Vesemedence-gyulladás: Tünetek, okok és kezelési lehetőségek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A vesemedence-gyulladás, más néven pyelonephritis, egy súlyos bakteriális fertőzés, amely a veséket és a vesemedencét érinti. Ez a betegség különösen fájdalmas lehet, és ha nem kezelik időben, komoly egészségügyi komplikációkhoz vezethet. A vesemedence-gyulladás gyakran a húgyúti fertőzések szövődményeként alakul ki, amikor a fertőzést okozó baktériumok feljutnak a húgyutakból a vesékig.

Ez a betegség leggyakrabban nőknél fordul elő, mivel anatómiai adottságaik miatt hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre. Azonban férfiakat és gyermekeket is érinthet, különösen azoknál, akiknek húgyúti rendellenességeik vagy krónikus betegségeik vannak.

A vesemedence-gyulladás okai

A vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) kialakulásának hátterében különböző okok és tényezők állhatnak. A leggyakoribb okok és kockázati tényezők a következők:

 1. Bakteriális fertőzés: A vesemedence-gyulladás leggyakoribb oka a bakteriális fertőzés, különösen az Escherichia coli (E. coli) baktérium által okozott fertőzés. Ezek a baktériumok gyakran a bélből származnak, és a húgycsövön keresztül feljutva fertőzik meg a húgyutakat és a veséket.
 2. Húgyúti fertőzések: A húgyúti fertőzések, különösen a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt esetek, könnyen továbbterjedhetnek a húgyvezetékeken keresztül a vesékbe, vesemedence-gyulladást okozva.
 3. Anatómiai rendellenességek: A húgyutak anatómiai rendellenességei, mint például a vesicoureteralis reflux (VUR), ahol a vizelet visszaáramlik a húgyhólyagból a húgyvezetékekbe és a vesékbe, növelik a fertőzés kockázatát.
 4. Vesekövek: A vesekövek akadályozhatják a vizelet normális áramlását, ezzel növelve a baktériumok elszaporodásának és a fertőzés kialakulásának kockázatát.
 5. Immunszupprimált állapotok: Az immunrendszer gyengülésével járó állapotok, mint például a cukorbetegség, az AIDS, vagy az immunoszuppresszív gyógyszerek szedése, növelhetik a bakteriális fertőzések és így a vesemedence-gyulladás kockázatát.
 6. Katéterhasználat: A húgyúti katéterek használata, különösen hosszú távon, növelheti a húgyúti fertőzések és a vesemedence-gyulladás kockázatát, mivel a katéterek bevezethetik a baktériumokat a húgyutakba.
 7. Terhesség: A terhesség alatt a hormonális változások és a méh növekedése nyomást gyakorolhat a húgyutakra, ami lassíthatja a vizelet áramlását és növelheti a fertőzések kockázatát.
 8. Nem megfelelő személyes higiénia: A nem megfelelő személyes higiénia, különösen a nemi szervek környékén, növelheti a bakteriális fertőzések kockázatát, amelyek vesemedence-gyulladáshoz vezethetnek.

A vesemedence-gyulladás megelőzése érdekében fontos, hogy időben kezeljük a húgyúti fertőzéseket, fenntartsuk a megfelelő személyes higiéniát, és kerüljük azokat a tényezőket, amelyek növelhetik a fertőzés kockázatát.

Tünetek és jelek

A vesemedence-gyulladás számos jellegzetes tünettel és jellel jár, amelyek segítenek a betegség felismerésében. Ezek a tünetek a fertőzés súlyosságától és a beteg általános egészségi állapotától függően változhatnak.

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tüneteket és jeleket:

 1. Magas láz: Az egyik leggyakoribb tünet a hirtelen jelentkező, magas láz, amely gyakran 38°C feletti.
 2. Hidegrázás: A lázzal együtt gyakran hidegrázás is jelentkezik, ami a test válasza a fertőzésre.
 3. Hát- vagy oldalfájdalom: A vesemedence-gyulladás jellegzetes tünete a hát alsó részén vagy az oldalon jelentkező éles, intenzív fájdalom. Ez a fájdalom gyakran egyoldalú, de mindkét oldalon is előfordulhat.
 4. Gyakori és fájdalmas vizelés: A betegek gyakran éreznek sürgető és gyakori vizelési ingert, valamint a vizelés során égő vagy fájdalmas érzést tapasztalhatnak.
 5. Zavaros vagy véres vizelet: A vizelet színe megváltozhat, zavarossá válhat, vagy vér jelenhet meg benne. Ez a húgyúti fertőzés súlyosságától függően változik.
 6. Alhasi fájdalom: Néhány beteg alhasi fájdalmat vagy diszkomfortot is tapasztalhat.
 7. Hányinger és hányás: A fertőzés előrehaladottabb stádiumában hányinger és hányás is előfordulhat, amely súlyosbítja a beteg általános állapotát.
 8. Fáradtság és gyengeség: A fertőzés és a szervezet védekező reakciója miatt a betegek gyakran fáradtságot, gyengeséget és általános rossz közérzetet éreznek.
 9. Étvágytalanság: A betegség súlyossága miatt sok beteg elveszíti étvágyát és jelentős súlycsökkenést tapasztalhat.

Ezek a tünetek és jelek segíthetnek a vesemedence-gyulladás felismerésében, de fontos, hogy orvosi szakemberrel konzultáljunk a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében. Az időben történő orvosi beavatkozás elengedhetetlen a szövődmények elkerülése és a gyors felépülés biztosítása érdekében.

Diagnózis

A vesemedence-gyulladás diagnózisa több lépésben történik, beleértve az anamnézist, a fizikális vizsgálatot, valamint laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat.

Az alábbiakban részletezzük a diagnózis folyamatát:

1. Anamnézis felvétele

Az orvos részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről, azok kezdeteiről, intenzitásáról és időbeli lefolyásáról. Emellett megkérdezik a korábbi húgyúti fertőzésekről, vesebetegségekről, illetve egyéb krónikus betegségekről és az esetleges gyógyszeres kezelésekről.

2. Fizikális vizsgálat

Az orvos fizikális vizsgálatot végez, amely során a has és a hát tapintása különösen fontos. A vesék környékén érzett fájdalom (costovertebrális szög érzékenysége) gyakori jele a vesemedence-gyulladásnak.

3. Vizeletvizsgálat

 • Vizelet általános vizsgálat (urinalysis): A vizelet általános vizsgálata során keresik a baktériumok, fehérvérsejtek és vörösvérsejtek jelenlétét, amelyek a fertőzésre utalhatnak.
 • Vizelettenyésztés: A vizelet tenyésztése segít azonosítani a fertőzést okozó baktériumokat, és meghatározni azok antibiotikum-érzékenységét, ami segíti a megfelelő antibiotikum kiválasztását.

4. Vérvizsgálat

 • Teljes vérkép (CBC): A teljes vérkép vizsgálata során a fehérvérsejtszám emelkedése gyakran bakteriális fertőzésre utal.
 • Vérkultúra: Súlyos esetekben vérkultúrát végeznek a baktériumok kimutatására, különösen akkor, ha a fertőzés véráramfertőzés (szepszis) gyanúját kelti.

5. Képalkotó vizsgálatok

 • Ultrahang: Az ultrahangvizsgálat segíthet a vesék és a húgyutak szerkezetének értékelésében, a vesekövek, tályogok vagy egyéb anatómiai rendellenességek kimutatásában.
 • CT (komputertomográfia): A CT-vizsgálat részletesebb képet adhat a vesékről és a húgyutakról, és segíthet azonosítani a szövődményeket, mint például a vesetályog vagy a hydronephrosis (vese duzzanata).

6. Egyéb vizsgálatok

 • DMSA szcintigráfia: Ez egy speciális képalkotó vizsgálat, amelyet ritkábban használnak, de segíthet a veseszövet gyulladásának és károsodásának kimutatásában, különösen gyermekeknél.

A vesemedence-gyulladás diagnózisa általában ezeknek a vizsgálatoknak a kombinációján alapul. Az orvos a tünetek, a fizikális vizsgálat és a laboratóriumi eredmények alapján állítja fel a diagnózist és határozza meg a megfelelő kezelési tervet.

Kezelési lehetőségek

A vesemedence-gyulladás kezelése többféle módszert foglal magában, amelyek célja a fertőzés megszüntetése, a tünetek enyhítése és a szövődmények megelőzése.

Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb kezelési lehetőségeket:

1. Antibiotikumos kezelés

Az antibiotikumok a vesemedence-gyulladás elsődleges kezelési módja, mivel a baktériumok elpusztításával megszüntetik a fertőzést. A kezelés során figyelembe veszik a vizelettenyésztés eredményeit, hogy a megfelelő antibiotikumot választhassák ki.

 • Orális antibiotikumok: Enyhébb esetekben az orvos orális antibiotikumokat ír fel, amelyeket a beteg otthon szedhet. A kezelés általában 10-14 napig tart.
 • Intravenózus antibiotikumok: Súlyosabb esetekben, vagy ha a beteg nem tud szájon át gyógyszert szedni (például hányás miatt), kórházi kezelés és intravénás antibiotikumok szükségesek. Az intravénás kezelés után a beteg orális antibiotikumokra válthat, amikor állapota javul.

2. Fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók

A fájdalom és a láz csillapítása érdekében fájdalomcsillapítókat (például ibuprofént vagy acetaminofént) alkalmazhatnak. Ezek segítenek a beteg közérzetének javításában és a láz csökkentésében.

3. Folyadékpótlás

A megfelelő hidratáció fontos a vesemedence-gyulladás kezelésében, mivel segít a vizeletáramlás fenntartásában és a baktériumok kiürítésében. A betegeknek sok folyadékot kell fogyasztaniuk, és súlyos esetekben intravénás folyadékpótlásra is szükség lehet.

4. Ágyhoz kötöttség és pihenés

A betegség akut szakaszában a pihenés és az ágyhoz kötöttség fontos a gyógyulás elősegítése érdekében. A betegnek kerülni kell a fizikai megterhelést, amíg a tünetek nem enyhülnek.

5. Kórházi kezelés

Súlyos vagy szövődményes esetekben kórházi kezelésre lehet szükség. A kórházi ellátás során a beteg folyamatos megfigyelés alatt áll, és szükség esetén intravénás antibiotikumokat és folyadékpótlást kap. A kórházi kezelés különösen fontos a következő esetekben:

 • Nagyon magas láz és súlyos tünetek esetén
 • Terhesség alatt kialakuló vesemedence-gyulladás esetén
 • Immunrendszeri problémákkal küzdő betegeknél
 • Ha a beteg nem reagál az orális antibiotikumos kezelésre

6. Műtéti beavatkozás

Ritka esetekben, ha a vesemedence-gyulladás mögött húgyúti elzáródás (például vesekő) vagy tályog áll, műtéti beavatkozásra lehet szükség az elzáródás megszüntetése vagy a tályog drenálása érdekében.

7. Megelőző intézkedések és hosszú távú kezelés

Visszatérő vesemedence-gyulladás esetén hosszú távú alacsony dózisú antibiotikum-profilaxis javasolt lehet a fertőzések megelőzése érdekében. Emellett fontos a húgyúti fertőzések megfelelő kezelése és az anatómiai rendellenességek korrigálása.

A vesemedence-gyulladás kezelésének célja a fertőzés gyors és hatékony megszüntetése, a tünetek enyhítése és a szövődmények megelőzése. Az időben elkezdett és megfelelő kezelés elengedhetetlen a gyors felépülés érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója