Egészségbiztosítás útmutató 2023-as adatok alapján

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

Napjainkban szinte már megkerülhetetlen a magánorvosi ellátás igénybevétele, ezért aztán egy jól megválasztott magán egészségbiztosítás megkötése feltétlenül javallott. Szerencsére egy minden részletre kiterjedő útmutató tartalmaz minden olyan információt, amire csak szükségünk lehet a döntésünk meghozatalakor. 

Egészségügyi probléma esetén mindannyian azt szeretnénk, hogy a lehető leggyorsabban jussunk magas színvonalú ellátáshoz, ám az állami rendszer túlterhelt és alulfinanszírozott.

Ennek eredményeképp gyakorta hosszú várólistákkal szembesülhetünk és kimerült orvosokkal, ápolókkal találkozhatunk. A nyugat-európai szintű infrastruktúra elsősorban a privát szektorban érhető el és a 2023-as adatok alapján hazánkban az utóbbi két évben mintegy 20 százalékkal emelkedett azok száma, akik ezt rendszeresen igénybe is veszik. Ennek azonban ára van, hiszen a rendszeres kivizsgálások és kezelések komoly anyagi ráfordítást igényelhetnek.

A Grantis egészségbiztosítás útmutatójának segítségével egyszerűen kiválaszthatjuk azt a szolgáltatást, amivel előre tervezhetünk és elkerülhetjük a nem várt kiadásokat. 

Hogyan működik egy egészségbiztosítás?

A magánorvosi vizsgálatok, illetve kezelések esetében alapvetően egyszerű a dolgunk, hiszen csak időpontot kell kérnünk az adott szakemberhez, megjelenni, majd a végén rendezni a számlát.

A fő dilemmát elsősorban épp ez utóbbi okozza, hiszen egy komolyabb képalkotó diagnosztikai eljárás, vagy ambuláns műtét már százezres tételt is jelenthet, ha pedig ezekből rövid időn belül többre is szükség van, az komoly terhet róhat a költségvetésünkre.

Egy jól megválasztott egészségbiztosítás segítségével ezt a nehézséget könnyedén áthidalhatjuk, hiszen előre meghatározott havi díjért cserébe szinte minden olyan szolgáltatást elérhetünk, ami csak szóba jöhet. Egy ilyen konstrukció ugyanis nem csupán a szakrendelések nagy részét fedezi, hanem labor-, illetve diagnosztikai vizsgálatokon is részt vehetünk – utóbbiakba pedig olyan nagy értékű képalkotó eljárások is beletartoznak, mint a CT, illetve az MRI -.

Ez pedig óriási előnyt jelent, hiszen kiszámítható módon, rejtett költségek nélkül juthatunk nyugat-európai színvonalú ellátáshoz.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy bizonyos esetekben az állami rendszer megkerülhetetlen. Ilyenek például a nagy műtétek, illetve a krónikus betegségek kezeléseinek túlnyomó többsége is. 

Egészségbiztosítás útmutató – így válasszuk ki a megfelelő ajánlatot

Akárcsak egy megtakarítás, vagy egyéb kockázatviselési szolgáltatás esetében, úgy itt is a számunkra legmegfelelőbb módozatot kell felkutatnunk. Mivel tucatnyi biztosító kínálatából választhatunk, ez korántsem olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Tudniillik az elérhető fedezeti kör mellett kiemelt hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy pontosan mekkora díjtétellel jár az adott egészségbiztosítás. Ez utóbbit azonban számtalan tényező befolyásolja. Rengeteget nyom a latban például az aktuális egészségi állapotunk, a kórelőzményünk, a korunk, de az sem mindegy, milyen munkakörben dolgozunk és persze meghatározó az életmódunk is.

Ugyancsak kardinális kérdés, végül magán, esetleg családi, vagy épp céges csomag mellett tesszük-e le a voksunkat, hiszen a csoportos módozatok jó néhány plusz előnnyel is rendelkeznek. Szintén kalkulálni kell az esetlegesen meglévő egészségpénztár nyújtotta előnyökkel is. Jól látszik tehát, miszerint számtalan paraméter együttes vizsgálatára van szükség ahhoz, hogy a legoptimálisabb egészségbiztosítás mellett dönthessünk végül.

Ezt a legkönnyebben az útmutató alapos áttekintésével és egy pénzügyi szakértővel folytatott konzultációval érhetjük el, így ezekre mindenképpen szánjunk elegendő időt.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója