Az elhízás 6 legfontosabb kockázati tényezője: a mozgásképtelenségtől az elszigetelt életmódig

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

Az elhízás nem csupán több kilogramm felesleget jelent, hanem a krónikus, gyakran végzetes betegségekhez vezető biztos utat is. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a mai betegségek 75%-át az elhízás okozza. A szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a mozgásszervi panaszok, a légzési rendellenességek, a cukorbetegség és a rák elhízásának fő „mellékhatásai”.

Az elhízás lassan egyfajta járványként van jelen…ez nem túlzás, a világ egyre több országában az elhízás nemzeti egészségügyi problémát jelent. Mindamellett, hogy mozgásképtelenné teszi az érintetteket, gyakori jelensége a duzzadt lábak és visszerek előfordulása, főleg azok számára, akik rendszeres ülő tevékenységet folytatnak, mert a fizikai mozgás már kényelmetlenséget okoz számukra. A plusz kilók leadása, a helyes étkezésre való odafigyelés, de akár a gyógytorna Óbuda klinikájának igénybevétele is segíthet elindulni egy egészségesebb élet felé.

Mi az elhízás?

Az elhízás olyan állapotot jelent, amelyben a testtömegindex meghaladja a 30-at. Alapvetően szabad szemmel látható, így összetett egészségügyi probléma, amely okok és egyéni tényezők – például viselkedés és genetika – kombinációjából ered. A viselkedés magában foglalhatja a fizikai aktivitást, az étkezési szokásokat, a gyógyszerhasználatot és egyebeket. Komoly probléma, mert súlyos mentális egészségügyi hatásokkal és csökkent életminőséggel jár.

Íme a legfontosabb egészségügyi kockázatok, amelyek az elhízott embereket jobban érintik!

1. Megbetegíti a szívet

A szívkoszorúér-betegség halálos fegyvere a szívinfarktus, amelyet a szívizmot oxigént biztosító erek, a koszorúerek elzáródásáig tartó beszűkülése határoz meg. Már mérsékelt fogyás is csökkentheti a szívroham kockázatát. De a zsírlerakódások elzárják az artériákat, az itt felhalmozódott zsírlerakódások 10-szer gyakoribbak az elhízott embereknél. Így minden 10%-os testtömeg-növekedés esetén 20%-kal nő a koszorúér-betegségek előfordulása, és implicit módon a szívroham kockázata.

2. Növeli a vérnyomást

A legtöbb magas vérnyomásban szenvedő beteg túlsúlyos, mivel a normálnál 10 kg-mal nagyobb testsúly magasabb vérnyomással jár. Ezek a növekedések a becslések szerint nagyobb szívbetegséget és nagyobb stroke kockázatot jelentenek. A vérnyomás növekedés akkor is nagyobb, ha az elhízás túlnyomórészt hasi eloszlású. A jó hír az, hogy a fogyás a vérnyomás csökkenésével jár.

3. Megtámadja az agyat

Számos tanulmány összefüggésbe hozta a BMI-t és a derék-csípő arányt a stroke-kal. Más szóval, ahogy a has nő, úgy nő az agyi érkatasztrófa kockázata is. Ezen túlmenően, a testsúly kockázati tényező az Alzheimer-kór és a demencia szempontjából.

4. Kiváltja a metabolikus szindrómát

Magas vércukorszint-, vérnyomás-, triglicerid és koleszterin kombinációja. A felsoroltak mindegyike kockázatos, de együtt még veszélyesebbek, akár egy halálos fenyegetés. Ismét a leginkább érintettek azok, akiknek túlnyomórészt hasi zsírja van.

5. Különböző típusú rákot okozhat

Ezek közé tartozik a méh-, petefészek-, emlő-, vastagbél-, végbél-, nyelőcső-, máj-, epehólyag-, hasnyálmirigy-, vese- és prosztatarák. A testben lévő zsírnak káros hatásai vannak, például hormonok, amelyek befolyásolják az egyes sejtek működését. Szerencsére akik fogynak és normális testsúlyt tartanak fenn, azoknál csökken a rák előfordulása.

6. Depresszió és elszigeteltség felé taszít

A valóság az, hogy az elhízott emberek életminősége alacsony, és nem feltétlenül mások véleményéről van szó, hanem a saját szégyen- és bűntudatról, amely alacsony önbecsüléssel párosul. Az elhízott emberek hajlamosabbak kerülni a társasági tevékenységeket, kerülni az intim kapcsolatokat, ahol szembesülhetnek a diszkrimináció különféle formáival.

Mit tehetsz, ha elhízással diagnosztizáltak?

Ha túlsúlyt diagnosztizáltak nálad, fontos, hogy kezeld magad! Olvasd el az egészséges testsúly elérését segítő tippeket, ismerd meg azokat a kezelési módokat, amelyekkel nyomon követheted állapotod alakulását. Mindez időt és türelmet igényel, de egészséged és életviteled szempontjából megér minden percet!

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója