Astanga jóga: A fizikai erő és a mentális béke útja

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

Az Astanga jóga egy ősi gyakorlatrendszer, amelynek gyökerei az indiai jóga filozófiájában és gyakorlatában találhatók. Ez a dinamikus jógaforma a „Yoga Korunta” nevű ősi szövegre épül, amelyet Vamana Rishi írt, és amelyet Sri Tirumalai Krishnamacharya fedezett fel a 20. század elején. Az Astanga jóga a fizikai erő, a rugalmasság, a türelem és a belső béke fejlesztésére összpontosít, a test és az elme harmonizálásával.

Az Astanga jóga története és filozófiája

Az Astanga szó szanszkritül „nyolc ágat” jelent, ami a jóga nyolc szellemi és fizikai gyakorlatára utal: az etikai normákra (yama), az önfegyelemre (niyama), a testtartásokra (ászana), a légzésszabályozásra (pránájáma), az elmeműködés befelé fordítására (pratjáhára), a koncentrációra (dhárana), a meditációra (dhjána), és a tudat feletti spirituális tapasztalatra, tudatállapotra (szamádhi). Ez a holisztikus megközelítés segít a gyakorlóknak elérni a testi és lelki harmóniát.

Sri K. Pattabhi Jois szerepe az Astanga jóga népszerűsítésében

Sri K. Pattabhi Jois (1915-2009) volt az, aki a modern korban népszerűsítette az Astanga jógát, miután tanulmányozta és gyakorolta azt Sri T. Krishnamacharya alatt. 1948-ban Mysore-ban megalapította az Astanga Yoga Research Institute-ot, ahol oktatta és terjesztette az Astanga jóga rendszerét.

Jois ‘Guruji’ néven vált ismertté, és tanításai révén az Astanga jóga világszerte elterjedt. Az általa kialakított gyakorlati sorozatok – amelyek a lélegzet, a testtartások (ászanák) és a tekintetpontok (drishtik) összehangolásán alapulnak – ma is alapját képezik az Astanga jógának.

Jois hozzájárulása az Astanga jóga terjesztésében nemcsak Indiában, hanem a Nyugaton is megszilárdította az Astanga jóga helyét, számos tanítványt kiképezve, akik továbbvitték és megőrizték tanításainak tisztaságát. Az általa létrehozott intézet továbbra is fontos központja a gyakorlásnak és tanulmánynak, öröksége pedig a mai napig él a világszerte megtalálható Astanga jóga közösségekben.

Az Astanga jóga hat alapsorozata

Az Astanga jóga rendszerében hat különböző sorozat található, amelyek mindegyike egyre nehezebbé válik. Ezek a sorozatok előre meghatározott mozdulatsorokból állnak, amelyeket a gyakorlóknak szigorú sorrendben kell végrehajtaniuk.

Minden sorozat egy specifikus célra összpontosít, és a test különböző részeit célozza meg a fizikai erő, rugalmasság és a tisztítási folyamatok fejlesztésére.

1. Yoga Chikitsa (jógaterápia)

Az első sorozat, más néven a jógaterápia, a test méregtelenítésére és megtisztítására összpontosít. Célja a testtartás javítása és az egészség helyreállítása. Ez a sorozat több mint 70 ászanát tartalmaz, amelyek segítik az emésztést, erősítik az izmokat és javítják a rugalmasságot.

2. Nadi Shodhana (megtisztulás, tisztítás)

A második sorozat a finomabb energiavezetékek, vagy nadi-k tisztítására fókuszál. Ez segít a test energiaáramlásának kiegyensúlyozásában, és elősegíti a fizikai és mentális tisztaságot. Ez a sorozat magában foglalja a fordított testhelyzeteket, erősítő és nyújtó gyakorlatokat, amelyek fokozzák a belső tüzeket és tisztítják a nadi rendszert.

3. Astanga Vinyásza sorozatok (Haladó A, B, C, D)

A harmadik, negyedik, ötödik és hatodik sorozatokat összefoglalóan az Ashtanga Vinyásza Sorozatoknak nevezik, és ezek a haladó gyakorlatok igazi kihívást jelentenek. Mindegyik sorozat egyre nehezebbé válik, és speciális ászanákat tartalmaz, amelyek célja a test és az elme rendkívüli szintű ellenőrzésének elérése.

 • Haladó A (Sthira Bhaga: Stabilitás és Erő): Fokozza a belső erőt és stabilitást.
 • Haladó B: Tovább mélyíti a belső tüzek aktiválását és az energetikai rendszer finomítását.
 • Haladó C és D: Ezek a sorozatok a legnehezebbek, magas szintű rugalmasságot, erőt és koncentrációt igényelnek.

Minden sorozat célja, hogy a gyakorlókat fizikailag, mentálisan és spirituálisan fejlessze, miközben elősegíti a test mély tisztítását és az energetikai blokkok feloldását. Az Astanga jóga rendszerének haladása során a gyakorlók egyre inkább képesek lesznek kezelni a testi és mentális stresszt, javítani koncentrációjukat és összhangban élni önmagukkal és a körülöttük lévő világgal.

Az Astanga jóga jótékony hatásai

Az Astanga jóga számos jótékony hatással bír, amelyek mind fizikai, mind mentális és spirituális szinten érvényesülnek. A rendszeres gyakorlás segíthet javítani az általános egészséget, növelni az életminőséget, és elősegítheti a belső béke elérését.

Íme néhány kiemelt jótékony hatás:

Fizikai jótékony hatások

 • Erő és rugalmasság: Az ászanák végzése erősíti a test különböző izomcsoportjait, miközben növeli a rugalmasságot, javítva ezzel a mozgás hatékonyságát és csökkentve a sérülések kockázatát.
 • Jobb testtartás: A rendszeres gyakorlás javítja a testtartást, csökkenti a hát- és nyakfájást, valamint elősegíti a jobb általános testi jelenlétet.
 • Méregtelenítés és emésztés: Az intenzív fizikai aktivitás és a specifikus ászanák elősegítik a méregtelenítést és javítják az emésztést, segítve ezzel a test tisztulási folyamatait.
 • Jobb keringés: Az aktív gyakorlatok javítják a vérkeringést, segítve a tápanyagok és oxigén hatékonyabb szállítását a testben, ami javítja az általános egészséget és vitalitást.

Mentális és érzelmi jótékony hatások

 • Stresszcsökkentés: Az Astanga jóga gyakorlása, különösen a légzésre és a jelenlétre összpontosítva, segít csökkenteni a stressz szintjét és elősegíti a mentális nyugalmat.
 • Konzentráció és fókusz: A gyakorlatok és a meditáció elősegítik a koncentrációs képesség és a mentális fókusz javulását, ami a mindennapi életben is hasznosítható.
 • Önbizalom és önelfogadás: A kihívást jelentő ászanák sikeres végrehajtása növeli az önbizalmat, míg a gyakorlás során fejlődő belső béke elősegíti az önelfogadást és a pozitív önértékelést.

Spirituális jótékony hatások

 • Belső béke: A rendszeres meditáció és a jóga filozófiájának tanulmányozása segít elérni a belső békét és megértést.
 • Tudatosság: Az Astanga jóga gyakorlása elősegíti a pillanatban való jelenlétet, növelve ezzel a tudatosságot és a mentális tisztaságot.
 • Spiritualitás fejlesztése: A jóga gyakorlása lehetőséget nyújt a spirituális utazásra és önmagunk mélyebb megértésére.

Az Astanga jóga átfogó gyakorlása segít harmonizálni a test, az elme és a lélek közötti kapcsolatot, elősegítve ezzel a teljes körű jólét elérését.

Hogyan kezdjünk neki az Astanga jógának?

Az Ashtanga jóga kezdése izgalmas út lehet a jóga világában, amely nemcsak fizikai, hanem mentális és spirituális előnyöket is kínál.

Íme néhány lépés és tipp, amely segíthet az Ashtanga jóga gyakorlásának megkezdésében:

1. Alapok megértése

 • Tájékozódás: Ismerkedjünk meg az Astanga jóga alapelveivel, történetével és a nyolc ág filozófiájával. Ez segít megérteni a gyakorlat mögötti mélyebb jelentést és célkitűzéseket.
 • Fizikai felkészülés: Az Astanga jóga fizikailag megerőltető lehet, ezért fontos, hogy általános jó egészségi állapotban legyünk. Ha bármilyen egészségügyi problémával küszködünk, konzultáljunk orvossal.

2. Kezdő tanfolyam vagy workshop

 • Oktató kiválasztása: Keressünk egy tapasztalt és elismert Astanga jóga oktatót vagy stúdiót. Egy jó oktató elengedhetetlen a helyes technikák elsajátításához és a sérülések elkerüléséhez.
 • Kezdő kurzus: Sok stúdió kínál kezdő Astanga kurzusokat vagy workshopokat, amelyek bevezetnek a gyakorlat alapjaiba, beleértve az alapvető ászanákat, a légzéstechnikákat és a gyakorlatsorrendet.

3. Gyakorlás otthon

 • Rendszeresség: Kezdjük a gyakorlást heti néhány alkalommal, és fokozatosan növeljük a gyakoriságot. Az Astanga jógát ideális esetben naponta alkalmazzák, de fontos figyelembe venni a testünk korlátait és az időbeosztásunkat.
 • Otthoni gyakorlás: Amint elsajátítottuk az alapokat, kezdjünk el otthon is gyakorolni. Az interneten számos forrás (videók, online órák) áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a gyakorlásban.

4. Közösséghez csatlakozás

 • Közösségi támogatás: Csatlakozzunk Astanga jóga közösségekhez, akár online, akár személyesen. A közösség támogatása és motivációja segíthet fenntartani a gyakorlás iránti elkötelezettségedet.

5. Türelem és elkötelezettség

 • Türelem: Az Astanga jóga elsajátítása időt és elkötelezettséget igényel. Legyünk türelmesek és ne feledjük, hogy a gyakorlás a lényeg, nem a tökéletesség.
 • Testi és lelki figyelem: Figyeljünk a testi és lelki reakcióinkra a gyakorlás során. A jóga nem csak a fizikai gyakorlatokról szól, hanem az önismeret mélyítésének eszköze is.

Az Astanga jóga kezdetben kihívást jelenthet, de a fokozatos haladás és a rendszeres gyakorlás hosszú távú előnyökkel jár.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója