Vesekő: Okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

Az étkezési szokásaid, a betegségeid és még a lakóhelyed is befolyásolhatja a vesekő kialakulásának esélyét. Aki már tapasztalt ilyet tudja, hogy amilyen kicsi dologról beszélünk, olyan nagyon fájdalmas is.

Nagyjából 11 emberből 1 találkozik vesekővel élete során. És a rossz hír az, hogy miután egyszer már megtörtént, nagy eséllyel megtörténik ismét.

Eddig a férfiak esetében gyakrabban alakult ki a vesekő, mint nőknél. Mostanra viszont a nők felzárkóztak. Egyenlő az esélye a vesekő kialakulásának nőknél és férfiaknál is.

Valószínűleg az elhízás általános terjedésével együtt nőtt a vesekő kialakulásának kockázata is. A kérdés az, hogy mivel kerülhetjük el a kialakulását…

Mi az a vesekő?

A vesekő megkeményedett kristálycsomó, ami a húgyúti részben megreked. Az ásvány leginkább kalciumból áll – lehet kalcium és oxalát vagy ritkább esetben kalcium és foszfát összetételű.

Nagyon ritkán húgysavból is képződhet. És most jön a jó hír: néhány étrendi és életmódbeli módosítással elérheted akár azt is, hogy többet ne kelljen ezzel a kellemetlenséggel szembe nézned.

A vesekő kialakulásának okai

A vesekő kialakulása komplex folyamat, melyet több különböző tényező is befolyásolhat.

1. Étrendi tényezők

Azok az emberek, akik magas nátrium-, oxalát- vagy proteinben gazdag étrendet követnek, nagyobb kockázattal rendelkeznek a vesekő kialakulására.

Bizonyos élelmiszerek, mint a spenót, a rebarbara, és a cékla is növelik az oxalát szintjét a vizeletben, ami vesekő képződéshez vezethet.

2. Hidratáció

A nem megfelelő folyadékbevitel a vesekő egyik leggyakoribb oka. Ha nem iszunk elegendő vizet, a vizeletünk koncentráltabb lesz, ami megkönnyíti a kőképződést serkentő ásványok és sók lerakódását.

3. Genetikai tényezők

Ha a családban korábban már voltak vesekővel diagnosztizált emberek, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki vesekő az illetőnél is. Ezenkívül néhány genetikai betegség, mint például a ciszteinuria vagy a mellékpajzsmirigy-alulműködés, növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

4. Egyéb okok

A túlzott C-vitamin bevitel, az elhízás, bizonyos gyógyszerek (mint például a vízhajtók vagy a kalcium alapú antacidok), és egyéb állapotok, mint a húgysav túltermelés vagy a húgyúti fertőzések, szintén növelhetik a vesekő kialakulásának kockázatát.

Tünetek és diagnosztika

A vesekő tünetei és a diagnosztikai módszerek a következőképpen alakulnak:

1. Tünetek

A vesekő kialakulásakor az alábbi tünetek léphetnek fel:

 • Hátfájás vagy oldalfájás: A fájdalom jellemzően az oldalon vagy a hát alsó részén érezhető, és az uréterbe kerülő kő miatt jelentkezik.
 • Hematuria (vér a vizeletben): A vizelet rózsaszín, vörös vagy barna lehet a vér jelenléte miatt.
 • Fájdalmas vizelés: Ezt általában az okozza, ha a kő az uréter és a húgyhólyag közötti területen helyezkedik el.
 • Gyakori vizelési inger: Az érintettek gyakrabban érezhetik a szükségét a vizelésnek.
 • Émelygés és hányás: Ezen tünetek akkor jelenhetnek meg, ha a kő elzárja a vizelet útját, és ezáltal vesefájdalmat és -gyulladást okoz.
 • Láz és hidegrázás: Ez akkor fordulhat elő, ha a vesekő húgyúti fertőzést okoz.

2. Diagnosztika

A vesekő diagnózisához az alábbi vizsgálati módszereket alkalmazhatják:

 • Vizeletvizsgálat: A kristályok, a vér vagy a fertőzés jeleinek megtalálása segíthet a diagnózisban.
 • Vérteszt: A vérben található kálcium, urát és elektrólitszintek megmérése segíthet az orvosnak megállapítani a kő kialakulásának okát.
 • Képalkotó vizsgálatok: A hasi röntgen, ultrahang vagy a CT-vizsgálat segíthet az orvosnak látni a vesekők helyét és méretét.
 • Intravénás pyelogram (IVP): Egy olyan röntgenvizsgálat, amely során kontrasztanyagot injektálnak a betegbe, hogy a húgyúti rendszer jobb képét kapják.

A vesekő pontos diagnózisának meghatározása fontos a legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozása érdekében. Ha gyanús tüneteket észlel valaki, fontos orvosi vizsgálatra menni a korai diagnózis és kezelés érdekében.

Kezelési lehetőségek

A vesekő kezelésének megválasztása a kövek méretétől, típusától, helyétől és a beteg egyéni körülményeitől függ. Íme néhány általánosan alkalmazott kezelési módszer:

 1. Konzervatív kezelés:
  • Fájdalomcsillapítás: Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (pl. ibuprofen) vagy erősebb fájdalomcsillapítók segíthetnek a fájdalom enyhítésében.
  • Elegendő folyadékbevitel: Az orvosok gyakran javasolják a fokozott folyadékbevitelt, hogy segítsenek a kő kiürítésében a vizelettel.
  • Vizelet savasítása vagy lúgosítása: Bizonyos típusú kövek feloldódhatnak, ha a vizelet pH-ját módosítják.
 2. Külső lökéshullám terápia (ESWL):
  • Egy nem invazív eljárás, amelyben sokkhullámokat alkalmaznak a kövek apró darabokra törésére, így könnyebben távoznak a vizelettel.
 3. Ureteroszkópia:
  • Egy hosszú, vékony eszközt (ureteroszkópot) vezetnek be a húgyhólyagon keresztül az uréterbe a kő eltávolításához vagy annak széttöréséhez.
 4. Perkután nefrolitotómia (PCNL):
  • Nagyobb kövek esetén egy kis metszést készítenek a hát alsó részén, majd kis eszközöket vezetnek be a vesébe a kövek eltávolításához.
 5. Kőoldó gyógyszerek:
  • Bizonyos típusú húgysav-kövek esetén gyógyszerek segítségével fel lehet oldani a köveket.

Az optimális kezelési módszer kiválasztása során az orvosok figyelembe veszik a kő méretét, elhelyezkedését, keménységét és összetételét, valamint a beteg egyéni körülményeit és egészségi állapotát.

Minden esetben fontos az orvosi tanácsadás, hogy a legmegfelelőbb kezelési módszert válasszák.

Megelőzés és életmódbeli tanácsok

A vesekő kialakulásának megelőzése vagy a kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében az alábbi életmódi tanácsokat érdemes megfogadni:

 1. Elegendő folyadékbevitel:
  • Igyál naponta elegendő vizet (általában 2,5-3 liter ajánlott, de ez egyéntől függő lehet), hogy a vizeleted világos és áttetsző legyen. A fokozott folyadékbevitel hígítja a vizeletet és megakadályozza az ásványok és sók túlzott koncentrálódását.
 2. Korlátozd a nátriumbevitelt:
  • A magas nátriumbevitel növelheti a kalcium kiválasztódását a vizelettel, ami vesekő kialakulásához vezethet. Csökkentsd a sóban gazdag élelmiszerek és snackek fogyasztását.
 3. Kerüld a túlzott állati fehérjék fogyasztását:
  • A túlzott állati fehérje fogyasztás növeli a vizelet savasságát és a húgysav kiválasztódását, ami kőképződést okozhat.
 4. Egyensúlyozd ki a kalciumbevitelt:
  • Bár túl sok kalciumot tartalmazó élelmiszerek vagy kiegészítők fokozhatják a vesekő kockázatát, az alacsony kalciumbevitel is növelheti a kockázatot. Konzultálj orvosoddal a megfelelő mennyiségű kalcium beviteléről.
 5. Kerüld az oxalátban gazdag élelmiszerek túlzott fogyasztását:
  • Élelmiszerek, mint a spenót, a rebarbara, a cékla, a földimogyoró és a csokoládé, magas oxaláttartalmúak. Ha hajlamos vagy vesekő képződésére, érdemes mérsékelt mennyiségben fogyasztani ezeket az élelmiszereket.
 6. Kerüld a túlzott C-vitamin kiegészítők szedését:
  • A nagy mennyiségű C-vitamin fokozhatja a húgysav kiválasztódását a vizelettel, ami vesekő képződéséhez vezethet.
 7. Súlykontroll:
  • Az elhízás növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. Érdemes egy kiegyensúlyozott étrendet követni és rendszeresen testmozgást végezni.
 8. Gyógyszerek és kiegészítők:
  • Egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők növelhetik a vesekő kialakulásának kockázatát. Ha hajlamos vagy a vesekő képződésére, konzultálj orvosoddal a gyógyszereidről és kiegészítőidről.

Az életmódbeli változtatások és a megfelelő étrend követése kulcsfontosságú a vesekő kialakulásának megelőzésében. Ha korábban már volt veseköved, különösen fontos az orvossal való rendszeres konzultáció és az ajánlások betartása.

Főkép forrása: aruplab.com

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója