Tesztoszteron hormon – Mi is ez pontosan?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A tesztoszteron egy szteroid hormon, amely a nemi hormonok csoportjába tartozik. A hormont férfiaknál főként a herék, nőknél a petefészkek választják ki, de kis mennyiségben a mellékvesék is. A tesztoszteron egy fő férfihormon és anabolikus szteroid.

Mind a férfiak, mind a nők esetében a tesztoszteron kulcsszerepet játszik az egészségben és a jólétben. A szexuális aktivitás mellett, amely magában foglalja a libidó, a termékenység és az izomtömeg szabályozását, a tesztoszteron segít az energia növelésében. A férfiak általában 40-60-szor több tesztoszteront termelnek, mint a nők, de a nők érzékenyebbek erre a hormonra.

Amikor a tesztoszteron belép a véráramba, a célszervekbe és szövetekbe kerül, ahol dihidrotesztoszteronná alakul. Ez a tesztoszteron aktív formája is.

A dihidrotesztoszteron körülbelül 10-szer aktívabb, mint a tesztoszteron, és közvetlenül felelős a kopaszodásért és a hangmutációért. Sajnos negatív hatással van a prosztatára – nagyon gyakran serkenti a rák kialakulását a környéken.

A tesztoszteron funkciói

A tesztoszteron számos fontos funkciót tölt be az emberi szervezetben. Csökkenti a koleszterinszintet, támogatja a csontok növekedését, fokozza a fehérjeszintézist.

A férfiaknál a tesztoszteron hozzájárul a másodlagos szexuális jellemzők kialakulásához és szabályozza a szteroidok termelését. Felelős a haj, a pénisz, a prosztata, az ádámcsutka fejlődéséért. A tesztoszteron koordinálja az izomépítést és az izomszövet lebomlását.

Fontos megjegyezni, hogy a tesztoszteron nem az egyetlen hormon, amely meghatározza a férfi karaktert. Rendkívül fontos a tesztoszteron és a női hormon, az ösztradiol közötti arány, amely szintén a férfi szervezetben termelődik.

A tesztoszteron serkenti a faggyúmirigyek működését a bőrben, fokozza a szexuális vágyat és serkenti az agresszív viselkedést.

A tesztoszteronnak köszönhetően csökken a fájdalomérzékenység, serkenti a feromonok felszabadulását, hajhulláshoz vezethet a fejen. A tesztoszteron serkenti a térbeli gondolkodást. Például az alacsony szérum tesztoszteronszintű nőkről kimutatták, hogy nehezen parkolnak le.

A központi agykéreg serkenti a tesztoszteron szekréciót, amikor az ember boldog és izgatott, pontosan akkor, amikor a szervezetnek szüksége van rá. Ha azonban egy személy stresszes vagy dühös, a tesztoszteron termelés üteme gyorsan csökken.

Normál tesztoszteron szint

A normál tesztoszteronszint férfiaknál 300-1200 ng/dl; 20-75 ng/dl nőknél. A szabad tesztoszteron férfiaknál 15-45 pg/ml, nőknél 1-3 pg/ml között van.

Magas tesztoszteron szint

A szervezetben a magas hormonszint súlyos negatív következményeket okozhat. A túl magas tesztoszteronszint növeli a máj- és vesedaganatok, a szívritmuszavarok és számos egyéb szívbetegség kockázatát.

Az agyban kialakult és fokozott hajlam veszélyes trombusok kialakulására. A nagy dózisú tesztoszteron súlyos mentális betegségekhez is vezethet, amelyek gyakran hosszú távúak és nehezen kezelhetők.

Nagy mennyiségű hormon hosszú távú bejuttatásával a szervezetbe a spermatogenezis megzavarása figyelhető meg. Nőknél a magas tesztoszteronszint negatív mellékhatásai fokozott szőrnövekedésben, rendszertelen menstruációban, férfias arcvonásokban nyilvánulnak meg. Az ovuláció hiánya is előfordulhat.

Alacsony tesztoszteron szint

A hormon alacsony szintje olyan rendellenességekhez is vezethet, mint az alacsony önbecsülés, a libidó hiánya, a gyengeség érzése és az általános tónushiány.

Az alacsony tesztoszteronszint tünetei a délutáni álmosság, a gyomortáji súlygyarapodás, a reggeli erekció megszűnik, gyengülni kezdenek az izmok. Ezek mind olyan dolgok, amelyek az idősekre jellemzőek. Ilyen esetekben meg kell keresni a panaszok okát.

Ha nem vigyázunk az alacsony tesztoszteronszintre, számos veszély leselkedik ránk. Bebizonyosodott, hogy ez az állapot érrendszeri balesetek, szívinfarktus és stroke kialakulására hajlamosít. Egy másik negatív következmény a csontritkulás kialakulása.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója