Ez a töltött paprika cseppet sem olyan, mint amit anyukád szokott készíteni. Húsmentes és tele van friss ízekkel. Könnyedén elkészíthető tejmentesen vagy vegánná.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 pohár (4,5 dl) víz
- 1 pohár nyers hosszú szemű rizs
- 4 zöld paprika, félbevágjuk és kimagozzuk
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 zöld újhagyma, vékonyra szeletelve
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 2 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 2 teáskanál só
- 2 csipet őrölt fekete bors
- 2 paradicsom, kockázva
- 1 csésze morzsolt feta sajt
Vega töltött paprika elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt légkeveréses esetben 180, egyébként 200 °C fokon. Enyhén zsírozzunk egy tepsit, vagy válasszunk tapadás menteset (én nagyon szeretem).
- Egy közepes lábasban forraljuk fel a vizet és keverjük hozzá a rizst. Ezt követően csökkentsük a hőmérsékletet, és fedő alatt főzzük kb. 20 percig. Ezt követően vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
- Tegyük a paprikákat vágott oldalukkal lefelé az előkészített tepsibe és pároljuk az előmelegített sütőben amíg meg nem puhul és a bőre picit megbarnul.
- Amíg a paprika párolódik, az oliva olajat egy közepes serpenyőben közepes hőmérsékleten melegítsük fel. Ezt követően keverjük bele az új hagymát, a bazsalikomot, az olasz fűszerkeveréket, a sót és a borsot és futtassuk meg az olajban 2-3 percig. Keverjük hozzá a paradicsomot, és főzzük további 5 percig. Kanalazzuk hozzá a főtt rizst, és keverjük össze alaposan, amíg minden összemelegedik. Ekkor vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a feta sajtot, majd kanalazzuk bele a tölteléket a felezett és megpárolt paprika darabokba. Ha szeretjük, nyugodtan szórjuk meg reszelt sajttal is a tetejüket, majd tegyük vissza a sütőbe 5 percre, amíg ráolvad a sajt. Azonnal tálaljuk, esetleg tejföllel is leönthetjük ízlés szerint.
Jó étvágyat!
Főkép forrása: chugwaterchili.com