Hajfesték allergia: Okok, tünetek, kezelési lehetőségek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A hajfesték allergia egy immunválasz, amely akkor jelentkezik, amikor egy személy érzékeny az egyik vagy több összetevőre, amely a hajfestékben található. Leggyakrabban a parafenilén-diamin (PPD) nevű vegyület vált ki ilyen reakciót, amely széles körben használt összetevő a tartós hajfestékekben.

Ez az allergia különböző tüneteket produkálhat, mint például bőrpír, viszketés, duzzanat, vagy kiütés az alkalmazás helyén. Súlyos esetekben akár az egész fejbőr, arc, vagy a nyak területén is megjelenhetnek tünetek. Az allergiás reakció súlyossága egyéntől függően változhat, és előfordulhat, hogy valaki az első használat alkalmával nem tapasztal reakciót, de későbbi alkalmazások során kialakul az allergia.

A hajfesték allergia elég gyakori, és bárki számára kockázatot jelenthet, aki hajfestéket használ. Fontos, hogy azok, akik hajfestéket kívánnak használni, végezzenek bőrpróbát a termék alkalmazása előtt annak érdekében, hogy teszteljék az allergiás reakció lehetőségét. Az allergia kialakulásának elkerülésére kereshetnek PPD-mentes vagy természetes alapú hajfestékeket, amelyek kisebb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciót.

A hajfesték allergia tünetei

A hajfesték allergia tünetei változatosak lehetnek, és az allergiás reakció súlyossága személyenként eltérő lehet.

Íme néhány gyakori tünet, amelyek a hajfesték allergiára utalhatnak:

 1. Bőrpír és viszketés: Az érintett területen (általában a fejbőrön, a fül mögött, a nyakon vagy az arc területén) jelentkező pirosság és viszketés gyakori jele az allergiának.
 2. Duzzanat: Az alkalmazás helyén lévő bőr megduzzadhat, különösen a szemek körül, az arcokon vagy a füleken.
 3. Kiütés vagy hólyagok: A festékkel érintkező bőrterületeken kiütések vagy hólyagok alakulhatnak ki, amelyek fájdalmasak és viszketőek lehetnek.
 4. Égő érzés: Az érintett bőrfelületen égő vagy csípő érzés jelentkezhet.
 5. Fejbőr irritációja: Intenzív viszketés, égő érzés és hámlás jelentkezhet a fejbőrön.
 6. Súlyosabb esetekben általános tünetek: Néhány esetben az allergiás reakció súlyosabb formái is előfordulhatnak, mint például az anafilaxia, amely az egész testre kiterjedő allergiás reakció, és légzési nehézségeket, szívverési problémákat, sőt, eszméletvesztést is okozhat.

Fontos, hogy ha bármelyik ilyen tünet jelentkezik a hajfesték használata után, az érintett személy azonnal hagyja abba a termék használatát és forduljon orvoshoz. Az allergiás reakciók súlyosbodhatnak, ha a festéket nem távolítják el időben, vagy ha a festéket ismételten használják.

Mi okozza a hajfesték allergiát?

A hajfesték allergiát különféle vegyületek okozhatják, amelyeket a hajfestékekben használnak. Az egyik leggyakoribb allergén a parafenilén-diamin (PPD), amely széles körben használt összetevő a tartós hajfestékekben.

Íme néhány további vegyület és azok szerepe a hajfesték allergia kialakulásában:

 1. Parafenilén-diamin (PPD): Ez az összetevő felelős a legtöbb hajfesték allergiás reakcióért. Sötét hajfestékekben található meg leginkább, és segít az intenzív és tartós szín elérésében.
 2. Ammóniák: Használják a hajszálak kutikuláinak megnyitására, hogy a festék behatolhasson. Bár önmagában ritkábban okoz allergiás reakciót, irritálhatja a bőrt és elősegítheti más allergének felszívódását.
 3. Peroxid: A hajfestékekben található hidrogén-peroxid a haj természetes színének eltávolításában és a tartós szín kialakításában játszik szerepet. Ez is irritálhatja a bőrt és hozzájárulhat az allergiás reakciókhoz.
 4. Resorcinol: Segít a szín stabilitásában és jobb fedésben. Azonban ez is okozhat allergiás reakciót és bőrirritációt.
 5. Aromás aminok: Ezek az összetevők szintén előfordulhatnak hajfestékekben és allergiás reakciókat válthatnak ki.

A hajfesték allergiát általában a kontakt allergiás dermatitisz formájában jelentkezik, amely egy típusú immunreakció, ami akkor fordul elő, amikor az immunrendszer túlreagál egy bizonyos anyaggal való érintkezésre. Fontos, hogy a hajfestéket használó személyek végezzenek bőrpróbát minden festés előtt, még abban az esetben is, ha korábban már használták ugyanazt a terméket anélkül, hogy bármilyen negatív reakciójuk lett volna.

Hogyan diagnosztizálható a hajfesték allergia?

A hajfesték allergia diagnosztizálása több lépést is magában foglalhat, hogy pontosan meghatározzák, milyen összetevőkre reagál érzékenyen az érintett személy.

 1. Orvosi előzmények felvétele: Az orvos először az allergiás tünetek és azok időzítésének megértésére törekszik. Ez magában foglalhatja a hajfestési szokások, a használt termékek típusainak és az allergiás reakciók idejének részletes megbeszélését.
 2. Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálhatja a bőr érintett területeit, hogy felmérje a tünetek jellegét és súlyosságát.
 3. Bőrpróba (patch teszt): Ez a leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer a hajfesték allergia esetén. A teszt során különböző potenciális allergéneket helyeznek kis mennyiségben a bőrre, általában a hát területére, és néhány napig a helyükön hagyják. Ez idő alatt az orvos figyelemmel kíséri a bőrreakciókat. Pozitív reakció esetén a bőr az adott allergén helyén vörösödik, duzzad vagy viszket.
 4. Fényprovokációs teszt: Ez hasonló a hagyományos patch teszthez, de ezt követően az érintett bőrfelületet kis mennyiségű UV-fény éri, amely segíthet azonosítani azokat az allergéneket, amelyek fény hatására aktiválódnak.
 5. Részletes allergia tesztek: Esetenként vérvizsgálatokat is végezhetnek, hogy megkeressék a specifikus immunoglobulin E (IgE) antitesteket, amelyek bizonyos allergénekre adott reakciót jelzik.

A diagnózis felállítása után az orvos tanácsot adhat a további kezelési lehetőségekről, és javasolhatja a kiváltó anyagok elkerülését a jövőbeni hajfestések során. Az érintetteknek fontos figyelembe venniük az orvos tanácsát és szükség szerint módosítaniuk a szépségápolási szokásaikon.

Kezelési lehetőségek

A hajfesték allergia kezelése elsősorban a tünetek enyhítésére és a jövőbeni allergiás reakciók megelőzésére összpontosít.

 1. Az allergénnek való kitettség megszüntetése: Az első és legfontosabb lépés a további kitettség elkerülése. Ha valaki allergiás reakciót tapasztal a hajfesték használatakor, fontos, hogy azonnal hagyja abba az adott termék használatát.
 2. Tüneti kezelés:
  • Hűsítő krémek és kenőcsök: Hidratáló és hűsítő krémek, mint például a kalamin lotion vagy aloe vera, segíthetnek a bőrirritáció és viszketés enyhítésében.
  • Kortikoszteroid krémek: Enyhébb szteroid krémeket alkalmazhatnak a bőrgyulladás és viszketés csökkentésére. Ezeket orvosi javaslatra kell használni.
  • Antihisztaminok: Szájon át szedhető antihisztaminok segíthetnek a viszketés és egyéb allergiás tünetek kezelésében.
 3. Orvosi ellátás: Súlyos allergiás reakció esetén, mint például anafilaxia, azonnali orvosi beavatkozás szükséges. Ez adrenalintartalmú injekciókat és további sürgősségi kezeléseket foglalhat magában.
 4. Alternatív termékek használata: Az érintettek kísérletezhetnek PPD-mentes vagy természetes alapanyagú hajfestékekkel, amelyek kisebb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciót.
 5. Szakértői konzultáció: Javasolt az allergológussal való konzultáció, aki segíthet az allergiás reakciók megértésében és kezelésében, és tanácsot adhat a biztonságos hajápolási gyakorlatokról.

Az allergia kezelése egyénre szabott, és a tünetek súlyosságától és a személy egyéni reakcióitól függően változhat. Mindig konzultáljunk szakemberrel a megfelelő kezelési stratégia kidolgozása érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója