A zsálya 9 lenyűgöző jótékony hatása

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A salvia vagy zsálya egy évelő gyógynövény, amely hihetetlen hatással van az emberi egészségre. Ugyanabba a családba tartozik, mint a rozmaring, és valójában jótékony hatása a rozmaringban található szerves vegyület, a rozmarinsavnak köszönhető.

A sok hasonlóság ellenére a salvia egy örökzöld cserje, fás szárral és kékes-lila virágokkal. Leginkább a Földközi-tenger térségében található. Ma lenyűgöző tulajdonságairól fogunk beszélni.

Mire használják a zsályát?

A zsálya hagyományos gyógyászati ​​felhasználása jól dokumentált, és több ezer éves múltra tekint vissza.

Kezdetben kígyómarás kezelésére, a gonosz elűzésére, a női termékenység növelésére és más, alternatív gyógyászaton alapuló alkalmazásokra használták.

A modern kutatások azonban azt találták, hogy a zsálya emberi szervezetre gyakorolt ​​hatása lényegesen nagyobb lehet, ezért a zsálya széles körben elterjedt az egész világon.

Amellett, hogy gyógyír, borsos íze miatt fűszeres ételekhez adják, és számos készítmény kulcsfontosságú összetevője.

A zsálya jótékony hatásai

Az érdekes kulináris alkalmazások és a tagadhatatlan egészségügyi hatások kombinációja a zsályát minden otthon kötelező gyógynövényévé teszi.

Ezt szem előtt tartva nézzük meg alaposabban a zsálya egészségügyi előnyeit, de előtte tekintsük meg a tápértékeit.

Egy evőkanál (körülbelül két gramm) őrölt zsálya körülbelül a következőket tartalmazza:

  • Kalória: 6,3
  • Szénhidrát: 1,2 gramm
  • Fehérje: 0,2 gramm
  • Zsír: 0,3 gramm
  • Rost: 0,8 gramm
  • K-vitamin: 34,3 mikrogramm
  • B6-vitamin: 0,1 milligramm
  • Kalcium: 33 milligramm
  • Vas: 0,6 milligramm
  • Mangán: 0,1 milligramm
  • A-vitamin: 118 NE
  • Magnézium: 8,6 milligramm

Ezenkívül a zsálya tartalmaz némi C-vitamint, E-vitamint, niacint, folsavat, káliumot, cinket és rezet is.

1. Segíthet növelni a koncentrációt

Még kis mennyiségű zsályakivonat is, akár belélegezve, akár fogyasztva, segíthet enyhíteni az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kór tüneteit.

Bizonyos Salvia fajok, mint például az S. officinalis és az S. lavandulaefolia, hatékonyak lehetnek az enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegek memóriájának javításában, és pozitív hatással vannak az egészséges fiatal emberek memóriájára is.

A kutatások azonban gyakran kevés alannyal dolgoztak, és nem használtak szabványosított zsálya kivonatokat. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy szükség van hosszabb távú klinikai vizsgálatokra, több alannyal és szabványosított zsálya készítmények alkalmazásával​.

2. Gyulladásokra

A zsályalevél rágcsálása talán nem a legkellemesebb dolog, mivel a gyógynövény aromája meglehetősen intenzív, de ez a leghatékonyabb módja bármilyen típusú gyulladás enyhítésére.

Ez azért van, mert ez a leggyorsabb módja a zsálya szerves vegyületeinek előnyeinek.

A zsályatinktúra kifejezetten segít a légúti vagy a gyomor-bél traktus gyulladásának enyhítésében. Gyulladáscsökkentő hatása olyan problémákra is bebizonyosodott, mint az ízületi gyulladás és a köszvény, valamint a szív- és érrendszer általános gyulladása.

3. Erősíti az immunrendszert

Míg a gyógynövényt általában kis mennyiségben fogyasztják, elkészíthetjük a zsálya (kenőcs vagy tinktúra) helyi alkalmazását, és felhasználhatjuk a szervezetet a bőrön keresztül megtámadó bakteriális és vírusos fertőzések csökkentésére vagy megelőzésére.

Gyakran azt gondoljuk, hogy a betegségek az orrunkon vagy a szánkon keresztül jutnak be, de a bőr a káros anyagok portáljaként is használható. A salviát tartalmazó helyi krém vagy antibakteriális szappan további immunerősítő lehet.

4. A száj egészségének támogatására

A zsálya kivonatot tartalmazó szájöblítő antibakteriális hatást fejt ki a lepedékben lévő mikroorganizmusok ellen.

Ezenkívül gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a fogszuvasodás elleni hagyományos módszerek kiegészítéseként is használható.

5. Enyhítheti a menopauza tüneteit

A zsálya kivonat jelentősen csökkenti a hőhullámok és az éjszakai izzadás gyakoriságát, súlyosságát és időtartamát. Ezek a menopauza egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb tünetei. Ha téged is zaklatnak, egy csésze zsálya a megoldás.

6. Az egészséges csontokért

A zsálya egyik leginkább figyelmen kívül hagyott előnye a magas K-vitamin tartalma. Kulcsfontosságú eleme a csontsűrűség kialakulásának az életkorral.

Ha hozzáadjuk étrendünkhöz, jelentősen megnövelheti a K-vitamin szintjét. Egy csésze tea például a napi ajánlott bevitel 27%-át tartalmazza.

7. Támogatja a gyomor egészségét

A zsályában található rozmarinsavról úgy tartják, hogy gyulladáscsökkentőként hat a gyomorra, megelőzi a görcsöket, valamint csökkenti a hasmenés és a gyomorhurut esélyét.

Ha zsályát adunk az ételekhez, az javíthatja az egész emésztési folyamatot.

8. Az egészséges és szép bőrért

A növény helyi kenőcséről vagy tinktúrájáról kimutatták, hogy hatásos bizonyos bőrbetegségek, például ekcéma, pikkelysömör és akné ellen. Tüneteik gyorsan csillapíthatók, ha rendszeresen kenjük be zsálya kenőcsökkel a gyulladt helyeket.

9. Segíthet a cukorbetegség szabályozásában

Ez egy hatékony gyógynövény, amely segít a cukorbetegség kezelésében. Tartalmaz bizonyos vegyi anyagokat, amelyek úgy hatnak, mint a cukorbetegség kezelésére általában felírt gyógyszerek, mint például a metformin.

A zsálya szabályozza és gátolja a raktározott glükóz felszabadulását a májban, így megakadályozza a vércukorszint nagy ingadozásait.

Ez segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, vagy legalábbis kontrollálni az állapotot, ha már előfordult.

Hogyan fogyaszthatunk zsályát?

  1. Fűszerezéshez: Friss zsályalevelek felhasználhatók húsok, mint például pulyka és sertéshús, vagy zöldségek ízesítésére. A szárított zsálya is népszerű számos receptben.
  2. Tea: A zsályából készült tea nyugtató és gyógyhatású lehet. Egyszerűen csak áztassunk zsályaleveleket forró vízben.
  3. Ízesítés: Friss levelekkel ízesíthetők saláták, mártások vagy akár desszertek is.

A zsálya sokoldalú fűszer, így kreatívan használható különböző ételekben és italokban. A fogyasztás előtt azonban érdemes megfontolni az adott fűszer illatát és ízét, hogy harmonizáljon az étellel.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója