Mitől alakulhat ki vesekő?

Szerző: Norbert

Az étkezési szokásaid, a betegségeid és még a lakóhelyed is befolyásolhatja a vesekő kialakulásának esélyét. Aki már tapasztalt ilyet tudja, hogy amilyen kicsi dologról beszélünk, olyan nagyon fájdalmas is.

Nagyjából 11 emberből 1 találkozik vesekővel élete során. És a rossz hír az, hogy miután egyszer már megtörtént, nagy eséllyel megtörténik ismét.

Eddig a férfiak esetében gyakrabban alakult ki a vesekő, mint nőknél. Mostanra viszont a nők felzárkóztak. Egyenlő az esélye a vesekő kialakulásának nőknél és férfiaknál is.

Valószínűleg az elhízás általános terjedésével együtt nőtt a vesekő kialakulásának kockázata is. A kérdés az, hogy mivel kerülhetjük el a kialakulását…

Mi az a vesekő?

A vesekő megkeményedett kristálycsomó, ami a húgyúti részben megreked. Az ásvány leginkább kalciumból áll – lehet kalcium és oxalát vagy ritkább esetben kalcium és foszfát összetételű.

Nagyon ritkán húgysavból is képződhet. És most jön a jó hír: néhány étrendi és életmódbeli módosítással elérheted akár azt is, hogy többet ne kelljen ezzel a kellemetlenséggel szembe nézned.

Hihetetlen, de igaz!

Mivel a vesekő általában kalciumból alakul ki, érdemes kevesebb kalciumot bevinni a testünkbe, igaz? NEM.

Bármilyen furcsán hangzik, ha túl kevés a kalcium a testünkben, akkor nagyobb az esély a vesekő kialakulására. Ha a belső egyensúly megvan a szervezetünkben, akkor az oxalát az emésztő rendszerben kapcsolódik a kalciumhoz.

Ha kevés a kalcium akkor pedig a húgyúti részben, vagyis kialakul a vesekő.

Nem kevesebbet, hanem mást!

Ha az étkezésed „egészséges”, akkor sok zöldséget eszel. Ez rendben is van. Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy a zöldségek egy részében igen magas az oxalát tartalom.

Ha túl sok oxalát van a testben, akkor felhalmozódik a húgyúti részeben – ami növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

Tehát nem kevesebb zöldséget kell fogyasztani, hanem mást. Például spenót helyett kelt, és amaránt helyett karfiolt.

Mikor ettél utoljára grapefruit-ot?

Ha nem tudod megmondani, hogy mikor ettél utoljára citromot vagy grapefruit-ot, akkor túlságosan is régen. A citrusfélék tartalmaznak egy citrát nevű vegyületet.

Azt gondolják, hogy ez segít a vesekő kialakulásának kockázatát csökkenteni. Érdemes lehet rászokni a napi egy limonádéra vagy valamilyen házi dzsúzra.

Túl sok a hús

Egy felmérés szerint a vegetáriánusok és a halat evők 30-50%-al kisebb eséllyel kaptak vesekövet, mint akik napi 100 gramm húst fogyasztottak.

A sok húst evők általában kerülik a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ez hiba, mert a magnézium megakadályozhatja a vesekő képződést.

Délebbre nagyobb a veszély?

Azt találták, hogy akik melegebb vidéken élnek, nagyobb eséllyel találkoznak vesekővel. A magyarázat egyszerű, a dehidratáltságban keresendő az ok.

Ha nem iszol elég vizet, akkor átlagosan több ásványi anyag lesz a kevesebb mennyiségű vizeletben. Ezzel megnő annak a kockázata, hogy az ásványok kővé alakulhassanak.

Vigyázzunk a teákkal!

A fekete tea sok oxolátot tartalmaz, ezért nem jó ha egész nap azt isszuk. A gyógynövények nagyon jó kiegészítői lehetnek egy egészséges diétának, de a túl sok gondod okozhat.

Például a fekete tea nagyon egészséges, de a túl sok előidézhet akár vesekövet is. Mindig tartsunk mértéket és kérdezzük meg az orvosunkat, mielőtt felelőtlenül próbálkozunk.

Gyulladásos bélbetegségek

A gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél nagyobb az esélye a vesekő kialakulásának. Az egyik oka ennek az, hogy az ilyen betegeknek sokszor van hasmenése. A hasmenéssel viszont sok vizet lehet veszíteni. Vagyis dehidratálódik a test.

Így a kevesebb vizeletben több ásványi anyag lesz, amely növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

Ismétlődő húgyúti fertőzések

Az ismétlődő húgyúti fertőzések intő jelei lehetnek egy vesekőnek. Azt érdemes tudni, hogy nem minden vesekő okoz fájdalmat. Előfordulhat, hogy nem is tűnik fel, hogy egy vesekő távozik a szervezetből.

Vannak olyan esetek, amikor a vesekő megakad valahol és gátolja a vizelet áramlását. Ebből alakulhat ki a fertőzés.

Főkép forrása: aruplab.com

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója