Az elhízás 6 legfontosabb kockázati tényezője: a mozgásképtelenségtől az elszigetelt életmódig

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

Az elhízás nem csupán több kilogramm felesleget jelent, hanem a krónikus, gyakran végzetes betegségekhez vezető biztos utat is. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a mai betegségek 75%-át az elhízás okozza. A szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a mozgásszervi panaszok, a légzési rendellenességek, a cukorbetegség és a rák elhízásának fő „mellékhatásai”.

Az elhízás lassan egyfajta járványként van jelen…ez nem túlzás, a világ egyre több országában az elhízás nemzeti egészségügyi problémát jelent. Mindamellett, hogy mozgásképtelenné teszi az érintetteket, gyakori jelensége a duzzadt lábak és visszerek előfordulása, főleg azok számára, akik rendszeres ülő tevékenységet folytatnak, mert a fizikai mozgás már kényelmetlenséget okoz számukra. A plusz kilók leadása, a helyes étkezésre való odafigyelés, de akár a gyógytorna Óbuda klinikájának igénybevétele is segíthet elindulni egy egészségesebb élet felé.

Mi az elhízás?

Az elhízás olyan állapotot jelent, amelyben a testtömegindex meghaladja a 30-at. Alapvetően szabad szemmel látható, így összetett egészségügyi probléma, amely okok és egyéni tényezők – például viselkedés és genetika – kombinációjából ered. A viselkedés magában foglalhatja a fizikai aktivitást, az étkezési szokásokat, a gyógyszerhasználatot és egyebeket. Komoly probléma, mert súlyos mentális egészségügyi hatásokkal és csökkent életminőséggel jár.

Íme a legfontosabb egészségügyi kockázatok, amelyek az elhízott embereket jobban érintik!

1. Megbetegíti a szívet

A szívkoszorúér-betegség halálos fegyvere a szívinfarktus, amelyet a szívizmot oxigént biztosító erek, a koszorúerek elzáródásáig tartó beszűkülése határoz meg. Már mérsékelt fogyás is csökkentheti a szívroham kockázatát. De a zsírlerakódások elzárják az artériákat, az itt felhalmozódott zsírlerakódások 10-szer gyakoribbak az elhízott embereknél. Így minden 10%-os testtömeg-növekedés esetén 20%-kal nő a koszorúér-betegségek előfordulása, és implicit módon a szívroham kockázata.

2. Növeli a vérnyomást

A legtöbb magas vérnyomásban szenvedő beteg túlsúlyos, mivel a normálnál 10 kg-mal nagyobb testsúly magasabb vérnyomással jár. Ezek a növekedések a becslések szerint nagyobb szívbetegséget és nagyobb stroke kockázatot jelentenek. A vérnyomás növekedés akkor is nagyobb, ha az elhízás túlnyomórészt hasi eloszlású. A jó hír az, hogy a fogyás a vérnyomás csökkenésével jár.

3. Megtámadja az agyat

Számos tanulmány összefüggésbe hozta a BMI-t és a derék-csípő arányt a stroke-kal. Más szóval, ahogy a has nő, úgy nő az agyi érkatasztrófa kockázata is. Ezen túlmenően, a testsúly kockázati tényező az Alzheimer-kór és a demencia szempontjából.

4. Kiváltja a metabolikus szindrómát

Magas vércukorszint-, vérnyomás-, triglicerid és koleszterin kombinációja. A felsoroltak mindegyike kockázatos, de együtt még veszélyesebbek, akár egy halálos fenyegetés. Ismét a leginkább érintettek azok, akiknek túlnyomórészt hasi zsírja van.

5. Különböző típusú rákot okozhat

Ezek közé tartozik a méh-, petefészek-, emlő-, vastagbél-, végbél-, nyelőcső-, máj-, epehólyag-, hasnyálmirigy-, vese- és prosztatarák. A testben lévő zsírnak káros hatásai vannak, például hormonok, amelyek befolyásolják az egyes sejtek működését. Szerencsére akik fogynak és normális testsúlyt tartanak fenn, azoknál csökken a rák előfordulása.

6. Depresszió és elszigeteltség felé taszít

A valóság az, hogy az elhízott emberek életminősége alacsony, és nem feltétlenül mások véleményéről van szó, hanem a saját szégyen- és bűntudatról, amely alacsony önbecsüléssel párosul. Az elhízott emberek hajlamosabbak kerülni a társasági tevékenységeket, kerülni az intim kapcsolatokat, ahol szembesülhetnek a diszkrimináció különféle formáival.

Mit tehetsz, ha elhízással diagnosztizáltak?

Ha túlsúlyt diagnosztizáltak nálad, fontos, hogy kezeld magad! Olvasd el az egészséges testsúly elérését segítő tippeket, ismerd meg azokat a kezelési módokat, amelyekkel nyomon követheted állapotod alakulását. Mindez időt és türelmet igényel, de egészséged és életviteled szempontjából megér minden percet!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója