg szemet. Arc-, és homloküreg gyulladás esetén is kedvező hatást eredményez a szemvidítófű használata.

Jótékony hatásai

A gyógyászatban a hurutos kötőhártya gyulladás és a szemhéjgyulladás, valamint a megerőltetés miatt fellépő szemfáradtság enyhítésére alkalmazzák. Lehet belsőleg, teaként vagy külsőleg lemosószerként, borogatásként és akár szemcseppként ajánlott használni.

A szemhéjgyulladás, a szaruhártya gyulladás, az árpa, a szemfáradtság és a könnyezés gyógyítására is kiválóan alkalmas szemmosó folyadékként vagy borogatásként.

A népgyógyászat ezen hatások mellett köhögésre, meghűlés esetén és gyomorerősítőként is alkalmazza a szemvidítófüvet. A növényből előállított készítmények erős orrfolyással kísért meghűlés esetén is hatásosak, gyulladásgátló hatását a hörghurut elleni gyógykészítményeknél is hasznosítják.

Az emésztőrendszer és a légzőrendszer nyálkahártya-gyulladásának kezelésében is eredményesnek bizonyult.

Készítmények

  • Tinktúra – 5 cseppet 1 pohár vízben elkeverve naponta 2-3 alkalommal igyunk meg meghűlés esetén.
  • Borogatás – 2%-os főzettel naponta 3 alkalommal borogassuk szemünket szemhéjgyulladás, kötőhártya-gyulladás, szemfáradtság és könnyezés esetében.

Főkép forrása: dr.hauschka.com

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója