Fémallergia: Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A fémallergia egy immunrendszeri reakció, amely akkor következik be, amikor a szervezet érintkezik bizonyos fémekkel, és ezeket idegen anyagként azonosítja. Ez a reakció leggyakrabban bőrirritációt, kiütéseket vagy ekcémát okoz az érintett területen, de súlyosabb esetekben más tünetek is jelentkezhetnek.

A leggyakoribb allergiát okozó fémek közé tartozik a nikkel, a kobalt és a króm, amelyek számos mindennapi tárgyban megtalálhatók, például ékszerekben, óraszíjakban, gombokban és egyéb fém tartozékokban. A fémallergia meglehetősen gyakori; becslések szerint a népesség jelentős része mutat érzékenységet legalább egy fémre, különösen a nők körében, akik nagyobb valószínűséggel érintkeznek nikkelrel tartalmazó ékszerekkel.

Miért alakul ki fémallergia?

A fémallergia kialakulásának pontos oka még mindig nem teljesen tisztázott, de az ismert, hogy az immunrendszer túlreagálása áll a háttérben. Amikor a szervezet először érintkezik egy adott fémallergénnel, az immunrendszer idegen anyagként érzékelheti és antitesteket termel ellene. Ez az elsődleges érintkezés még nem okoz látható reakciót, de „szenzibilizálja” az immunrendszert. Ha újból érintkezésbe kerül ugyanazzal a fémmel, az immunrendszer aktiválódik és gyulladásos választ indít, amely a fémallergia tüneteit okozza.

Ez a folyamat allergiás kontakt dermatitist eredményez, ami a bőrön jelentkező leggyakoribb tünet. A genetikai hajlam szintén szerepet játszhat a fémallergia kialakulásában, hiszen bizonyos emberek immunrendszere érzékenyebb lehet a fémekre, mint másoké.

Az ismételt és tartós érintkezés bizonyos fémekkel – különösen ha a bőr sérült vagy irritált – növelheti az allergia kialakulásának kockázatát, ami magyarázatot ad arra, hogy miért gyakoribb bizonyos foglalkozásokat űzők vagy ékszereket viselők körében.

Fémtípusok és allergiás reakcióik

A fémallergia egyénenként eltérő lehet, mind a kiváltó fémek, mind a reakciók súlyossága tekintetében. Néhány fém különösen gyakori allergén, és specifikus tüneteket okozhat az arra érzékeny személyeknél.

Íme egy áttekintés a leggyakoribb allergiát okozó fémekről és azok lehetséges hatásairól:

Nikkelallergia

 • Leírás: A nikkelallergia a leggyakoribb fémallergia, különösen ékszerek, érmék, mobiltelefonok és egyéb mindennapi tárgyak miatt.
 • Tünetek: Bőrirritáció, viszketés, kiütések vagy ekcéma, különösen azokon a területeken, ahol a bőr közvetlenül érintkezik a nikkel tartalmú tárgyakkal.
 • Megjegyzések: A nikkel kiemelten problémás, mert számos ötvözet része, ezért észrevétlenül is okozhat allergiás reakciót.

Kobaltallergia

 • Leírás: A kobalt, egy másik gyakori allergén, amely gyakran együtt fordul elő a nikkelallergiával, mivel sok fémtárgyban és ötvözetben közösen használják őket.
 • Tünetek: Hasonlóak a nikkel által okozottakhoz, beleértve a bőrpírt, duzzanatot és viszketést.
 • Megjegyzések: A kobaltot szintén gyakran használják ékszerekben, valamint porcelán és üveg színezésére.

Krómallergia

 • Leírás: A króm egy másik allergén, amely különösen a közvetlenül bőrrel érintkező tárgyakból és bizonyos ipari folyamatokból származhat.
 • Tünetek: Bőrkiütés, ekcéma, bőr irritációja, különösen a kézen és a karokon, ahol gyakori a kontaktus.
 • Megjegyzések: Gyakran előforduló probléma bőrrel érintkező munkavédelmi eszközök, például kesztyűk esetében.

Ritkábban allergiát okozó fémek

 • Titánium: Bár a titániumot általában hipoallergén anyagnak tekintik, néhány embernek mégis van rá allergiás reakciója.
 • Arany és ezüst: Ezek a nemesfémek ritkán okoznak allergiát, de előfordulhatnak esetek, különösen magasabb karátos ötvözeteknél.
 • Higany: Bár a higany expozíciója elsősorban mérgezést okoz, néhány ember allergiás reakciót is tapasztalhat.

Diagnosztizálás és tesztelés

A fémallergia diagnosztizálása általában a tünetek alapján, az orvos által végzett fizikális vizsgálattal, valamint bőrtesztekkel történik, amelyek segítenek azonosítani az allergiás reakciók kiváltó okát.

Íme a leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszerek:

Bőrpróba (Patch teszt)

 • Leírás: A patch teszt vagy tapaszteszt egy megbízható módszer a kontakt allergiák, így a fémallergia diagnosztizálására is. A teszt során különböző allergéneket tartalmazó kis tapaszokat helyeznek a bőrre, általában a hát felső részére, és néhány napig a bőrön hagynak.
 • Eljárás: A tapaszokat eltávolítják, és az orvos kiértékeli a bőrreakciót. Pozitív reakció esetén az érintett területen vörösség, duzzanat, vagy hólyagok jelentkezhetnek.
 • Előnyök: Specifikus allergének azonosítására alkalmas, így segíthet elkerülni a további érintkezést az allergénnel.

Vérvizsgálat

 • Leírás: Bár a vérvizsgálatok kevésbé gyakoriak a fémallergia diagnosztizálásában, bizonyos esetekben alkalmazhatók, különösen ha a bőrpróba nem ajánlott vagy nem lehetséges.
 • Eljárás: A vérvizsgálatok az allergiás reakció során felszabaduló immunrendszeri markerek, például az IgE antitestek szintjét mérhetik.
 • Előnyök: Alternatíva lehet azok számára, akik bőrtesztre nem alkalmasak, például túlzott bőrirritáció vagy bőrbetegség miatt.

Egyéb diagnosztikai módszerek

 • Bőrvizsgálat: A bőrgyógyász vizuálisan értékelheti a bőrreakciókat, figyelembe véve az allergiás tünetek elhelyezkedését és jellegét.
 • Anamnézis: Az orvos részletes kórtörténetet készít, beleértve a tünetek időbeli alakulását, korábbi allergiás reakciókat, és a mindennapi életben használt fémtartalmú tárgyakat.

A tesztelésre való felkészülés

 • Személyes történet: Készítsünk listát a tüneteinkről, azok időtartamáról és intenzitásáról, valamint azokról a termékekről vagy anyagokról, amelyekkel kapcsolatban észrevettük a reakciókat.
 • Korábbi reakciók: Informáljuk az orvost a korábbi allergiás reakcióiról és azok kezeléséről.
 • Elkerülés: A teszt előtti bizonyos időszakban kerüljük az ismert allergének érintkezését, hogy ne folyásolják be a teszteredményeket.

A fémallergia diagnosztizálása és tesztelése kulcsfontosságú lépés a megfelelő kezelési terv kidolgozásához, amely segíthet enyhíteni a tüneteket és javítani az életminőséget.

Kezelés és megelőzés

A fémallergia kezelésének és megelőzésének alapja a kiváltó anyagokkal való érintkezés minimalizálása. Azonban ha már kialakult az allergiás reakció, léteznek módszerek a tünetek kezelésére és a kényelmetlenség enyhítésére.

Kezelés

 • Topikális kortikoszteroidok: Ezek a krémek vagy kenőcsök segíthetnek csökkenteni a bőrirritációt, vörösséget, duzzanatot és viszketést. Könnyű és közepes súlyosságú reakciók esetén hatékonyak lehetnek.
 • Antihisztaminok: Orális antihisztaminok segíthetnek a viszketés enyhítésében, különösen, ha a bőrreakcióval együtt más allergiás tünetek is jelentkeznek.
 • Bőrvédő krémek és kenőcsök: Speciális bőrvédő krémek segíthetnek megnyugtatni az irritált bőrt és elősegíteni annak gyógyulását. Ezen kívül hidratálók használata is javasolt az érintett terület bőrének rugalmasságának megőrzése érdekében.
 • Szisztémás kortikoszteroidok: Súlyos esetekben orális vagy injekció formájában adott kortikoszteroidokra lehet szükség, bár ezek használata általában korlátozott ideig ajánlott a lehetséges mellékhatások miatt.

Megelőzés

 • Fémekkel való érintkezés kerülése: Ha ismert, hogy mely fémek váltanak ki allergiás reakciót, kerüljük ezeket a lehető legnagyobb mértékben. Válasszunk hipoallergén anyagokból készült tárgyakat, például ékszereket, óraszíjakat és gombokat.
 • Védőréteg használata: Ha elkerülhetetlen a fémekkel való érintkezés, használjunk védőréteget (például lakkot vagy más bevonatot) a fém felületén, hogy csökkentsük a bőrrel való közvetlen érintkezést.
 • Bőrápolás: Rendszeresen hidratáljuk a bőrt, különösen azokat a területeket, amelyek hajlamosak az allergiás reakciókra. A száraz, repedezett bőr hajlamosabb lehet az allergénekkel való reakcióra.
 • Tájékozódás: Olvassuk el az anyagok összetételét tartalmazó címkéket, különösen ékszereknél, ruházatnál és egyéb bőrrel érintkező termékeknél, hogy elkerüljük az allergén fémeket.

A fémallergia kezelése és megelőzése egyéni, és amit egy személy számára javasolnak, az nem feltétlenül működik mindenki számára. Fontos, hogy együttműködjünk kezelőorvosunkkal a legmegfelelőbb kezelési és megelőzési stratégia kidolgozásában.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója