Az egészséges életmód a legjobb depresszió elleni természetes védekezés

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Egy új kutatás szerint az egészséges életmód, amely magában foglalja a mértékletes alkoholfogyasztást, az egészséges táplálkozást, a rendszeres fizikai aktivitást, az egészséges alvást illetve a gyakori társas kapcsolatokat, csökkenti a depresszió kockázatát.

A Nature Mental Health című folyóiratban megjelent kutatásban a Cambridge-i Egyetem és a Fudan Egyetem kutatóiból álló nemzetközi csapat olyan tényezők kombinációját vizsgálta, mint az életmódbeli tényezők, a genetika, az agy szerkezete, valamint immun- és anyagcsere-rendszereket, hogy azonosítsák a mögöttes mechanizmusokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint körülbelül 20 felnőttből legalább egy szenved depresszióban, és az állapot világszerte jelentős közegészségügyi terhet jelent. A depresszió kialakulását befolyásoló tényezők bonyolultak, és biológiai és életmódbeli tényezők keverékét tartalmazzák.

Az e tényezők és a depresszió közötti kapcsolat megértése érdekében a kutatók az UK Biobankhoz fordultak, amely egy orvosbiológiai adatbázis és kutatási forrás, amely anonimizált genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat tartalmaz a résztvevőkről.

A kutatásról:

Közel 290 000 ember – akik közül 13 000 depressziós volt – adatait megvizsgálva kilenc éven keresztül, a csapat hét egészséges életmódbeli tényezőt tudott azonosítani, amelyek a depresszió alacsonyabb kockázatához kapcsolódnak.

  1. mérsékelt alkoholfogyasztás
  2. egészséges diéta
  3. rendszeres fizikai aktivitás
  4. egészséges alvás
  5. dohányzás elkerülése
  6. csökkentett terheléses ülő viselkedés
  7. gyakori társas kapcsolat

Mindezen tényezők közül az egészséges éjszakai alvás – hét és kilenc óra között – jelentette a legnagyobb változást, 22%-kal csökkentve a depresszió kockázatát, beleértve az egyszeri depressziós epizódokat és a kezelésre rezisztens depressziót.

A gyakori társas kapcsolat, amely általában 18%-kal csökkentette a depresszió kockázatát, védelmet nyújtott a visszatérő depressziós zavar ellen.

A mérsékelt alkoholfogyasztás 11%-kal csökkentette a depresszió kockázatát, az egészséges táplálkozás 6%-kal, a rendszeres testmozgás 14%-kal, a soha nem dohányzók 20%-kal, az alacsony-közepes mozgásszegény viselkedés pedig 13%-kal.

Az egyének által betartott egészséges életmódbeli tényezők száma alapján három csoportba sorolták őket: kedvezőtlen, közepes és kedvező életmód.

A középső csoportba tartozó egyéneknél körülbelül 41%-kal kisebb volt a depresszió kialakulásának esélye a kedvezőtlen életmódot folytatókhoz képest, míg a kedvező életmódot folytatókban 57%-kal volt kisebb.

A csapat ezután megvizsgálta a résztvevők DNS-ét, és mindegyikhez hozzárendelt egy genetikai kockázati pontszámot. Ez a pontszám azon genetikai változatok számán alapult, amelyeket egy egyén hordozott, és amelyek ismert kapcsolatban állnak a depresszió kockázatával.

A legalacsonyabb genetikai kockázati pontszámmal rendelkezőknél 25%-kal kisebb volt a depresszió kialakulásának valószínűsége a legmagasabb pontszámmal rendelkezőkhöz képest – ez sokkal kisebb hatás, az életmódhoz viszonyítva.

Azoknál az embereknél, akiknél a depresszió genetikai kockázata magas, közepes és alacsony, a csapat azt is megállapította, hogy az egészséges életmód náluk is csökkentheti a depresszió kockázatát.

Ez a kutatás hangsúlyozza az egészséges életmód fontosságát a depresszió megelőzésében, függetlenül az egyén genetikai kockázatától.

Tehát az egészséges életmód fontos a testi egészségünk szempontjából, de ugyanolyan fontos a mentális egészségünk szempontjából is.

Hivatkozás: Az agy szerkezete, immunmetabolikus és genetikai mechanizmusai, amelyek az életmód és a depresszió közötti összefüggés hátterében állnak. (Nature Mental Health; 11 Sept 2023; DOI: 10.1038/s44220-023-00120-1)

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója