Az uborka az egyik legnépszerűbb zöldség a világon, melyet igen sokat termesztenek és az egyik legjobb étel az egészségünk megőrzése szempontjából. Azért figyeljünk oda, hol vásároljuk, mert gyakran permetezni is szokták.
Az uborka bemutatása
Az uborka (Cucumis sativus) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik, amelyhez a dinnyék és a tökök is hozzátartoznak. Ez a növény Ázsiából származik, és világszerte széles körben termesztik.
Tápanyag összetétel
Az uborka nagy részét (kb. 95%-át) víz alkotja, így nagyon alacsony a kalóriatartalma. 100 gramm friss uborka körülbelül 15 kalóriát tartalmaz.
Az alábbiakban megtalálható a 100 gramm uborkában található tápanyagok mennyisége:
- Szénhidrát: 3,63 g
- Fehérje: 0,65 g
- Zsír: 0,11 g
- Rost: 0,5 g
A makrotápanyagokon kívül az uborka számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz:
- A-vitamin: 105 IU
- C-vitamin: 2,8 mg
- K-vitamin: 16,4 µg
- Kálium: 147 mg
- Magnézium: 13 mg
- Kalcium: 16 mg
- Vas: 0,28 mg
Íme az uborka jótékony hatásai
1. Kiváló B-vitamin forrás
Érdemes a szénsavas vizek és a kávé helyett inkább egy uborkát elfogyasztani.
2. Az uborka 95 százaléka víz
Miközben a szervezetünket hidratálja, segít a méregtelenítő folyamatokban is. Az uborkában megtalálható a legtöbb olyan vitamin, amelyre szervezetünknek szüksége van minden nap.
Ne felejtsük el, hogy az uborka bőre elég sok C-vitamint tartalmaz, ha meghagyjuk a feldolgozáskor, a napi szükségletünk 10 százalékához jutunk.
3. Elősegíti a köszvény és az ízületi fájdalom tüneteinek enyhítését
Kiváló forrása a szilícium-dioxidnak, amelyről közismert, hogy elősegíti a kötőszövetek megerősítését. Gazdag vitaminforrásunk: B1-, B6-, C- és D-vitamin található benne és emellett folsav, kalcium, magnézium és kálium is.
Ha sárgarépalével elkeverjük, akkor csökkenti a húgysav szintet a szervezetünkben, ezáltal enyhíti az ízületi fájdalom és a köszvény tüneteit.
4. Harcoljunk vele a daganatok ellen
Az uborka tartalmaz lariciresinolt, pinoresinolt és secoisolariciresinolt. Ez a három lignán a kutatások szerint számos ráktípus kockázatát csökkenti, beleértve a mellrákot, a petefészekrákot, a méhrákot és a prosztatarákot.
5. Enyhíti a kellemetlen leheletet
Vegyünk egy szelet uborkát, és nyelvünkkel nyomjuk a szájpadlásunknak fél percig. Az uborkában lévő fitokemikáliák megölik a rossz lehelet okozásáért felelős baktériumokat a szájban.
6. Másnaposság elleni kúra
Annak elkerülése érdekében, hogy reggel másnaposságtól és fejfájástól szenvedjünk érdemes enni egy pár szelet uborkát lefekvés előtt.
Az uborka elég cukrot, B-vitaminokat és számos olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik mind a másnaposság, mind a fejfájás tüneteinek intenzitását.
7. A fogyás és az emésztés elősegítője
Mivel alacsony a kalória-, és magas a víztartalma, az uborka ideális étek azoknak, akik keresik a fogyás lehetőségét. A magas víztartalmú és az élelmi rostokban gazdag uborka nagyon hatékonyan megszabadítja a testet az emésztőrendszerben lévő toxinoktól és segíti az emésztést.
Mindennapos fogyasztása esetén az uborka gyógyírt jelent a krónikus székrekedésre.
8. Kezeli a cukorbetegséget, csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vérnyomást
Az uborka leve tartalmaz olyan hormont, amely szükséges a hasnyálmirigy sejtjei számára az inzulin előállítása érdekében, amelyről kutatások igazolták, hogy előnyös lehet a cukorbetegek számára.
Az uborkában lévő ún. szterol vegyületek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet. Emellett sok káliumot, magnéziumot és rostot is tartalmaz. Ezek hatékonyan működnek a vérnyomás szabályozásában. Ez teszi lehetővé, hogy az uborka alkalmas legyen a vérnyomás ingadozások kezelésére is.
9. Bőr-és hajápoló
Ha nem szeretjük megenni az uborka bőrét, akkor felhasználhatjuk bőrirritáció és napozás okozta leégés esetén. A felduzzadt szemek esetében helyezzünk egy-egy szeletet szemünkre és a gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a duzzanatokat. A szilícium és kén tartalma miatt az uborka serkenti a haj növekedését.
10. A lakás körüli felhasználási lehetőségei
Megszünteti a tükör párásodását. Mielőtt a zuhanyoznánk, dörzsöljük be egy uborka szelettel a tükröt, és ez megszünteti a párásodását.
Ahelyett, hogy WD40-et használnánk a nyikorgó zárak, ajtópántok esetében, egy uborka szelettel dörzsöljük be a nyikorgó csuklópántokat és az ajtó nyikorgása abbamarad.
Kockázatok és mellékhatások
Az uborka fogyasztása általában biztonságos, és számos étrend része. Azonban vannak esetek és körülmények, amelyek kockázatokat vagy mellékhatásokat is magukban foglalhatnak:
- Allergiák: Néhány ember allergiás reakciót tapasztalhat az uborkára. Ha allergiás vagy valamilyen tökfélére, akkor az uborka fogyasztása is kiválthatja a tüneteket.
- Peszticid maradványok: Az uborkát gyakran kezelik vegyszerekkel a kártevők és betegségek ellen. A nem megfelelően megmosott uborka fogyasztása maradványokat tartalmazhat, amelyek hosszú távú egészségügyi problémákat okozhatnak.
- Túlzott fogyasztás: Az uborka alacsony kalóriatartalmú, de nagyon magas víztartalmú. Bár rendkívüli mennyiségű uborka fogyasztása szükséges lenne a problémákhoz, teoretikusan a túlzott vízbevitel a test ásványianyag-egyensúlyának zavarát okozhatja.
- Interakció bizonyos gyógyszerekkel: Az uborka vitamint és ásványi anyag tartalma egyes esetekben kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Ha orvosi kezelés alatt állsz, beszélj orvosoddal vagy gyógyszerészeddel az uborka fogyasztásának potenciális kölcsönhatásairól.
- Kumarin tartalom: Az uborka némi kumarint tartalmaz, amely egy véralvadásgátló vegyület. Nagyon nagy mennyiségű uborka fogyasztása elméletileg befolyásolhatja a véralvadást.
A fenti kockázatok és mellékhatások nagyon ritkák, és az átlagos, mérsékelt uborka-fogyasztás szinte mindenki számára biztonságos. Azonban ha aggályaid vannak, vagy egészségügyi állapotod speciális étrendet igényel, fordulj orvoshoz vagy táplálkozási szakemberhez.