A pollenallergia ABC-je: Minden, amit tudnod kell

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A pollenallergia, amelyet gyakran szénanáthának is neveznek, az immunrendszer túlérzékeny reakciója a levegőben lebegő pollenszemcsékre. A pollenek olyan apró, könnyű részecskék, amelyeket a fák, füvek, gyomok és egyéb növények termelnek a szaporodás céljából.

Hogyan és miért alakul ki?

A pollenallergia kialakulásának pontos mechanizmusa egyedi és összetett. Az allergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a környezetben lévő ártalmatlan anyagokat, mint például a pollent, tévesen veszélyesnek ítéli meg. Egyes emberek immunrendszere túlérzékenyen reagál a pollen jelenlétére, antitesteket (immunglobulin E vagy IgE) termelve a pollen ellen. Amikor ezek az antitestek kapcsolódnak a pollenszemcsékhez, az immunrendszer gyulladást okozó vegyületeket, például hisztamint szabadít fel, ami az allergiás tünetek sorozatát váltja ki.

A pollenallergia kialakulásában több tényező is szerepet játszik, beleértve a genetikai hajlamot, a környezeti expozíciót, és életkorhoz kapcsolódó tényezőket. Azok a személyek, akiknek a családjában előfordultak allergiás megbetegedések, nagyobb valószínűséggel fejlesztenek ki allergiát maguk is.

A környezeti tényezők, mint a légszennyezés és a magas pollenkoncentráció, valamint bizonyos életmódbeli tényezők, például a korai gyermekkori expozíció bizonyos allergéneknek, szintén hozzájárulhatnak a pollenallergia kialakulásához.

A pollenallergia tünetei

A pollenallergia tünetei széles skálán mozoghatnak, attól függően, hogy az érintett személy milyen mértékben van kitéve a polleneknek és milyen súlyos az allergiája. Ezek a tünetek gyakran hasonlítanak a megfázás jeleire, de van néhány jellegzetes különbség, például az, hogy a pollenallergiás tünetek nem járnak lázzal.

Íme a leggyakoribb tünetek:

 • Orrfolyás vagy eldugult orr: Az orrnyálkahártya gyulladása miatt jelentkezik, ami megnehezíti a légzést az orron keresztül.
 • Tüsszentés: Az orrnyálkahártya irritációjára adott reflexes válasz.
 • Viszkető, vörös vagy könnyező szemek: A szem körüli területek allergiás gyulladása (allergiás konjunktivitisz) okozza ezeket a tüneteket.
 • Torokfájás vagy viszketés: Az allergének belélegzése irritálhatja a torkot is.
 • Orr- és szemviszketés: Különösen jellemző a pollenallergiára, és az immunrendszer reakciójának közvetlen következménye.
 • Fáradtság és ingerlékenység: Bár kevésbé specifikusak, ezek a tünetek a rossz alvásminőség és az állandó tünetek által okozott stressz miatt jelentkezhetnek.
 • Fejfájás: Az orrdugulás miatt a melléküregekben fokozódó nyomás fejfájást okozhat.
 • Csökkent szaglás- és ízérzékelés: Az orrdugulás és az orrnyálkahártya gyulladása miatt.
 • Fülviszketés vagy -fájdalom: Ritkábban, de előfordulhat az allergiás reakciók miatt.
 • Asztmás tünetek: Azoknál, akik asztmában is szenvednek, a pollenallergia súlyosbíthatja az asztma tüneteit, mint például a nehézlégzést, a sípoló légzést és a mellkas szorítását.

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek súlyossága napról napra változhat, attól függően, hogy mennyi időt töltünk a szabadban, és milyen magas a levegő pollenkoncentrációja. A tünetek szezonális jellege miatt – általában a kora tavasztól a késő őszig terjedő időszakban a legintenzívebbek – sokaknak évente visszatérő problémát jelentenek.

A pollenallergia okozói és kockázati tényezői

A pollenallergia okozói közé tartoznak a különböző típusú növények pollenszemcséi, amelyek kiválthatják az emberek allergiás reakcióit. A kockázati tényezők magukban foglalják azokat a feltételeket és tényezőket, amelyek növelik az egyén valószínűségét annak, hogy kifejlesszen egy ilyen típusú allergiát.

Okozók

 1. Fák pollene: Különösen a korai tavasszal virágzó fák, mint például a nyár, a mogyoró, a tölgy, a bükk, a juhar és az éger.
 2. Füvek pollene: A késő tavasztól a nyár elejéig virágzó füvek, mint például a réti fű (például timothy fű, Komócsin), aranyvessző, és egyéb gyakori füvek.
 3. Gyomok pollene: Különösen a késő nyár és ősz folyamán, mint például a parlagfű, az üröm és a csalánfélék.
 4. Penészspórák: Bár nem pollenek, a penészspórák szintén kiválthatnak hasonló allergiás reakciókat, és gyakran együtt jelentkeznek a pollenallergiával.

Kockázati tényezők

 1. Családi előzmények: Azok az emberek, akiknek a családjában előfordultak allergiás megbetegedések, mint például asztma, ekcéma vagy más típusú allergiák, nagyobb eséllyel fejlesztenek ki pollenallergiát.
 2. Korai expozíció: Azok a gyerekek, akik korai életkorukban nagy mennyiségű polleneknek vannak kitéve, nagyobb eséllyel válnak allergiássá.
 3. Légszennyezés: A légszennyezés, különösen a városi területeken, növelheti a pollenallergia kialakulásának kockázatát, mivel a szennyező anyagok irritálhatják a légutakat és elősegíthetik az allergiás reakciókat.
 4. Életmódbeli tényezők: Bizonyos életmódbeli tényezők, mint például a dohányzás vagy a passzív dohányzás, szintén növelhetik a pollenallergia kockázatát.
 5. Szakmai expozíció: Azok az emberek, akik a munkájuk során nagy mennyiségű pollenekkel vannak kitéve, például kertészek vagy mezőgazdasági munkások, nagyobb eséllyel fejlesztenek ki allergiát.
 6. Más allergiák megléte: Azok, akik már más típusú allergiában szenvednek, nagyobb eséllyel lesznek érzékenyek a pollenekre is.

A pollenallergia kialakulásának kockázatát több tényező befolyásolja, és az egyének közötti különbségek miatt nehéz pontosan megjósolni, ki lesz érintett. Az egészségügyi előzmények és a környezeti expozíciók kombinációja általában meghatározó a pollenallergia kialakulásában.

Diagnosztizálás és tesztelés

A pollenallergia diagnosztizálása és tesztelése fontos lépés az allergiás tünetek megfelelő kezelésében. Az orvos általában az alábbi módszerek kombinációját használja az allergia megerősítésére:

Orvosi anamnézis

Az allergiás tünetek pontos diagnosztizálásának első lépése az orvosi anamnézis felvétele. Az orvos részletesen megkérdezi a páciens tüneteiről, azok időbeli alakulásáról, és arról, hogy milyen körülmények között válnak súlyosabbá vagy enyhülnek. Fontos információkat gyűjt a családi allergiás előzményekről, valamint az életmódbeli és környezeti tényezőkről is.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálat során az orvos megvizsgálja a páciens orrát, szemét és torkát az allergiás reakciók jeleinek azonosítására. Az orrnyálkahártya duzzanata, a szemek vörössége vagy a torok hátsó részén látható jelek mind utalhatnak allergiára.

Bőrteszt

A bőrteszt, vagy bőrpróba az egyik leggyakoribb módszer az allergiák diagnosztizálására. Ez a teszt azáltal történik, hogy az orvos kis mennyiségű különböző allergéneket juttat a bőr felszínére, általában a kar hátsó részére vagy az alkarra. Ezután egy kis karcolással vagy szúrással bejuttatja az allergént a bőr alá. Ha az illető allergiás az adott anyagra, a teszt helyén viszkető, piros duzzanat alakul ki.

Vérvizsgálat

A vérvizsgálat vagy specifikus IgE antitest teszt, lehetőséget ad az orvosnak arra, hogy meghatározza, milyen allergénekkel szemben termel az immunrendszer antitesteket. A vérvizsgálat segítségével pontosan kimutatható, hogy a páciens melyik pollenre vagy egyéb allergénre reagál érzékenyen.

Egyéb tesztek

Bizonyos esetekben, különösen ha a páciensnél légzési problémák is előfordulnak, az orvos további teszteket is rendelhet, mint például a légzésfunkciós teszt, amely felméri a tüdő kapacitását és azt, hogy milyen mértékben befolyásolják a légutakat az allergiás reakciók.

Ezek a diagnosztikai lépések lehetővé teszik az orvos számára, hogy pontos diagnózist állíthasson fel és személyre szabott kezelési tervet dolgozhasson ki a pollenallergiás betege számára.

Kezelési lehetőségek

A pollenallergia kezelése célja a tünetek enyhítése és a betegek életminőségének javítása. Bár a pollenallergiát nem lehet teljesen meggyógyítani, számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre a tünetek kezelésére és a komfort növelésére.

Íme néhány gyakori kezelési módszer:

Gyógyszeres kezelés

 1. Antihisztaminok: Segítenek csökkenteni a tüsszentést, az orrfolyást, a viszketést és az orrdugulást. Elérhetők tabletták, orrspray-k és szemcseppek formájában.
 2. Dekongesztánsok: Enyhítik az orrdugulást, de hosszú távú használatuk nem ajánlott, mivel mellékhatásokat okozhatnak, mint például a vérnyomás emelkedése.
 3. Nazális kortikoszteroid spray-k: Ezek az orrspray-k segítenek csökkenteni az orrnyálkahártya gyulladását, csökkentve ezzel az orrdugulást, az orrfolyást és a tüsszentést.
 4. Leukotrién receptor antagonista: Egyes esetekben, különösen ha az antihisztaminok nem hatékonyak, ezt a gyógyszert írhatják elő az allergiás reakciók egy bizonyos útvonalát gátló hatása miatt.

Immunoterápia

 1. Allergén immunterápia (AIT): Ez a hosszú távú kezelés fokozatosan növeli a szervezet toleranciáját a pollenekkel szemben. A kezelés lehet injekció formájában (allergiás injekciók) vagy szublingvális tabletták és cseppek formájában, amelyeket a nyelv alá helyeznek.
 2. Specifikus immunoterápia: Ez kifejezetten azokra az allergénekre irányul, amelyek a betegnél a tüneteket okozzák, és célja az immunrendszer átnevelése, hogy toleránsabbá váljon ezekkel szemben.

Alternatív terápiák

Néhány beteg hasznot találhat bizonyos alternatív vagy kiegészítő kezelésekben, mint például a méhészeti termékek (például helyi méz) fogyasztása vagy a sóterápia, de fontos megjegyezni, hogy ezek hatékonysága változó, és nem minden esetben támogatják őket tudományos bizonyítékok.

Mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy allergológussal, mielőtt új kezelést kezdenénk alkalmazni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb stratégiát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója