Melyek a lábon kihordott infarktus tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A „lábon kihordott infarktus” kifejezés azt az esetet jelöli, amikor valaki szívrohamot (miokardiális infarktust) szenved, de nem keres orvosi segítséget időben vagy egyáltalán nem. A beteg talán nem is veszi észre a szívroham tüneteit vagy tévesen értelmezi őket, és így nem keres fel sürgősségi ellátást.

Ennek a helyzetnek különféle kimenetelei lehetnek:

 1. Pozitív kimenetel: Néhány esetben a szívroham kisebb és nem okoz súlyos károsodást a szívizomban. Ebben az esetben a beteg talán nem is veszi észre, hogy infarktust szenvedett.
 2. Káros kimenetel: Ha a beteg nem keres fel orvosi ellátást, a szívizomnak az a része, amelyik nem kapott elegendő oxigént, elhalhat. Ez további szívműködési problémákat okozhat, például szívelégtelenséget, szívritmuszavarokat stb.
 3. Veszélyes kimenetel: Az infarktus utáni időszakban a betegnek fokozott a kockázata egy újabb, potenciálisan halálos szívrohamnak vagy más szívproblémáknak.

Ezért rendkívül fontos, hogy ha valaki szívroham tüneteit tapasztalja (például mellkasi fájdalom, légszomj, verejtékezés, gyengeség), azonnal keresse fel az orvosi ellátást. A korai beavatkozás növeli az esélyt a túlélésre és csökkenti a szív károsodásának kockázatát.

A lábon kihordott infarktus tünetei

A „lábon kihordott infarktus” esetében a tünetek sokszor nem annyira intenzívek vagy egyértelműek, mint egy tipikus szívrohamnál, de mégis fontos őket felismerni.

A lábon kihordott infarktus tünetei a következők lehetnek:

 1. Enyhe mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés: Ez a fájdalom vagy érzés nem kell, hogy intenzív vagy elviselhetetlen legyen. Sokszor csak egy kellemetlen szorító, szúró vagy égő érzésről van szó a mellkas középső vagy bal oldalán.
 2. Légszomj: Egyeseknél a szívroham egyedüli tünete lehet a légszomj, még mellkasi fájdalom nélkül is.
 3. Fáradtság: Néhányan különösen fáradtnak érezhetik magukat anélkül, hogy meg tudnák magyarázni az okát.
 4. Émelygés, hányinger: Egyes emberek hányingerrel vagy hányással reagálhatnak.
 5. Hirtelen verejtékezés: Váratlanul bekövetkező, ok nélküli verejtékezés is lehet egy tünet.
 6. Fájdalom más testrészekben: A fájdalom kisugározhat a karba (különösen a bal karba), az állkapocsba, a nyakba, a vállba vagy a hátba.
 7. Szédülés vagy rosszullét: Egyes betegek szédülést vagy ájulás érzését tapasztalhatják.
 8. Ritmuszavarok: Szívritmuszavarokat észlelhetünk, például hevesebben verő vagy kihagyó szívverést.

Fontos megjegyezni, hogy a szívroham tünetei változatosak lehetnek, és nem mindenkinél jelennek meg ugyanazok a tünetek. Különösen nőknél a tünetek gyakran kevésbé tipikusak, és kevésbé egyértelműek lehetnek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója