Jobb oldali alhasi fájdalom és derékfájás lehetséges okai

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Sokan találkoztunk már azzal a kellemetlen érzéssel, amikor az alhasunk vagy a derekunk hirtelen fájni kezd. Néha egyszerű izomfeszültségről vagy átmeneti fájdalomról van szó, de néha súlyosabb egészségügyi problémák jelei is lehetnek.

Ebben a cikkben részletezésre kerülnek a jobb oldali alhasi fájdalom és derékfájás lehetséges okai, segítve az olvasót a tünetek értelmezésében és a szükséges lépések megtételében.

A jobb oldali alhasi fájdalom és derékfájás néhány lehetséges okai

1. Vakbélgyulladás

Ha a jobb alsó hasadban erősödő fájdalmat érzel, kísérheti hányinger, hányás és láz. Ezen tünetek vakbélgyulladásra utalhatnak. Ha ilyen tüneteid vannak, mielőbb keresd fel az orvost, mert a vakbélgyulladás gyors beavatkozást igényel.

2. Petefészekciszta vagy torzió

Nőknél a jobb oldali alhasi fájdalom a petefészek cisztájából vagy annak torziójából (elfordulásából) eredhet. Ilyenkor a fájdalom hirtelen kezdődhet és nagyon erős is lehet.

3. Méhen kívüli terhesség

Ez a terhesség kialakulásának rendellenes formája. A petesejt nem a méhben, hanem általában a petevezetékben telepszik meg. Ha erős hasi fájdalmat érzel és késik a menstruációd, érdemes orvoshoz fordulni.

4. Gyulladásos bélbetegségek

Olyan betegségek, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, gyulladást okozhatnak a bélben. Ilyenkor a fájdalmat gyakran hasmenés, véres széklet vagy puffadás kíséri.

5. Húgyúti fertőzések vagy kövek

Ha égő érzést tapasztalsz vizeléskor és fájdalmat a hát alsó részén vagy az alhasban, húgyúti fertőzés vagy vesekő lehet a háttérben.

6. Jobb oldali divertikulitisz

Néhány embernek a vastagbél jobb oldalán is vannak kis zsákszerű kiemelkedések, amelyek gyulladhatnak. Ilyenkor hasi fájdalom, láz és rossz közérzet jelentkezhet.

7. Izomfeszültség vagy sérülés

Ha a derekad fáj, esetleg húzódásról vagy egyéb sérülésről lehet szó. Próbálj meg pihenni, használj fájdalomcsillapítót és jegelést az érintett területen.

8. Porckorongsérv

Ha éles, szúró fájdalmat érzel a derékban, ami a lábadba sugárzik, lehetséges, hogy egy porckorongsérv nyomja a gerinced idegeit.

9. Artritisz vagy más gerincproblémák

Az idővel kialakuló gerincproblémák, mint az artritisz, merevséget és fájdalmat okozhatnak a derekadban.

10. Gyulladásos betegségek

Néhány gyulladásos betegség, mint például a reumatoid artritisz vagy Bechterew-kór fájdalmat okozhatnak a derékban és más ízületekben is.

Ha bármelyik fenti tünetet tapasztalod, mindenképpen keresd fel az orvost, hogy megállapítsa a pontos okot és segítsen a kezelésben!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója