A tonhalnak számos előnye van, mivel szuperélelmiszernek számít. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyek szükségesek szervezetünk számára az egészség megőrzéséhez. Nemcsak alacsony kalóriatartalmú és fehérjében gazdag, de ízletes és költséghatékony is.
A tonhal fogyasztásának jótékony hatásai
1. Kiváló fehérje forrás
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint egy doboz tonhal körülbelül 46 gramm fehérjét tartalmaz. Tekintettel arra, hogy az ajánlott napi bevitel körülbelül 1 g fehérje testtömeg-kilogrammonként, ez azt jelenti, hogy egy tonhalkonzerv biztosítja a napi szükséges fehérje nagy részét.
2. Csökkenti a vérnyomást
Kutatási tanulmányok kimutatták, hogy a tonhal gazdag káliumban – egy ásványi anyag, amely jelentősen csökkenti a vérnyomást.
Ennek az elemnek az omega-3 zsírokkal való kombinálása gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a szív- és érrendszerre. Ez alacsonyabb nyomást jelent, és alacsonyabb a stroke, a szívroham és például az eltömődött artériák kockázata.
3. Fokozza a keringést
A magas vas- és B-vitamin bevitel erősíti a vérsejteket. A vas serkenti a vérkeringést, javítja a testszervek oxidációját és biztosítja az optimális működést.
4. Energiát biztosít
A tonhal összetevői javítják az anyagcserét és növelik az energiát. E mögött a B-vitamin komplex áll, a magas fehérjeérték és az omega-3 savak mellett.
5. Izomzatot épít
A tonhal a fehérjében leggazdagabb húsok közé tartozik, így tökéletes társ az izomfejlesztésben és a zsírégetésben. Az izmok a fehérjékből nőnek, gyorsabban regenerálódnak, és javítják a szervezet anyagcseréjét.
6. Elősegíti a fogyást
Az elhízás és a túlsúly a legnagyobb egészségügyi probléma világszerte. A tonhal alacsony kalóriatartalmú, kiváló minőségű fehérjetartalmú élelmiszer, amely tele van egészséges tápanyagokkal, amelyek javítják az egészséget és az anyagcserét, valamint csökkentik a zsír felhalmozódását.
A tonhalhúsból származó omega-3 zsírsavak fokozott bevitele serkenti a leptin nevű éhséghormont.
7. Fokozza az inzulinválaszt
A cukorbetegségben szenvedőknek még nagyobb haszna származhat a tonhalfogyasztásból. Az omega-3 savak segítenek kordában tartani az inzulint, megkönnyítve a cukorbetegek mindennapjait.
Milyen gyakran fogyaszthatunk tonhalat?
Míg a tonhalnak számos elképesztő egészségügyi előnye van, túl sok fogyasztása súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.
A tonhal magasabb higanyt tartalmaz, mint más tenger gyümölcsei, például az osztriga, a tilápia és a homár, hogy csak néhányat említsünk.
A higanynak való kitettség károsíthatja a memóriát és a fókuszt, és agysejthalálhoz vezethet.
Az FDA szerint a felnőtteknek hetente 2-3 alkalommal 85-140 gramm halat ajánlott fogyasztani, hogy elegendő omega-3 zsírsavat és más hasznos tápanyagokat kapjanak.
Mérsékelten fogyasszunk tonhalat, hogy élvezzük az általa kínált egészségügyi előnyöket.