Neutrofil granulocita alacsony és magas értékek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A neutrofil granulociták, melyeket gyakran egyszerűen neutrofilekként ismerünk, a fehérvérsejtek különleges alcsoportját alkotják és létfontosságú szerepet töltenek be a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezésében.

Ezen sejtek koncentrációjának változása a vérben nem csak a különböző betegségek és állapotok jele lehet, de az egészséges immunválasz fenntartásának kulcsfontosságú elemei is egyben.

A cikkben megvizsgáljuk a neutrofil granulociták szerepét, a normál értékektől való eltérések okait, kockázati tényezőit és azt is, hogyan előzhetjük meg ezeket a változásokat.

Neutrofil granulocita felépítése és funkciója

A neutrofil granulociták a fehérvérsejtek egyik leggyakoribb típusai az emberi vérben, és létfontosságú szerepet játszanak a szervezet bakteriális és gombás fertőzésekkel szembeni védekezésében. Ezek a sejtek a csontvelőben képződnek és a véráramba kerülnek, ahol készen állnak a gyors reakcióra.

Felépítésükre jellemző azoknak a speciális granulumoknak (kis szemcsék) a jelenléte, amelyek enzimeket és más antimikrobiális anyagokat tartalmaznak.

Amikor egy bakteriális vagy gombás kórokozó bejut a szervezetbe, a neutrofil granulociták gyorsan a fertőzés helyére mozognak (ezt kemotaxisnak nevezik) és elnyelik a kórokozókat egy folyamatban, amelyet fagocitózisnak neveznek. A granulumokban lévő enzimek segítenek elpusztítani és megemészteni a kórokozókat.

Neutrofil granulocita alacsony értékek

Miért csökkenhet a neutrofil granulocita szint?

Az alacsony neutrofil granulocita szint (neutropénia) több tényező miatt is kialakulhat:

 1. Termelési problémák a csontvelőben: Leukémia, csontvelő rák, vagy más csontvelő betegségek, bizonyos gyógyszerek, például kemoterápia és bizonyos fertőzések, például vírusfertőzések, amelyek befolyásolhatják a neutrofil granulocita termelődését.
 2. Megnövekedett felhasználás: Olyan állapotok, mint a súlyos bakteriális fertőzések, ahol a neutrofil granulociták „elfogynak” a védekezés során.
 3. Sejt pusztulás: Egyes autoimmun betegségek, gyógyszerek, vagy bizonyos fertőzések miatt a neutrofil granulociták elpusztulhatnak.
 4. Eloszlási problémák: Néhány állapot esetén a neutrofil granulociták „visszavonulnak” bizonyos testrészekbe, így kevesebb sejt jelenik meg a véráramban.

A neutropénia tünetei és okai

A neutropénia legfontosabb tünete a megnövekedett hajlam a fertőzésekre. A tünetek közé tartoznak:

 1. Gyakori vagy súlyos fertőzések.
 2. Láz és gyakori betegségek.
 3. Gyors sebgyógyulás hiánya.
 4. Fájdalmas vagy nehezen gyógyuló sebek.

Ahogy fentebb említettük, az okok közé tartozik a csontvelői betegségek, egyes gyógyszerek, autoimmun betegségek, és vírusfertőzések.

Fontos, hogy komolyan vegyük az alacsony neutrofil szintet és az érintett személyek kerüljék azokat a helyzeteket, ahol fokozott fertőzésveszély áll fenn. Ezen túlmenően rendszeres orvosi felügyelet és ellenőrzés is szükséges.

Neutrofil granulocita magas értékek

Miért emelkedhet meg a neutrofil granulocita szint?

A neutrofil granulociták számának növekedése, amelyet neutrofíliának neveznek, általában válaszul következik be egyfajta kihívásra vagy stresszre a szervezetben.

 1. Fertőzések: A neutrofil szint különösen bakteriális fertőzések esetén emelkedik meg, mivel a neutrofilek a szervezet elsődleges védelmi vonala a bakteriális kórokozók ellen.
 2. Gyulladás: Traumák, égési sérülések, vagy más gyulladásos állapotok, mint például az ízületi gyulladás, emelhetik a neutrofil szintet.
 3. Stressz: Fizikai vagy érzelmi stressz is emelheti a neutrofil granulociták szintjét.
 4. Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek, például kortikoszteroidok, növelhetik a neutrofil granulociták szintjét.
 5. Betegségek és állapotok: Olyan állapotok, mint a metabolikus acidózis, az akut veseelégtelenség vagy bizonyos típusú rák, mint például a mieloid leukémia, szintén emelhetik a neutrofil szintet.

A neutrofília tünetei és okai

A neutrofília önmagában nem okoz tüneteket; inkább a mögöttes állapot vagy betegség tüneteit észlelhetjük. A neutrofília egy laboratóriumi eredmény, amelyet egy teljes vérkép vizsgálat során állapítanak meg.

Ahogy fentebb említettem, az okok közé tartoznak bakteriális fertőzések, gyulladás, traumák, egyes gyógyszerek és betegségek.

Fontos megérteni, hogy a neutrofília magában nem betegség, hanem tünet vagy jele egy mögöttes állapotnak vagy betegségnek. Ennek megfelelően a legfontosabb a mögöttes ok azonosítása és kezelése.

Kockázati tényezők és megelőzés

Melyek a kockázati tényezők az alacsony vagy magas neutrofil granulocita értékek esetében?

Alacsony neutrofil granulocita értékek (Neutropénia) kockázati tényezői

 1. Betegségek és állapotok: Leukémia, csontvelő rák, aplasztikus vérszegénység, autoimmun betegségek.
 2. Gyógyszerek és kezelések: Kemoterápia, néhány antibiotikum, antipszichotikumok, antiepileptikumok és mások.
 3. Vírusfertőzések: HIV/AIDS, Epstein-Barr vírus, hepatitisek.
 4. Sugárzás: Nagy dózisú sugárzás, amely befolyásolhatja a csontvelőt.
 5. Vitamin- és ásványi anyag-hiány: B12-vitamin, folsav vagy réz hiány.

Magas neutrofil granulocita értékek (Neutrofília) kockázati tényezői

 1. Bakteriális fertőzések: Akut vagy krónikus bakteriális fertőzések.
 2. Gyulladásos állapotok: Reumás ízületi gyulladás, Crohn-betegség, ízületi gyulladás és egyéb gyulladásos betegségek.
 3. Stressz: Akut fizikai vagy érzelmi stressz.
 4. Gyógyszerek: Kortikoszteroidok, epinefrin és néhány más gyógyszer.
 5. Krónikus leukémia: Mint például a krónikus mieloid leukémia.
 6. Egyéb állapotok: Akut vérzés, égési sérülések, vagy fizikai traumák.

Hogyan előzhetjük meg a neutrofil granulocita szintjének változásait?

Mivel a neutrofil szint változásai gyakran külső tényezők vagy betegségek következményei, a megelőzés főleg a kockázati tényezők kezelésében és az egészséges életmód fenntartásában rejlik.

 1. Egészséges életmód: Rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott étrend, alkohol és dohányzás kerülése.
 2. Védőoltások: Oltások segíthetnek megelőzni a vírusfertőzéseket, amelyek befolyásolhatják a neutrofil szintet.
 3. Higiénia: Rendszeres kézmosás és élelmiszerek megfelelő kezelése csökkentheti a fertőzés kockázatát.
 4. Gyógyszerek megfelelő alkalmazása: Ha lehetséges, kerüljük azokat a gyógyszereket, amelyek befolyásolhatják a neutrofil szintet, vagy használjuk azokat az orvos ajánlásai szerint.
 5. Rendszeres orvosi ellenőrzés: Orvos segítségével időben azonosíthatóak és kezelhetőek azok az állapotok, amelyek befolyásolják a neutrofil szintet.

Mivel a neutrofil granulocita szintjének változásai gyakran az alapul szolgáló betegség vagy állapot jelei, fontos az alapbetegség korai felismerése és kezelése.

A cikkben található információk tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik az orvossal való konzultációt!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója