Melyek a pajzsmirigy túlműködés tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A pajzsmirigy túlműködése, más néven hyperthyreosis vagy hipertireózis, az a betegség, amely akkor következik be, amikor a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigyhormont termel. Ez a hormon, amelyet a pajzsmirigy termel, szabályozza a test anyagcseréjét és energiatermelését.

A pajzsmirigy túlműködésében a pajzsmirigy túl aktív lesz, és nagyobb mennyiségű pajzsmirigyhormont termel, mint amire a testnek szüksége van.

A pajzsmirigy túlműködésének számos oka lehet, például autoimmun betegségek, pajzsmirigygyulladás, bizonyos gyógyszerek vagy rosszindulatú daganatok.

Kezelése általában a pajzsmirigy hormontermelésének csökkentésére irányul, például gyógyszerekkel vagy radioaktív jódozás alkalmazásával, amely csökkenti a pajzsmirigy méretét és aktivitását. Ha a kezelést időben és hatékonyan alkalmazzák, a pajzsmirigy túlműködése jól kezelhető.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

A pajzsmirigy túlműködése tüneteket okozhat, amelyek közül néhány a következő:

 1. Fokozott szívverés: A túlműködő pajzsmirigy túl sok pajzsmirigyhormont termel, ami gyakran fokozott szívveréshez vezet.
 2. Gyakori bélmozgások: A túlműködő pajzsmirigy stimulálhatja a bélmozgást, ami hasmenést okozhat.
 3. Fokozott izzadás: Az izzadás fokozódása a pajzsmirigy túlműködésének egyik tünete lehet.
 4. Fogyás: A pajzsmirigy túlműködése serkenti a test anyagcseréjét, ami fogyáshoz vezethet.
 5. Izomgyengeség: A pajzsmirigy túlműködése izomgyengeséget és fáradtságot okozhat.
 6. Szorongás és nyugtalanság: A pajzsmirigy túlműködése növeli a szervezetben a stresszhormonok szintjét, amelyek szorongáshoz és nyugtalansághoz vezethetnek.
 7. Bőrproblémák: A pajzsmirigy túlműködése száraz bőrt, hajhullást, viszketést és bőrproblémákat okozhat.
 8. Csökkent figyelem: A pajzsmirigy túlműködése a figyelem csökkenéséhez és a memória romlásához vezethet.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei az arcon

Bár az arcon megjelenő tünetek nem a leggyakoribbak, néhány lehetséges arcra vonatkozó tünet a következők közül kerülhet elő:

 1. Szemtünetek (Graves-betegség esetén): A Graves-betegség a pajzsmirigy túlműködésének egyik formája. A betegek szemei előretüremkedhetnek vagy „kidülledhetnek” (exoftalmus), a szemhéjak visszahúzódhatnak, és a szemek irritáltakká vagy szárazzá válhatnak. Ezenkívül a betegek fokozott fényérzékenységről is beszámolhatnak.
 2. Fokozott izzadás: Az arcon és a test más részein is megnövekedett izzadás tapasztalható.
 3. Bőrmelegedés és vörösség: A túl sok pajzsmirigyhormon növelheti az anyagcserét, ami hőtermeléssel jár, így az arc is melegebb és vörösebb lehet.
 4. Hajhullás: Bár nem korlátozódik az arcra, azonban a túlműködés hatással lehet a hajra is. A haj vékonnyá és ritkává válhat, beleértve az arcot és a szemöldököt is.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek nem specifikusak, és más betegségek is okozhatják őket, ezért fontos, hogy orvoshoz forduljunk, ha ezeket a tüneteket észleljük, és kivizsgáltassuk magunkat.

A pajzsmirigy túlműködés korai felismerése és kezelése fontos a szövődmények megelőzése érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója