Melyek a szívinfarktus tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A szívinfarktus (vagy más néven miokardiális infarktus) az egyik leggyakoribb szívbetegség, amelyet azért is komolyan kell venni, mert életveszélyes lehet. A szívinfarktus akkor következik be, amikor egy vagy több koronária artéria – a szívizom vérellátásáért felelős artériák – elzáródik, általában vérrög vagy plakk képződése miatt.

A szívizom normális működéséhez oxigén és tápanyagok szükségesek, amelyeket a koronária artériák szállítanak. Ha ezek az artériák részlegesen vagy teljesen elzáródnak, a szívizom nem kap elegendő vért és oxigént. Ennek eredményeként a szívizomsejtek elpusztulnak, ami a szívinfarktus kialakulásához vezet.

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus tünetei közé tartozhatnak a következők:

  • Mellkasi fájdalom: Általában erős, nyomó jellegű fájdalom vagy nyomás érzése a mellkas közepén. A fájdalom néha a karokba, a nyakba, az állkapocsba, a vállba vagy a hátba is kisugározhat.
  • Légzési nehézség: Nehézlégzés, fulladás vagy légszomj jelentkezhet.
  • Hányinger és hányás: Az emésztőrendszeri tünetek közé tartozhatnak a hányinger, a hányás és a gyomorégés.
  • Szédülés és gyengeség: Szédülés, ájulás, gyengeség és általános rosszullét jelentkezhet.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szívinfarktus tünetei és súlyossága változhatnak az egyéntől függően, és nőknél néha eltérőek lehetnek a hagyományos tünetektől. Minden esetben sürgős orvosi ellátást kell kérni, ha szívinfarktusra gyanakszunk.

A szívinfarktus kezelése sürgős beavatkozást igényelhet, például a vérrög feloldását célzó gyógyszerek (trombolízis) vagy az elzáródott artéria mechanikai tágítását végző beavatkozás (sztentelés) lehet szükséges a vérellátás helyreállítására és a szövődmények minimalizálására. A pontos kezelési módot a beteg állapota és az elérhető eszközök határozzák meg.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója