Mit tehetünk a reggeli hátfájás ellen?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

A reggeli hátfájás egyre gyakoribb probléma társadalmunkban, azonban szerencsére néhány életmódbeli változtatással rengeteget tehetünk a megelőzése érdekében. Hogyan vegyük fel a harcot az ébredés után jelentkező ízületi- és izompanaszokkal szemben? Mutatjuk a bevált módszereket!

Indítsuk a napot egy kis tornával!

Számos esetben a fájdalom csupán mozgás, azaz “bejáratás” hatására enyhül vagy szűnik meg. Ha a reggeli hátfájás általában 40-50 perc múlva elmúlik, akkor a legjobb döntést az jelenti, ha ébredés után mozgunk egy kicsit. Természetesen nem kell mázsás súlyokat emelgetni vagy maratoni távokat futni, hiszen akár az is elég lehet, ha kocogunk egy kicsit vagy néhány felülés és fekvőtámasz segítségével bejáratjuk az izmokat és ízületeket.

A reggeli átmozgató tornának köszönhetően nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagyszerűen felfrissülhetünk. Ugyanis a mozgás dopamint, más néven “boldogsághormont” szabadít fel a szervezetben, így a napjainkat sokkal energikusabban indíthatjuk. Akár a munkateljesítményünk is drasztikusan javulhat, estére pedig kellemesen elfáradhatunk, és könnyebben térhetünk nyugovóra.

TIPP: Használjunk izomlazító krémet, hogy izmaink minél jobban ellazuljanak. Reggel, este és akár napközben is kenjük be az érintett területet, hogy fokozzuk a vérkeringést, ezáltal pedig csökkentsük a kellemetlen panaszokat.

Mozogjunk rendszeresen!

Sajnos a mozgásszegény életmód rendkívül elterjedtté vált, ami számtalan mozgásszervi betegséget előidézhet. Aki napi 8 órát vagy még annál is többet tölt ülőmunkával, de szabadidejében nem mozog eleget, az előbb-utóbb fájdalmas panaszokkal fog szembesülni. Az ülőmunka legalább akkora károkat okozhat az izmoknak és ízületeknek, mint a nehéz fizikai munka.

Érdemes hetente legalább 2-3 alkalommal minimum 30 percet fordítani a mozgásra. Kiváló választás lehet a kocogás és a futás, illetve a konditermi edzés és lényegében bármilyen sport, amely nem terheli túlzottan a gerincet. Ha kifejezetten ízületkímélő mozgásformát keresünk, akkor az úszás mellett tanácsos letenni a voksunkat.

A gyógytorna és a manuálterápia is sokat segíthet

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb mozgásforma, amely célzottan erősíti és nyújtja a testtartás szempontjából fontos izomcsoportokat. Első lépésként a fizioterapeuta megismeri a fennálló panaszainkat, majd személyre szabott kezelési tervet készít számunkra. Fontos megjegyezni, hogy a gyógytornára egyfajta edzésként is tekinthetünk, hiszen alaposan átmozgatja az izmainkat, ezért a jótékony gyakorlatok végrehajtását követően kellemes fáradtságot tapasztalhatunk.

A manuálterápia egy kevésbé közismert módszer, azonban mindenképpen tanácsos egy próbát tenni vele. A kezelés során a terapeuta kézzel végzett fogásokkal oldja a görcsös izmokat és ízületeket, ezért a gyógytornával ellentétben itt egyáltalán nem fogunk önállóan gyakorlatokat végezni. Természetesen a két kezelési módszer nem zárja ki egymást, ezért a gyógytorna és a manuálterápia akár párhuzamosan is végezhető.

Cseréljük le a régi matracot!

Egy elhasznált, kényelmetlen matrac folyamatosan terhelheti a gerincünket. Éppen ezért fontos a lehető legrövidebb időn belül egy kényelmes, de a gerincet hatékonyan alátámasztó matracot beszerezni, hogy az alvásunk pihentetőbb legyen. Szakértők szerint a matracokat tanácsos kb. 5 évente újra cserélni, illetve akkor is újat vásárolni, ha már veszítettek a korábbi rugalmasságukból.

Forduljunk orvoshoz!

Legyen szó bármilyen mozgásszervi panaszról is, ha a tüneteink már hosszú napok vagy akár hetek óta sem enyhülnek, akkor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni. A reggeli hátfájás mögött akár gerincferdülés, lumbágó vagy porckorong betegség is állhat, ezért a célzott kezelés érdekében ajánlott a megfelelő vizsgálatokon részt venni, majd elkezdeni a terápiát.

Reggeli hátfájás ellen az ébredés utáni tornázás és a rendszeres mozgás, illetve a gyógytorna és a manuálterápia is segíthet. Hosszan tartó panaszok esetén semmiképp ne késlekedjünk az orvos felkeresésével, hiszen idővel a tüneteink jelentősen súlyosbodhatnak. Fordítsunk kiemelt figyelmet az egészségünkre, és tegyük meg az első lépést a gyógyulásunk felé még ma!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója