Hemoglobin – Az alacsony és magas értékek értelmezése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 7 perc

A hemoglobin normál szintje elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, hiszen befolyásolja a szövetek oxigénellátását és a test általános működését.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a hemoglobin szerepét, annak normál értékeit, valamint azt, hogy milyen tünetek és egészségügyi problémák merülhetnek fel alacsony vagy magas hemoglobinszint esetén.

Emellett tárgyaljuk azokat a kiegészítő vérparamétereket is, amelyek segítenek az orvosoknak a hemoglobinszinttel kapcsolatos diagnózisok pontosabb megállapításában.

Mi is az a hemoglobin?

A hemoglobin egy összetett fehérje, amely a vörösvérsejtekben található, és alapvető szerepet játszik a vér oxigénszállító képességében. A hemoglobin molekulában lévő vasat tartalmazó hemo csoportok képesek oxigént kötni a tüdőben, majd ezt az oxigént szállítani a test különböző részeibe, ahol szükséges.

A hemoglobin nemcsak oxigén szállításában játszik kulcsszerepet, hanem fontos a szén-dioxid anyagcserében és a vér pH-értékének szabályozásában is.

A hemoglobin tehát elengedhetetlen az élet fenntartásához, mivel lehetővé teszi a szervek és szövetek folyamatos oxigénellátását, valamint segít a szén-dioxid eltávolításában a testből.

A hemoglobinszintet érdemes rendszeresen ellenőrizni, mivel annak eltérései különböző egészségügyi állapotokra utalhatnak, például vérszegénységre (alacsony hemoglobinszint) vagy polycythemiára (magas hemoglobinszint).

Mennyi a Hgb (hemoglobin) normál értéke?

A hemoglobin (Hgb) normálértéke felnőtteknél a nemtől és egyéb tényezőktől függően változik. Általánosan elfogadott normál értékek:

 • Férfiaknál: körülbelül 13,8 és 17,2 gramm/dl (gramm deciliterenként) között.
 • Nőknél: körülbelül 12,1 és 15,1 gramm/dl között.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek tájékoztató jellegűek, és eltérhetnek a különböző laboratóriumok referenciaértékeitől. Az egészséges hemoglobinszint szintén befolyásolható életkor, magasság, dohányzás, terhesség és egyéb egészségügyi állapotok által.

Hemoglobin alacsony – Az alacsony hemoglobinszint lehetséges okai

Az alacsony hemoglobinszintet az általánosan elfogadott laboratóriumi referenciaértékek alapján határozzák meg. Ezek az értékek a nem, életkor és egyéb tényezők függvényében változhatnak, de általános irányelvként:

 • Felnőtt férfiaknál a hemoglobinszintet általában akkor tekintik alacsonynak, ha kevesebb mint 13,8 gramm/dl (gramm deciliterenként).
 • Felnőtt nőknél az alacsony hemoglobinszintet általában akkor tekintik alacsonynak, ha kevesebb mint 12,1 gramm/dl.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek tájékoztató jellegűek, és a különböző laboratóriumok referenciaértékei eltérhetnek. Továbbá, az alacsony hemoglobinszint azonosításához figyelembe kell venni az egyén teljes klinikai képét, beleértve a tüneteket és az esetleges alapbetegségeket.

Az alacsony hemoglobinszint (anémia) számos okból következhet be.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori okot:

 1. Vashiány: Ez a leggyakoribb anémia típus, amikor a szervezetben nincs elegendő vas a hemoglobin termeléséhez. Ez étrendi hiányosságok, felszívódási problémák, vagy túlzott vérvesztés (például menstruáció vagy belső vérzés) következtében alakulhat ki.
 2. Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, mint például vesebetegség vagy gyulladásos betegségek (pl. reumatoid arthritis) szintén csökkenthetik a hemoglobinszintet.
 3. B12-vitamin vagy folsav hiánya: Ezek a vitaminok szükségesek a vörösvérsejtek egészséges képződéséhez. Hiányuk anémiához vezethet.
 4. Csontvelő betegségek: A csontvelő felelős a vörösvérsejtek termeléséért. Csontvelő betegségek, mint a leukémia vagy a mielodiszplázia szindróma, befolyásolhatják a vérképzést.
 5. Hemolitikus anémia: Ebben az állapotban a vörösvérsejtek túl korán pusztulnak el, ami a hemoglobinszint csökkenéséhez vezet.
 6. Szivárgó betegségek vagy sebészeti beavatkozások: Ez magában foglalhatja a gasztrointesztinális rendszer betegségeit, mint például a fekélyeket vagy a gyulladásos bélbetegségeket, amelyek vérvesztést okozhatnak.
 7. Terhesség: A terhesség alatt megnövekedett vér mennyisége miatt gyakran előfordulhat alacsony hemoglobinszint, ami átmeneti állapot lehet.

Milyen tünetekkel járhat az alacsony hemoglobinszint?

A magas hemoglobinszint (polycythemia) diagnosztizálásához használt referenciaértékek a nem, életkor és egyéb tényezők függvényében változhatnak. Általánosan elfogadott értékek a következők:

 • Felnőtt férfiaknál a hemoglobinszintet általában akkor tekintik magasnak, ha meghaladja a 17,2 gramm/dl-t (gramm deciliterenként).
 • Felnőtt nőknél a hemoglobinszintet általában akkor tekintik magasnak, ha meghaladja a 15,1 gramm/dl-t.

Ezek az értékek tájékoztató jellegűek és eltérhetnek a különböző laboratóriumok referenciaértékeitől.

Az alacsony hemoglobinszint számos tünetet okozhat, amelyek súlyossága változó lehet az anémia mértékétől függően.

 1. Fáradtság és gyengeség: Az egyik leggyakoribb tünet, amely az oxigénhiányos szövetek általános állapotából adódik.
 2. Halvány bőr és nyálkahártyák: A hemoglobin hiánya miatt a bőr és a nyálkahártyák (például a száj belső része) halványabbá válhatnak.
 3. Légszomj és nehézlégzés: Különösen fizikai megterhelés során, mivel a szervezet próbál több oxigént szállítani a szövetekhez.
 4. Szívverés gyorsulása vagy szabálytalan szívverés: A szív próbálja kompenzálni az alacsony oxigénszintet azáltal, hogy gyorsabban ver.
 5. Fejfájás és szédülés: Ez az agy alacsony oxigénszintje miatt történhet.
 6. Hideg kéz és láb: Az alacsony oxigénszint csökkentheti a végtagok vérkeringését.
 7. Koncentrációs nehézségek: Az agy oxigénellátásának csökkenése befolyásolhatja a kognitív funkciókat.

Fontos megjegyezni, hogy az anémia tünetei más betegségekkel is összekeverhetők, ezért ha ilyen tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Hemoglobin magas – A magas hemoglobinszint lehetséges okai

A magas hemoglobinszint számos ok miatt alakulhat ki. Néhány lehetséges ok a következő:

 1. Dohányzás: A dohányzás növelheti a hemoglobinszintet, mivel a cigarettafüst szén-monoxidot tartalmaz, ami csökkenti a vér oxigén szállító képességét, így a szervezet több hemoglobint termel kompenzációképpen.
 2. Magas tengerszint feletti tartózkodás: A magas tengerszint feletti magasságokon a levegő oxigéntartalma alacsonyabb, ami stimulálja a szervezetet több vörösvérsejt (és így több hemoglobin) termelésére a hatékonyabb oxigénszállítás érdekében.
 3. Dehidratáció: A dehidratáció sűrűbbé teheti a vért, ami magasabb hemoglobinszintet eredményez a laboratóriumi tesztekben.
 4. Tüdőfibrózis: A tüdőszövetek hegesedése vagy megbetegedése, amely csökkenti a tüdő oxigéncseréjét, és ezáltal több hemoglobin termelődését váltja ki.
 5. Szív- és tüdőbetegségek: Egyes szív- és tüdőbetegségek, például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), növelhetik a hemoglobinszintet, mivel a szervezet megpróbál több oxigént szállítani a szövetekhez.
 6. Polycythemia vera: Ez egy ritka vérképzőszervi betegség, amelyben a csontvelő túlzottan sok vörösvérsejtet termel, ami magas hemoglobinszinthez vezet.
 7. Egyéb betegségek és állapotok: Bizonyos veseproblémák, hormonális zavarok (például a Cushing-szindróma), és bizonyos daganatos megbetegedések is befolyásolhatják a hemoglobinszintet.

Fontos megjegyezni, hogy a magas hemoglobinszint diagnosztizálásához és kezeléséhez orvosi konzultációra van szükség, hogy az alapjául szolgáló okot megfelelően azonosíthassák és kezelhessék.

Milyen tünetekkel járhat a magas hemoglobinszint?

A magas hemoglobinszint (polycythemia) különböző tünetekkel járhat, amelyek attól függően változhatnak, hogy mi okozza a magas szintet és milyen mértékű a megemelkedés.

 1. Fáradtság és gyengeség: Bár paradoxnak tűnhet, a magas hemoglobinszint fáradtságot és gyengeséget okozhat.
 2. Fejfájás és szédülés: Ezek a tünetek a vér sűrűségének növekedésével és a megváltozott vérkeringéssel kapcsolatosak lehetnek.
 3. Látásproblémák: A magas hemoglobinszint zavarhatja a szem vérellátását, ami látásproblémákhoz vezethet.
 4. Vörös vagy kék bőrszín: A bőr elszíneződése, különösen az arc, a fülek, az orr és a kezek területén, a megnövekedett vörösvérsejt-szám miatt alakulhat ki.
 5. Viszketés: Különösen fürdés után, ami a vér sűrűségének növekedésével kapcsolatos.
 6. Fokozott véralvadási hajlam: A magas hemoglobinszint növelheti a vérrögök kialakulásának esélyét, ami vérrögképződéshez (trombózis) és más szövődményekhez vezethet.
 7. Légszomj: A megnövekedett vérmennyiség miatt nehézségek léphetnek fel a légzésben, különösen fizikai megterhelés során.
 8. Fájdalom vagy duzzanat a lábakban: Ez a fokozott véralvadékonyság következménye lehet, ami vénás elzáródást okozhat.

A hemoglobinszint értékeléséhez szükséges további vérparaméterek

A hemoglobinszint értékelésekor fontos figyelembe venni több kapcsolódó vérparamétert is, hogy teljes képet kapjunk az egyén véralvadási állapotáról és az esetleges alapbetegségekről.

A legfontosabb paraméterek:

 1. Vörösvértest-szám (RBC): Ez mutatja meg a vörösvérsejtek koncentrációját a vérben, ami segít megérteni a hemoglobinszint mögötti okokat.
 2. Hematokrit (HTC): A hematokrit az összvér térfogatához képest a vörösvérsejtek által elfoglalt tér arányát jelzi. Magas hematokrit érték polycythemia, alacsony érték pedig anémia jele lehet.
 3. MCV (átlagos vörösvérsejt-térfogat): Az MCV információt ad a vörösvérsejtek átlagos méretéről. Ez segíthet azonosítani az anémia típusát (pl. mikrocitikus, normocitikus, makrocitikus).
 4. MCH (átlagos hemoglobin tartalom): Az MCH az egyes vörösvérsejtek átlagos hemoglobintartalmát jelzi.
 5. MCHC (átlagos vörösvérsejt-hemoglobin koncentráció): Az MCHC az egyes vörösvérsejtekben található hemoglobin koncentrációját mutatja.
 6. Vörösvértest-süllyedés (ESR): Az ESR gyulladást jelző marker, amely segíthet felismerni az anémia gyulladásos vagy autoimmun eredetét.
 7. Vas, ferritin és transzferrin szintek: Ezek a tesztek a vasanyagcsere állapotát tükrözik, amely fontos az anémia diagnosztizálásában, különösen a vashiányos anémiában.
 8. B12 vitamin és folsav szintek: Ezek a vitaminok fontosak a vörösvérsejtek egészséges képződéséhez, és hiányuk anémiát okozhat.
 9. Retikulocita szám: A retikulociták fiatal vörösvérsejtek, és a számuk információt ad a csontvelő vérképző képességéről.

Ezen paraméterek együttes értékelése segíthet az orvosnak az alapbetegség megállapításában és a megfelelő kezelési terv kialakításában. Azonban minden eset egyedi, és az orvos dönti el, hogy mely tesztekre van szükség az adott helyzetben.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója