Vegán lecsó – avagy Shakshuka másképp

Szerző: Norbert

A Shakshuka egy arab, zsidó étel, és egy tojásos lecsóhoz hasonlít. A shakshuka berberül az jelenti „keverék”. Nagyon sokféle változata létezik, most egy magyarosabb (piros paprikás, köményes) változatot hoztam, mellyel akár Izraelben is találkozhatunk.

Mivel vegán módon készítjük el, ezért állati eredetű fehérjét nem teszünk hozzá, inkább csicseriborsót választunk.
A csicseriborsó ásványi anyag tartalma miatt csonterősítő hatást válthat ki.

A benne található szelén a májfunkciókat támogatja, és nagyon kevés növényben található meg. Remek alapanyag, hiszen csekély kalória mennyiség mellett hosszan tartó jóllakottságot vált ki.

Ha puffadást okoz, érdemes kipróbálni, hogy a héját eltávolítjuk főzés után.

Vegán Shakshuka recept

Hat személyre, lefagyasztva akár egy hónapra előre elkészíthető, 30 perc alatt:

Hozzávalók:

  • 2 apróra vágott hagyma
  • 2 apróra vágott piros húsú paprika
  • 3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 800 g paradicsompüré
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál chili paprika
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 csipet kardamom
  • 1 csipet koriander
  • 425 g főtt, lecsöpögtetett csicseriborsó
  • Olajbogyó
  • Só, ízlés szerint
  • Zsiradék a sütéshez
  • 12 g édesítőszer – opcionális

Elkészítés:

  1. Forrósítsunk fel zsiradékot egy serpenyőben a sütéshez. A hagymát, a paprikát és a fokhagymát fonnyasszuk meg rajta.
  2. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és minden fűszert – beleértve az opcionális édesítőszert is. Alaposan keverjük el az összetevőket.
  3. Főzzük az egészet egy krémes textúrává – ha szükséges használjunk konyhai aprítót.
  4. Tegyük bele a csicseriborsót és az olívabogyót, és 15-20 percig pároljuk fedő alatt.
  5. Kenyérrel vagy tésztával tálaljuk. Díszítésnek használhatunk citrom karikákat, olívabogyót és petrezselymet.

Jó étvágyat!

Főkép forrása: zuckerjagdwurst.com

Hasonló cikkek

© 2022, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója