Leptin hormon

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A leptin egy peptid hormon, amely nagyon fontos szerepet játszik az emberi szervezet energiabevitelének és felhasználásának szabályozásában. Befolyásolja az étvágyat és az anyagcserét.

Neve az ógörögből azt jelenti, hogy „gyenge”, és ez nem véletlen, mert ez a hormon nem csak az étvágyat csökkenti, hanem aktívabbá is tesz bennünket, így több energiát égetünk el.

A leptin 1994-es felfedezése annak köszönhető, hogy a kutatók egy bizonyos típusú egér szélsőséges elhízásának okait vizsgálták. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy mutációjuk van a leptin szintéziséért felelős génben.

Mivel a leptin erős étvágycsökkentő, hiánya a mutáns egerekben ellenőrizhetetlen étkezéshez vezetett, ami szintén elhízáshoz vezetett.

A leptin gént majomgénnek is nevezik, és a hetedik kromoszómán található. Az emberi szervezetben keringő leptin nagy részét a zsírszövet állítja elő, és csak minimális mennyiséget választanak ki a gyomor és a méhlepény hámsejtjei.

A vérbe kerülve a leptin az agy hipotalamuszába kerül, ahol serkenti a jóllakottság és örömközpontot. A leptin mennyisége a szervezetben a testzsír növekedésével nő.

A leptin előnyei

A leptin első és legfontosabb funkciója, hogy elnyomja az ételfogyasztási vágyat, így kiváló segítője az elhízás elleni küzdelemben.

Serkenti számos produktív és más agyalapi mirigyhormon kiválasztását. Emeli a testhőmérsékletet, így nagyobb mennyiségű energia költ el.

Ellensúlyozza az evés két serkentőjét, és egyidejűleg fokozza egy másik étvágycsökkentő hormon – az alfa MSH – hatását.

A súlykontrollra gyakorolt ​​hatásán túlmenően a leptin jótékony hatással van számos egyéb egészséggel kapcsolatos tényezőre is, amelyek az életkor előrehaladtával függenek össze.

Elsődleges fontosságú ennek a hormonnak a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt ​​hatása. A szív leptinreceptorokkal rendelkezik, amelyek befolyásolják a megfelelő működését.

A leptin funkcióival kapcsolatos problémák kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, az artériákban salaklerakódásban és az érelmeszesedésben.

A leptin többek között a vérlemezkék megfelelő működésében és a véralvadásban is szerepet játszik. A leptinrezisztenciában szenvedőknek nagyobb az esélye a stroke -ra, mert a leptinfunkció károsodása növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Mivel a leptin befolyásolja az inzulin működését, a vele kapcsolatos problémák inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethetnek.

Mivel a leptinnek nagyon sokrétű funkciója van, a közelmúltban a szakemberek és a fogyasztók körében megnőtt az érdeklődés a leptinfunkció javításának és a leptinrezisztencia csökkentésének módjai iránt.

Ezek közé tartoznak bizonyos étrendeken alapuló táplálkozási megoldások, amelyek kifejezetten a leptin funkciót célozzák: életmódbeli változtatások, amelyek magukban foglalják a testmozgást és az ülőmunka csökkentését.

Leptin rezisztencia

Sokan szenvednek a leptinrezisztencia problémájától. Elég túlsúlyosak ahhoz, hogy szervezetükben magas legyen a leptin szintje, ugyanakkor ellenállóak a hatásaival szemben.

A leptinrezisztencia fő oka a magas szintű gyulladás, amely elsősorban a súlygyarapodáshoz kapcsolódik.

A leptinrezisztenciában szenvedő egyéneknél az állandóan éhes ember tünetei vannak jelen. Így a leptin funkcionalitásának hiánya megnövekedett étvágyat és erős éhséget, lelassul az anyagcserét és magas glükózszintet okoz.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója