Szorongás – Mi ez és mit tehetünk ellene?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Dinamikus mindennapi életünkben és egyre összetettebb világunkban a stressz, a szorongás és a félelem egyre inkább a pszichénk állandó elemévé válik.

Mi is az a szorongás?

A szorongás egyéni pszichológiai jellemző, amely abban nyilvánul meg, hogy viszonylag ártalmatlan helyzetekben gyakran intenzív szorongást tapasztalunk.

Az aggodalomra való hajlam részben veleszületett, részben szerzett. A szorongás elvileg minden emberben benne van – ennek köszönhetően mozgósítjuk, aktiváljuk, megoldjuk vagy megelőzzük a nehéz helyzeteket.

Ezekben az esetekben a szorongás produktív, és adaptív megküzdési mechanizmusnak tűnik. De van egy másik fajta szorongás is, amely rosszul alkalmazkodik.

Többet akadályoz, mint segít, bonyolítja az ember életét, megfosztja hiteles örömétől és békéjétől. Önmagában a szorongás nem betegség.

Azt találták, hogy a lakosság körülbelül 20%-a szenved élete során legalább egy vagy több intenzív szorongásos epizódtól. De, ha túl gyakran jelentkezik a szorongás és aggodalom, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Időben történő kezelés hiányában a szorongás krónikussá válhat, ami számos negatív következménnyel jár.

A szorongást a következők jellemzik:

Ha fontos megbeszélést tartunk, interjút tartunk egy új munkával kapcsolatban, vagy nagyszámú közönség előtt tartunk beszédet, teljesen normális, hogy egy kis szorongást és nagyobb feszültséget érzünk.

A szorongás tünetei

Amint az érzelmek legyőzik az értelmet, és amikor a szorongás véglegesen megtelepszik az elmében, megzavarja az élet normális ritmusát, és krónikus problémává válik.

A szorongásos roham mentális szintű tünetei a következők:

 • Elsöprő aggodalom és szorongás
 • Az irányítás elvesztésének érzése
 • Félelem az őrülettől
 • Negatív forgatókönyvek kijátszása az elmében és ijesztő eseményekre számítani
 • A világtól való elszakadás érzése
 • Irracionális félelem tárgyaktól és helyektől
 • A társasági érintkezéstől és a társadalmi eseményektől való félelem
 • Halálfélelem

A szorongásos roham fizikai tünetei a következők:

 • Zsibbadás és bizsergés a test végtagjaiban
 • Forró vagy fagyos hideg hullámok
 • Mellkasi fájdalom és gyors szívverés
 • Fulladás és légszomj érzése
 • Hányinger és szédülés

A szorongásos zavar legtöbbször súlyos trauma következménye, pl. autóbaleset, természeti katasztrófa, gyermekkori erőszak és kegyetlenség vagy állandó nélkülözés és szegénység.

Ily módon az elme összezsugorodik, és kizárólag a túlélési mechanizmusokra összpontosít, folyamatosan stresszhormonokat szabadítva fel, hogy a testet hiperstimulált éberségben tartsa.

Mit tehetünk szorongás ellen?

1. Alkalmazzuk a kognitív viselkedésterápiát

Segít az embereknek megtanulni a szorongást okozó helyzetekről való gondolkodás és az azokra való reagálás különböző módjait.

A terapeuta segíthet nekünk kidolgozni a negatív gondolkodási minták és viselkedésmódok megváltoztatásának módjait, mielőtt azok elfajulnának.

2. Végezzünk napi vagy rutinszerű meditációt

Bár ehhez némi gyakorlásra van szükség, ha rendszeresen végzed, a tudatos meditáció végül segíthet megtanítani az agyadat arra, hogy a szorongó gondolatokat elhessegesd, amikor azok felmerülnek.

Ha nehezedre esik mozdulatlanul ülni és koncentrálni, próbáld meg jógával, vagy sétáló meditációval kezdeni. Számos ingyenes vezetett meditációs alkalmazás letölthető, amelyek segíthetnek a kezdésben.

3. Vezessünk naplót

Hasznos lehet, ha szokásoddá teszed, hogy minden nap leírod gondolataidat és érzelmeidet egy naplóba. A gondolatok leírásának folyamata önmagában is megnyugtató lehet egyesek számára.

Ugyanakkor abban is segíthet, hogy nyomon kövessük, mikor volt tapasztalható a szorongás, hogyan érezzük magunk, és milyen dolgok váltják ki azt.

4. Szocializálódjunk

Bár minden ember más és más, és vannak, akik szociális szorongással küzdenek, a barátokkal és a családdal való rendszeres együttlét segíthet a szorongás elleni kezelésében.

A szocializáció segíthet enyhíteni a stresszt, elősegítheti a nevetés és az együttlét érzését, és csökkentheti a magányosságot.

5. Próbáljunk ki étrend-kiegészítőket vagy változtassuk meg az étrendet

Az étrend megváltoztatása vagy a kiegészítők szedése mindenképpen hosszú távú stratégia. A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos kiegészítők vagy tápanyagok segíthetnek a szorongás ellen.

Ezek közé tartoznak:

Azonban eltarthat néhány hónapig, mire a szervezeted ténylegesen működni kezd a táplálékkal, amit ezek a gyógynövények és ételek nyújtanak. Ha más gyógyszereket szed, mindenképpen beszéld meg a gyógynövényes gyógymódokat orvosoddal, mivel előfordulhatnak mellékhatások.

6. Tartsuk egészségesen a testet és az elmét

A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étkezés, az elegendő alvás és a kapcsolattartás olyan emberekkel, akik fontosak számodra, nagyszerű módja annak, hogy lépést tegyél a szorongás ellen.

7. Használjunk aromaterápiát

Legyen szó illóolajról, füstölőről vagy gyertyáról, az olyan természetes illatok, mint a levendula, a kamilla és a szantálfa nagyon nyugtató hatásúak lehetnek.

Az aromaterápia vélhetően segít aktiválni bizonyos receptorokat az agyadban, ami potenciálisan segíthet szorongás ellen.

8. Kérdezzük meg orvosunkat a gyógyszerek lehetőségeiről

Ha szorongásod elég súlyos ahhoz, hogy a mentálhigiénés szakember úgy gondolja, hogy gyógyszeres kezelésre lenne szükséged, a tüneteitől függően több irányba is elindulhatsz. Beszélj orvosoddal az aggályaidról.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója