Retikulocita alacsony és magas értékek értelmezése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A retikulocita egy fiatal vörösvérsejt, amely még nem érte el teljes érettségét, de már kilépett a csontvelőből, és a véráramban található. Ezek a sejtek még tartalmaznak ribonukleinsavat (RNA), ami azt jelzi, hogy nemrég alakultak át éretlen vörösvérsejt előalakokból, és ezért azokra jellemző a finom retikuláris (hálós) anyag jelenléte, amit mikroszkóppal lehet észlelni speciális festési technikákkal.

A retikulociták általában 1-2 napot töltenek a véráramban, mielőtt teljesen érett vörösvértestekké fejlődnek. Ezek a sejtek kulcsfontosságúak az oxigénszállításban, mivel elődeikhez, az érettebb vörösvértestekhez hasonlóan képesek hemoglobint hordozni. A retikulociták számának mérése fontos diagnosztikai eszköz, különösen vérszegénység és más vérképzőrendszeri betegségek esetében.

Hogyan mérhető a retikulocita szint?

A retikulocita szint méréséhez többféle módszer áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik az orvosok számára, hogy megállapítsák a vörösvérsejt-termelés állapotát és sebességét. Íme néhány gyakran használt technika:

 1. Manuális számolás: Ezt a módszert mikroszkóppal végzik, ahol a vérkenetet speciális festékkel kezelik, ami megkötődik a retikulocitákban található ribonukleinsavra (RNA), kiemelve őket a többi sejttől. Ezután a laboratóriumi szakemberek manuálisan megszámolják a retikulocitákat a többi vörösvértest között egy meghatározott számú sejt alapján. Ez a módszer időigényes és emberi hibára hajlamos.
 2. Automatizált számlálás: Modern laboratóriumokban automatizált hematology analizátorokat használnak, amelyek gyorsabban és pontosabban képesek meghatározni a retikulocita szintet. Ezek az eszközök a sejtek optikai vagy elektromos tulajdonságait használják fel a retikulociták azonosítására és számolására. Az automatizált módszerek kevésbé függnek az emberi tényezőtől és nagyobb minták kezelésére is alkalmasak.
 3. Százalékos és abszolút szám: A retikulocita szintet gyakran a teljes vörösvértest-szám százalékaként adják meg, amely a retikulocita frakciót (RFC) jelenti. Emellett kiszámítható az abszolút retikulocita szám is, ami a teljes vérsejtszámból és a retikulociták százalékos arányából származtatható, és pontosabb képet adhat a csontvelő vörösvérsejt-termelő képességéről.

Ezek a mérési módszerek lehetővé teszik, hogy az orvosok diagnosztizálják a vérszegénység típusait, figyelemmel kísérjék a kezelés hatékonyságát, vagy felmérjék a csontvelő reakcióját bizonyos gyógyszerekre vagy terápiákra.

A retikulocita értékek értelmezése

A retikulocita szám értékelése fontos része a vérképzőrendszer állapotának megértésében. A normál, alacsony és magas retikulocita számok eltérő egészségi állapotokat jelezhetnek.

Íme egy áttekintés az egyes értékek jelentéséről:

Normál értékek

A retikulocita százalék általában 0.5% és 2.0% között van egészséges felnőtteknél. Ez azt jelenti, hogy a vörösvértestek százalékos arányában a retikulociták aránya ezen a szinten mozog.

Az abszolút retikulocita szám, amely a teljes vérképlet részeként számítható ki, általában 25,000 és 75,000 sejt/mikroliter között mozog. Ezek az értékek azt jelzik, hogy a csontvelő hatékonyan pótolja az elöregedett vörösvértesteket.

Alacsony értékek

Az alacsony retikulocita számok (hyporegeneratív állapot) azt jelezhetik, hogy a csontvelő nem képes elegendő új vörösvérsejtet termelni. Ez vérszegénységet okozhat, és olyan állapotokra utalhat, mint:

 • Aplasztikus vérszegénység, ahol a csontvelő károsodott.
 • Vashiány, ami a vörösvérsejt-termelés alapanyagának hiányához kapcsolódik.
 • Krónikus betegségek, amelyek gátolják a vörösvérsejt-termelést.
 • Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai.

Tünetei

Az alacsony retikulocita számok általában vérszegénységhez (anémia) kapcsolódnak, amelynek jellemző tünetei lehetnek:

 • Fáradtság és gyengeség
 • Halvány bőr és nyálkahártyák
 • Szapora szívverés vagy szív dobogás érzete
 • Légszomj, különösen fizikai megerőltetés során
 • Hideg végtagok
 • Szédülés vagy fejfájás

Ezek a tünetek az alapvető problémára, azaz a csökkent oxigénszállításra vezethetők vissza, amit a kevés vörösvértest okoz.

Magas értékek

A magas retikulocita számok (hyperregeneratív állapot) azt jelezhetik, hogy a csontvelő aktívan próbál több vörösvértestet termelni, amelyet gyakran az alábbiak okoznak:

 • Vérveszteség, legyen szó akut vagy krónikus állapotról, ahol a csontvelő megpróbálja kompenzálni a veszteséget.
 • Hemolitikus vérszegénység, amelyben a vörösvértestek korai pusztulása miatt a csontvelő fokozza a termelést.
 • Vas-, B12-vitamin vagy folsav pótlás után, ha korábban hiány volt belőlük, ami korlátozta a vörösvérsejt termelést.

Tünetei

A magas retikulocita számok esetében a tünetek gyakran a megnövekedett vörösvérsejt-pusztulás vagy vérveszteség következményei, mint például:

 • Sárgaság (icterus), ha a fokozott sejtpusztulás bilirubin felhalmozódáshoz vezet
 • Általános gyengeség
 • Vérzések, ha a magas retikulocita szám együtt jár a vérzési rendellenességekkel
 • Splenomegalia (lépnagyobbodás), ha a lép fokozott aktivitása a sejtek lebontásában részt vesz

Fontos megjegyezni, hogy magas retikulocita szám önmagában nem feltétlenül okoz tüneteket, különösen, ha a csontvelő válaszként fokozza a termelést egy akut vérvesztés vagy hemolitikus esemény miatt.

A tünetek mindig a mögöttes állapot súlyosságától és természetétől függnek, és a retikulocita szám csak a diagnózis egy részét képezi. A teljes klinikai képhez további laboratóriumi tesztek és klinikai értékelések szükségesek.

Retikulociták és a betegségek kapcsolata

A retikulociták számának vizsgálata fontos diagnosztikai eszköz lehet számos betegség felderítésében és kezelésében. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy milyen betegségek esetén hasznos a retikulocita szám vizsgálata, és milyen jelentőséggel bír a különböző értékek változása:

Vérszegénység

 • Vashiányos vérszegénység: Itt a retikulocita szám általában alacsony marad, mivel a vas hiánya korlátozza az új vörösvértestek képződését. Vas pótlását követően a retikulocita szám növekedése jelzi a kezelés hatékonyságát.
 • Hemolitikus vérszegénység: Ebben az esetben a retikulocita szám magas, mivel a test próbálja kompenzálni a fokozott vörösvértest-pusztulást.
 • Aplasztikus vérszegénység: Itt alacsony a retikulocita szám, mert a csontvelő nem képes elegendő vörösvérsejtet termelni.

Vérveszteség

Akut vagy krónikus vérvesztés esetén a retikulocita szám átmenetileg megemelkedhet, mivel a csontvelő igyekszik pótolni az elveszett vörösvértesteket.

Csontvelő rendellenességek

 • A csontvelőt érintő súlyos megbetegedés (mielofibrózis): Ebben az állapotban a csontvelő szövete hegesedik és nem tud elegendő vörösvérsejtet termelni, ami alacsony retikulocita számot eredményezhet.
 • Leukémia és más hematológiai malignitások: Ezek befolyásolhatják a csontvelő képességét a normális vérképzésre, amely retikulocita szám változásához vezethet.

Gyógyszerek és kezelések hatása

Bizonyos gyógyszerek, mint például kemoterápiás szerek vagy immunmodulátorok, befolyásolhatják a csontvelő működését, ami alacsony vagy magas retikulocita számot eredményezhet. A retikulocita szint monitorozása segíthet a kezelés hatásának értékelésében.

A retikulocita szám változásainak értelmezése fontos része a klinikai kép tisztázásának, és segít az orvosoknak a megfelelő diagnózis felállításában és a hatékony kezelési stratégia kialakításában.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója