A vitiligo rejtélyei: Okok, tünetek és diagnózis

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 7 perc

A vitiligo egy krónikus bőrbetegség, amelyet a bőr bizonyos területein található pigmentsejtek (melanociták) elvesztése jellemez. Ennek következtében a bőr foltokban veszít színéből, fehér foltok jelennek meg a test különböző részein. A vitiligo nem fertőző és általában fájdalommentes, de pszichológiai és érzelmi hatásai jelentősek lehetnek az érintettek számára.

Rövid történeti áttekintés

A vitiligo története több ezer évre nyúlik vissza. Az ókori egyiptomi orvosi szövegekben és az indiai Ayurvédikus írásokban is találhatók utalások erre a betegségre. A „vitiligo” kifejezés a latin „vitium” szóból származik, ami hibát vagy tökéletlenséget jelent.

Az idők során számos híres személy is szenvedett vitiligóban, mint például Michael Jackson, aki nyíltan beszélt betegségéről, segítve ezzel a nyilvánosság tudatosságának növelését. Az orvostudomány fejlődésével egyre többet tudunk meg a vitiligo okairól és kezelési lehetőségeiről, de a betegség pontos mechanizmusai még mindig nem teljesen ismertek.

A vitiligo tünetei és típusai

A vitiligo főbb tünetei

A vitiligo legjellegzetesebb tünete a bőrön megjelenő fehér foltok, amelyek a pigmentsejtek (melanociták) elvesztése miatt alakulnak ki. Ezek a foltok bárhol megjelenhetnek a testen, de leggyakrabban az arc, a kezek, a lábak, a könyökök, és a térdek területén figyelhetők meg.

A tünetek közé tartozhat még:

 • Hajszín változása: A fehér foltok nemcsak a bőrt érinthetik, hanem a hajhagymák környékén is megjelenhetnek, így az érintett területen lévő haj is elveszítheti színét.
 • Szem és száj pigmentációjának elvesztése: Bizonyos esetekben a szem és a száj nyálkahártyáján is megfigyelhető a pigmentáció elvesztése.
 • Egyéb bőrterületek: A hónaljban, a nemi szervek környékén és más, pigmentált bőrterületeken is megjelenhetnek fehér foltok.

A vitiligo típusai

A vitiligót több típusba sorolhatjuk a foltok elhelyezkedése és terjedése alapján:

 • Nem szegmentális (generált) vitiligo: Ez a leggyakoribb típus, amely szimmetrikusan jelentkezik a test mindkét oldalán. Általában az arcot, a kezeket és a térdeket érinti, és a foltok idővel növekedhetnek vagy újabb foltok jelenhetnek meg.
 • Szegmentális (lokalizált) vitiligo: Ez a típus egy adott bőrterületre korlátozódik, és gyakran csak a test egyik oldalán jelenik meg. Gyakrabban fordul elő gyermekeknél, és általában gyorsabban halad, mint a nem szegmentális típus.
 • Universalis vitiligo: Ez a ritka típus az egész test nagy részét érinti, és kiterjedt pigmentvesztéssel jár.
 • Fokális vitiligo: Egy vagy néhány jól körülhatárolt területen jelenik meg, és nem terjed tovább hosszú ideig. Ez a típus inkább gyermekeknél fordul elő.

A vitiligo típusai és tünetei sokfélék lehetnek, és az egyes esetek között jelentős különbségek mutatkozhatnak. A pontos diagnózis és a kezelés meghatározása érdekében fontos orvosi konzultációra van szükség.

A vitiligo okai és kockázati tényezői

Mi okozza a vitiligót?

A vitiligo pontos oka még nem teljesen ismert, de több tényező is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. A legvalószínűbb okok közé tartoznak:

 • Autoimmun reakció: Az egyik vezető elmélet szerint a vitiligo egy autoimmun betegség, ahol a szervezet immunrendszere tévesen támadja meg és pusztítja el a melanocitákat, a bőr pigmentsejtjeit.
 • Genetikai hajlam: A vitiligo családi halmozódást mutat, ami arra utal, hogy genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. A kutatások több olyan gént azonosítottak, amelyek összefüggésbe hozhatók a betegség kialakulásával.
 • Oxidatív stressz: A melanociták oxidatív stresszre (a szabadgyökök okozta károsodásra) is érzékenyek lehetnek, ami hozzájárulhat a sejtek pusztulásához.
 • Neurogén elmélet: Egyes kutatások szerint a bőr idegvégződései által kibocsátott anyagok is okozhatják a melanociták károsodását.
 • Környezet és stressz: Környezeti tényezők, mint a napégés, bőrtrauma, vagy súlyos érzelmi stressz is kiválthatják vagy súlyosbíthatják a vitiligót.

Kockázati tényezők és genetikai hajlam

Számos tényező növelheti a vitiligo kialakulásának kockázatát:

 • Családi előzmények: Ha a közeli családtagok között van vitiligos beteg, nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki örökli a hajlamot.
 • Autoimmun betegségek: Azok az emberek, akik más autoimmun betegségekben szenvednek, mint például a pajzsmirigy betegségei, lupus, vagy rheumatoid arthritis, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
 • Bőr trauma: Sérülések, égési sérülések vagy súrlódás a bőrön növelhetik a vitiligo kialakulásának esélyét az érintett területeken (Koebner-jelenség).
 • Napégés: Súlyos napégés előidézheti a pigmentáció elvesztését az érintett területeken.
 • Stressz: Fizikai vagy érzelmi stressz szintén előidézheti vagy súlyosbíthatja a vitiligót.

A vitiligo komplex betegség, amelynek kialakulása több tényező együttes hatásának eredménye lehet. A kutatások folyamatosan zajlanak annak érdekében, hogy jobban megértsük a vitiligo hátterét és hatékonyabb kezelési módokat találjunk.

Diagnózis és vizsgálati módszerek

Hogyan diagnosztizálják a vitiligót?

A vitiligo diagnosztizálása általában a bőrgyógyász feladata, aki különböző módszereket alkalmazhat a betegség azonosítására.

A diagnózis folyamata a következő lépéseket tartalmazhatja:

 • Orvosi kórtörténet felvétele: Az orvos megkérdezi a beteg családi és személyes kórtörténetét, különösen az autoimmun betegségekre vonatkozóan. Fontos információ lehet a bőr korábbi sérülései, égési sérülések vagy bármilyen stresszes esemény, amely összefügghet a tünetek megjelenésével.
 • Fizikai vizsgálat: Az orvos alaposan megvizsgálja a bőr érintett területeit. A vitiligo tipikus jelei közé tartoznak a fehér, pigmenthiányos foltok, amelyek jól körülhatároltak.
 • Wood-lámpa vizsgálat: Ez egy speciális ultraviola fényforrás, amely segít a pigmentvesztés mértékének és terjedésének pontos meghatározásában. A vitiligo által érintett területek a Wood-lámpa fényében fehéren világítanak.

Különböző vizsgálati módszerek

A vitiligo diagnózisának megerősítésére és más betegségek kizárására további vizsgálatokat is végezhetnek:

 • Bőrbiopszia: Ritkán előfordulhat, hogy az orvos bőrbiopsziát kér, hogy mikroszkóp alatt vizsgálják a pigmentsejtek jelenlétét vagy hiányát az érintett területen. Ez segíthet kizárni más bőrbetegségeket.
 • Vérvizsgálatok: Az orvos vérvizsgálatokat rendelhet el, hogy ellenőrizze az autoimmun betegségek, mint például a pajzsmirigy rendellenességei vagy a cukorbetegség jelenlétét. Ezek a betegségek gyakran társulhatnak a vitiligóval.
 • Fotodokumentáció: A betegség előrehaladásának követésére az orvosok fotodokumentációt készíthetnek a bőr állapotáról a diagnózis idején és az azt követő időszakokban.
 • Genetikai vizsgálatok: Habár ritkábban alkalmazzák, genetikai tesztekkel is megvizsgálható a betegségre való hajlam, különösen akkor, ha a családban több eset is előfordult.

A vitiligo diagnózisának pontos felállítása és az egyéb bőrbetegségek kizárása érdekében fontos, hogy a betegek szakorvosi vizsgálaton vegyenek részt. Az időben történő és pontos diagnózis lehetővé teszi a megfelelő kezelési terv kialakítását, amely segíthet a betegség kezelésében és a tünetek enyhítésében.

Kezelési lehetőségek

Gyógyszeres kezelések

A vitiligo kezelésére különböző gyógyszeres módszerek állnak rendelkezésre, amelyek célja a pigmentáció visszaállítása és a betegség progressziójának lassítása:

 • Kortikoszteroid krémek: Ezek a gyulladáscsökkentő krémek segíthetnek a pigmentsejtek visszatérésében, különösen, ha a vitiligo korai szakaszában alkalmazzák őket. Hosszú távú használatuk azonban mellékhatásokkal járhat, mint például a bőr elvékonyodása.
 • Kalcineurin-gátlók: Az immunrendszer működését módosító krémek, mint a takrolimusz vagy a pimekrolimusz, szintén alkalmazhatók a vitiligo kezelésére, különösen az arc és a nyak területén. Kevesebb mellékhatásuk van, mint a kortikoszteroidoknak.
 • Psoralen: Ezek a fényérzékenyítő gyógyszerek kombinálhatók UV-A fényterápiával (PUVA), ami serkenti a melanociták aktivitását. A kezelést orvosi felügyelet mellett kell végezni, mivel súlyos bőrreakciókat okozhat.

Fototerápia

A fototerápia a vitiligo egyik leghatékonyabb kezelési módja, amely során különböző típusú ultraibolya fényt használnak a pigmentáció visszaállítására:

 • Narrowband UV-B (NB-UVB) terápia: Az egyik leggyakrabban alkalmazott fototerápiás módszer, amely hatékony és kevesebb mellékhatással jár, mint a PUVA. Heti több alkalommal kell alkalmazni a teljes test vagy az érintett területek kezelésére.
 • Excimer lézer: Egy célzott UV-B fényforrás, amelyet kisebb, lokalizált vitiligo foltok kezelésére használnak. Gyorsabb eredményt adhat, de általában drágább, mint a hagyományos NB-UVB terápia.

Sebészeti beavatkozások

Sebészeti módszereket is alkalmazhatnak a pigmentáció visszaállítására azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszeres és fototerápiás kezelések nem bizonyultak hatékonynak:

 • Graftolás: Az egészséges bőr apró darabjait ültetik át a vitiligo foltokra. Ez a módszer különösen hatékony lehet kisebb területeken, de hegesedést okozhat.
 • Blister grafting: Hólyagokat hoznak létre a bőrön vákuum segítségével, majd az egészséges bőrből származó hólyagokat ültetik át a pigmenthiányos területekre. Ez kevesebb hegesedést okoz, mint a hagyományos bőrcsere.
 • Mikropigmentáció (tartós smink): A kozmetikai tetoválás során pigmenteket juttatnak a bőrbe, hogy elfedjék a fehér foltokat. Ez a módszer különösen az ajkak és az arc területén lehet hasznos.

Alternatív és természetes gyógymódok

Bár a tudományos bizonyítékok korlátozottak, néhány beteg alternatív és természetes gyógymódokat is kipróbálhat a vitiligo kezelésére:

 • Herbal készítmények: Bizonyos növényi kivonatokat, mint például a Ginkgo biloba-t és a Psoralea corylifolia-t, kutatják a vitiligo kezelésére, de a hatékonyságukat még nem igazolták teljes mértékben.
 • Diéta és táplálékkiegészítők: Egyes tanulmányok szerint az antioxidánsokban gazdag diéta és bizonyos vitaminok (például B12, folsav és C-vitamin) segíthetnek a vitiligo tüneteinek enyhítésében.

A vitiligo kezelésében az egyéni megközelítés a legfontosabb, mivel a különböző módszerek különbözőképpen hatnak a betegekre. A megfelelő kezelés kiválasztása érdekében fontos, hogy a betegek konzultáljanak bőrgyógyásszal vagy más szakemberrel.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója