{"id":7280,"date":"2024-03-08T09:49:00","date_gmt":"2024-03-08T08:49:00","guid":{"rendered":"https:\/\/egeszsegeletmod.hu\/?p=7280"},"modified":"2024-04-23T08:20:34","modified_gmt":"2024-04-23T06:20:34","slug":"cekla-kaloria","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/egeszsegeletmod.hu\/cekla-kaloria\/","title":{"rendered":"C\u00e9kla kal\u00f3ria \u00e9s t\u00e1p\u00e9rt\u00e9kek \u00e1ttekint\u00e9se"},"content":{"rendered":"
OLVAS\u00c1SI ID\u0150<\/strong> kb. 1 perc<\/div>\n

A c\u00e9kla<\/a> az egyik legt\u00e1pl\u00e1l\u00f3bb \u00e9s legflexibilisebb z\u00f6lds\u00e9g, amelyet a konyh\u00e1ban haszn\u00e1lhatunk. Gazdag vitaminokban, \u00e1sv\u00e1nyi anyagokban, antioxid\u00e1nsokban \u00e9s rostokban, \u00edgy nem csoda, hogy egyre t\u00f6bben fordulnak e sz\u00ednpomp\u00e1s z\u00f6lds\u00e9g fel\u00e9, amikor eg\u00e9szs\u00e9ges \u00e9trendj\u00fcket igyekeznek \u00f6ssze\u00e1ll\u00edtani. <\/p>\n\n\n\n

Azonban a c\u00e9kla t\u00e1p\u00e9rt\u00e9k\u00e9nek \u00e9s kal\u00f3riatartalm\u00e1nak ismerete kulcsfontoss\u00e1g\u00fa lehet, f\u0151leg azok sz\u00e1m\u00e1ra, akik kal\u00f3riabevitel\u00fcket szeretn\u00e9k kontroll\u00e1lni vagy egyszer\u0171en csak tudatosabban szeretn\u00e9nek t\u00e1pl\u00e1lkozni.<\/p>\n\n\n\n

Cikk\u00fcnkben megvizsg\u00e1ljuk a c\u00e9kla k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 elk\u00e9sz\u00edt\u00e9si m\u00f3djait, hogy jobban meg\u00e9rthess\u00fck, milyen hat\u00e1ssal lehet az eg\u00e9szs\u00e9g\u00fcnkre, ha 100 grammos adagban fogyasztjuk.<\/p>\n\n\n\n

C\u00e9kla kal\u00f3ria \u00e9s t\u00e1p\u00e9rt\u00e9k t\u00e1bl\u00e1zat<\/h2>\n\n\n\n
Elk\u00e9sz\u00edt\u00e9si m\u00f3d<\/th>Kal\u00f3ria (kcal)<\/th>Feh\u00e9rje (g)<\/th>Zs\u00edr (g)<\/th>Rost (g)<\/th>Sz\u00e9nhidr\u00e1t (g)<\/th>Cukor (g)<\/th><\/tr><\/thead>
Nyersen<\/td>43<\/td>1.6<\/td>0.2<\/td>2.8<\/td>9.6<\/td>6.8<\/td><\/tr>
F\u0151zve<\/td>44<\/td>1.7<\/td>0.2<\/td>2<\/td>10<\/td>7<\/td><\/tr>
S\u00fctve<\/td>44<\/td>1.8<\/td>0.2<\/td>2<\/td>10<\/td>7<\/td><\/tr>
P\u00e1rolva<\/td>44<\/td>1.7<\/td>0.2<\/td>2<\/td>10<\/td>7<\/td><\/tr>
Savany\u00edtva<\/td>32*<\/td>1.5*<\/td>0.1*<\/td>1.8*<\/td>7.5*<\/td>6.0*<\/td><\/tr><\/tbody><\/table>
*A savany\u00edtott c\u00e9kla \u00e9rt\u00e9kei jelent\u0151sen v\u00e1ltozhatnak az elk\u00e9sz\u00edt\u00e9si m\u00f3dt\u00f3l f\u00fcgg\u0151en, k\u00fcl\u00f6n\u00f6sen a hozz\u00e1adott cukor vagy ecet mennyis\u00e9g\u00e9t\u0151l. Az itt megadott \u00e9rt\u00e9kek \u00e1tlagos becsl\u00e9sek, amelyek a leggyakoribb h\u00e1zi savany\u00edt\u00e1si m\u00f3dszerekre vonatkoznak.<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

A c\u00e9kla v\u00e1ltozatos elk\u00e9sz\u00edt\u00e9si m\u00f3djainak ismerete nemcsak hogy b\u0151v\u00edtheti konyhai reperto\u00e1runkat, de hozz\u00e1j\u00e1rulhat eg\u00e9szs\u00e9gesebb \u00e9tkez\u00e9si szok\u00e1saink kialak\u00edt\u00e1s\u00e1hoz is. <\/p>\n\n\n\n

Mint l\u00e1thattuk, a c\u00e9kla t\u00e1panyagtartalma \u00e9s kal\u00f3riatartalma az elk\u00e9sz\u00edt\u00e9s m\u00f3dj\u00e1t\u00f3l f\u00fcgg\u0151en v\u00e1ltozik, \u00e1m \u00e1ltal\u00e1noss\u00e1gban elmondhat\u00f3, hogy b\u00e1rmelyik form\u00e1ban is fogyasztjuk, a c\u00e9kla rendk\u00edv\u00fcl t\u00e1pl\u00e1l\u00f3 hozz\u00e1j\u00e1rul\u00e1s \u00e9trend\u00fcnkh\u00f6z. Legyen sz\u00f3 nyersen t\u00f6rt\u00e9n\u0151 fogyaszt\u00e1sr\u00f3l, f\u0151z\u00e9sr\u0151l, s\u00fct\u00e9sr\u0151l, p\u00e1rol\u00e1sr\u00f3l vagy ak\u00e1r savany\u00edt\u00e1sr\u00f3l, a c\u00e9kla kiv\u00e1l\u00f3 v\u00e1laszt\u00e1s azok sz\u00e1m\u00e1ra, akik \u00edzletes, eg\u00e9szs\u00e9ges \u00e9s sokoldal\u00fa \u00f6sszetev\u0151t keresnek \u00e9teleikhez. <\/p>\n\n\n\n

Rem\u00e9lj\u00fck, ez a cikk seg\u00edtett jobban megismerni a c\u00e9kla t\u00e1panyagprofilj\u00e1t \u00e9s \u00edgy tudatosabban integr\u00e1lhatod azt \u00e9trendedbe.<\/p>\n\n\n\n