Hemoglobin – Az alacsony és magas értékek értelmezése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 7 perc

A hemoglobin normál szintje elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, hiszen befolyásolja a szövetek oxigénellátását és a test általános működését.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a hemoglobin szerepét, annak normál értékeit, valamint azt, hogy milyen tünetek és egészségügyi problémák merülhetnek fel alacsony vagy magas hemoglobinszint esetén.

Emellett tárgyaljuk azokat a kiegészítő vérparamétereket is, amelyek segítenek az orvosoknak a hemoglobinszinttel kapcsolatos diagnózisok pontosabb megállapításában.

Mi is az a hemoglobin?

A hemoglobin egy összetett fehérje, amely a vörösvérsejtekben található, és alapvető szerepet játszik a vér oxigénszállító képességében. A hemoglobin molekulában lévő vasat tartalmazó hemo csoportok képesek oxigént kötni a tüdőben, majd ezt az oxigént szállítani a test különböző részeibe, ahol szükséges.

A hemoglobin nemcsak oxigén szállításában játszik kulcsszerepet, hanem fontos a szén-dioxid anyagcserében és a vér pH-értékének szabályozásában is.

A hemoglobin tehát elengedhetetlen az élet fenntartásához, mivel lehetővé teszi a szervek és szövetek folyamatos oxigénellátását, valamint segít a szén-dioxid eltávolításában a testből.

A hemoglobinszintet érdemes rendszeresen ellenőrizni, mivel annak eltérései különböző egészségügyi állapotokra utalhatnak, például vérszegénységre (alacsony hemoglobinszint) vagy polycythemiára (magas hemoglobinszint).

Mennyi a Hgb (hemoglobin) normál értéke?

A hemoglobin (Hgb) normálértéke felnőtteknél a nemtől és egyéb tényezőktől függően változik. Általánosan elfogadott normál értékek:

 • Férfiaknál: körülbelül 13,8 és 17,2 gramm/dl (gramm deciliterenként) között.
 • Nőknél: körülbelül 12,1 és 15,1 gramm/dl között.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek tájékoztató jellegűek, és eltérhetnek a különböző laboratóriumok referenciaértékeitől. Az egészséges hemoglobinszint szintén befolyásolható életkor, magasság, dohányzás, terhesség és egyéb egészségügyi állapotok által.

Hemoglobin alacsony – Az alacsony hemoglobinszint lehetséges okai

Az alacsony hemoglobinszintet az általánosan elfogadott laboratóriumi referenciaértékek alapján határozzák meg. Ezek az értékek a nem, életkor és egyéb tényezők függvényében változhatnak, de általános irányelvként:

 • Felnőtt férfiaknál a hemoglobinszintet általában akkor tekintik alacsonynak, ha kevesebb mint 13,8 gramm/dl (gramm deciliterenként).
 • Felnőtt nőknél az alacsony hemoglobinszintet általában akkor tekintik alacsonynak, ha kevesebb mint 12,1 gramm/dl.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek tájékoztató jellegűek, és a különböző laboratóriumok referenciaértékei eltérhetnek. Továbbá, az alacsony hemoglobinszint azonosításához figyelembe kell venni az egyén teljes klinikai képét, beleértve a tüneteket és az esetleges alapbetegségeket.

Az alacsony hemoglobinszint (anémia) számos okból következhet be.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori okot:

 1. Vashiány: Ez a leggyakoribb anémia típus, amikor a szervezetben nincs elegendő vas a hemoglobin termeléséhez. Ez étrendi hiányosságok, felszívódási problémák, vagy túlzott vérvesztés (például menstruáció vagy belső vérzés) következtében alakulhat ki.
 2. Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, mint például vesebetegség vagy gyulladásos betegségek (pl. reumatoid arthritis) szintén csökkenthetik a hemoglobinszintet.
 3. B12-vitamin vagy folsav hiánya: Ezek a vitaminok szükségesek a vörösvérsejtek egészséges képződéséhez. Hiányuk anémiához vezethet.
 4. Csontvelő betegségek: A csontvelő felelős a vörösvérsejtek termeléséért. Csontvelő betegségek, mint a leukémia vagy a mielodiszplázia szindróma, befolyásolhatják a vérképzést.
 5. Hemolitikus anémia: Ebben az állapotban a vörösvérsejtek túl korán pusztulnak el, ami a hemoglobinszint csökkenéséhez vezet.
 6. Szivárgó betegségek vagy sebészeti beavatkozások: Ez magában foglalhatja a gasztrointesztinális rendszer betegségeit, mint például a fekélyeket vagy a gyulladásos bélbetegségeket, amelyek vérvesztést okozhatnak.
 7. Terhesség: A terhesség alatt megnövekedett vér mennyisége miatt gyakran előfordulhat alacsony hemoglobinszint, ami átmeneti állapot lehet.

Milyen tünetekkel járhat az alacsony hemoglobinszint?

A magas hemoglobinszint (polycythemia) diagnosztizálásához használt referenciaértékek a nem, életkor és egyéb tényezők függvényében változhatnak. Általánosan elfogadott értékek a következők:

 • Felnőtt férfiaknál a hemoglobinszintet általában akkor tekintik magasnak, ha meghaladja a 17,2 gramm/dl-t (gramm deciliterenként).
 • Felnőtt nőknél a hemoglobinszintet általában akkor tekintik magasnak, ha meghaladja a 15,1 gramm/dl-t.

Ezek az értékek tájékoztató jellegűek és eltérhetnek a különböző laboratóriumok referenciaértékeitől.

Az alacsony hemoglobinszint számos tünetet okozhat, amelyek súlyossága változó lehet az anémia mértékétől függően.

 1. Fáradtság és gyengeség: Az egyik leggyakoribb tünet, amely az oxigénhiányos szövetek általános állapotából adódik.
 2. Halvány bőr és nyálkahártyák: A hemoglobin hiánya miatt a bőr és a nyálkahártyák (például a száj belső része) halványabbá válhatnak.
 3. Légszomj és nehézlégzés: Különösen fizikai megterhelés során, mivel a szervezet próbál több oxigént szállítani a szövetekhez.
 4. Szívverés gyorsulása vagy szabálytalan szívverés: A szív próbálja kompenzálni az alacsony oxigénszintet azáltal, hogy gyorsabban ver.
 5. Fejfájás és szédülés: Ez az agy alacsony oxigénszintje miatt történhet.
 6. Hideg kéz és láb: Az alacsony oxigénszint csökkentheti a végtagok vérkeringését.
 7. Koncentrációs nehézségek: Az agy oxigénellátásának csökkenése befolyásolhatja a kognitív funkciókat.

Fontos megjegyezni, hogy az anémia tünetei más betegségekkel is összekeverhetők, ezért ha ilyen tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Hemoglobin magas – A magas hemoglobinszint lehetséges okai

A magas hemoglobinszint számos ok miatt alakulhat ki. Néhány lehetséges ok a következő:

 1. Dohányzás: A dohányzás növelheti a hemoglobinszintet, mivel a cigarettafüst szén-monoxidot tartalmaz, ami csökkenti a vér oxigén szállító képességét, így a szervezet több hemoglobint termel kompenzációképpen.
 2. Magas tengerszint feletti tartózkodás: A magas tengerszint feletti magasságokon a levegő oxigéntartalma alacsonyabb, ami stimulálja a szervezetet több vörösvérsejt (és így több hemoglobin) termelésére a hatékonyabb oxigénszállítás érdekében.
 3. Dehidratáció: A dehidratáció sűrűbbé teheti a vért, ami magasabb hemoglobinszintet eredményez a laboratóriumi tesztekben.
 4. Tüdőfibrózis: A tüdőszövetek hegesedése vagy megbetegedése, amely csökkenti a tüdő oxigéncseréjét, és ezáltal több hemoglobin termelődését váltja ki.
 5. Szív- és tüdőbetegségek: Egyes szív- és tüdőbetegségek, például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), növelhetik a hemoglobinszintet, mivel a szervezet megpróbál több oxigént szállítani a szövetekhez.
 6. Polycythemia vera: Ez egy ritka vérképzőszervi betegség, amelyben a csontvelő túlzottan sok vörösvérsejtet termel, ami magas hemoglobinszinthez vezet.
 7. Egyéb betegségek és állapotok: Bizonyos veseproblémák, hormonális zavarok (például a Cushing-szindróma), és bizonyos daganatos megbetegedések is befolyásolhatják a hemoglobinszintet.

Fontos megjegyezni, hogy a magas hemoglobinszint diagnosztizálásához és kezeléséhez orvosi konzultációra van szükség, hogy az alapjául szolgáló okot megfelelően azonosíthassák és kezelhessék.

Milyen tünetekkel járhat a magas hemoglobinszint?

A magas hemoglobinszint (polycythemia) különböző tünetekkel járhat, amelyek attól függően változhatnak, hogy mi okozza a magas szintet és milyen mértékű a megemelkedés.

 1. Fáradtság és gyengeség: Bár paradoxnak tűnhet, a magas hemoglobinszint fáradtságot és gyengeséget okozhat.
 2. Fejfájás és szédülés: Ezek a tünetek a vér sűrűségének növekedésével és a megváltozott vérkeringéssel kapcsolatosak lehetnek.
 3. Látásproblémák: A magas hemoglobinszint zavarhatja a szem vérellátását, ami látásproblémákhoz vezethet.
 4. Vörös vagy kék bőrszín: A bőr elszíneződése, különösen az arc, a fülek, az orr és a kezek területén, a megnövekedett vörösvérsejt-szám miatt alakulhat ki.
 5. Viszketés: Különösen fürdés után, ami a vér sűrűségének növekedésével kapcsolatos.
 6. Fokozott véralvadási hajlam: A magas hemoglobinszint növelheti a vérrögök kialakulásának esélyét, ami vérrögképződéshez (trombózis) és más szövődményekhez vezethet.
 7. Légszomj: A megnövekedett vérmennyiség miatt nehézségek léphetnek fel a légzésben, különösen fizikai megterhelés során.
 8. Fájdalom vagy duzzanat a lábakban: Ez a fokozott véralvadékonyság következménye lehet, ami vénás elzáródást okozhat.

A hemoglobinszint értékeléséhez szükséges további vérparaméterek

A hemoglobinszint értékelésekor fontos figyelembe venni több kapcsolódó vérparamétert is, hogy teljes képet kapjunk az egyén véralvadási állapotáról és az esetleges alapbetegségekről.

A legfontosabb paraméterek:

 1. Vörösvértest-szám (RBC): Ez mutatja meg a vörösvérsejtek koncentrációját a vérben, ami segít megérteni a hemoglobinszint mögötti okokat.
 2. Hematokrit (HTC): A hematokrit az összvér térfogatához képest a vörösvérsejtek által elfoglalt tér arányát jelzi. Magas hematokrit érték polycythemia, alacsony érték pedig anémia jele lehet.
 3. MCV (átlagos vörösvérsejt-térfogat): Az MCV információt ad a vörösvérsejtek átlagos méretéről. Ez segíthet azonosítani az anémia típusát (pl. mikrocitikus, normocitikus, makrocitikus).
 4. MCH (átlagos hemoglobin tartalom): Az MCH az egyes vörösvérsejtek átlagos hemoglobintartalmát jelzi.
 5. MCHC (átlagos vörösvérsejt-hemoglobin koncentráció): Az MCHC az egyes vörösvérsejtekben található hemoglobin koncentrációját mutatja.
 6. Vörösvértest-süllyedés (ESR): Az ESR gyulladást jelző marker, amely segíthet felismerni az anémia gyulladásos vagy autoimmun eredetét.
 7. Vas, ferritin és transzferrin szintek: Ezek a tesztek a vasanyagcsere állapotát tükrözik, amely fontos az anémia diagnosztizálásában, különösen a vashiányos anémiában.
 8. B12 vitamin és folsav szintek: Ezek a vitaminok fontosak a vörösvérsejtek egészséges képződéséhez, és hiányuk anémiát okozhat.
 9. Retikulocita szám: A retikulociták fiatal vörösvérsejtek, és a számuk információt ad a csontvelő vérképző képességéről.

Ezen paraméterek együttes értékelése segíthet az orvosnak az alapbetegség megállapításában és a megfelelő kezelési terv kialakításában. Azonban minden eset egyedi, és az orvos dönti el, hogy mely tesztekre van szükség az adott helyzetben.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója