Külső aranyér – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A külső aranyér az egyik leggyakoribb, mégis legkevésbé beszélt egészségügyi probléma, amellyel emberek szerte a világon szembesülnek. Annak ellenére, hogy sokan szenvednek tőle, sok tévhit és tabu övezi a témát.

Az aranyér nem csupán kellemetlen és fájdalmas, de ha nem kezelik megfelelően, súlyosbodhat, és komoly komplikációkat okozhat.

Mi is az a külső aranyér?

Az aranyér az anorectalis régió, vagyis a végbél és a végbélnyílás környékén elhelyezkedő vénák duzzanata következtében jön létre. Amikor ezek a vénák kitágulnak és kialakul a duzzanat, akkor beszélünk aranyérről. A külső aranyér a végbél körüli bőr alatt helyezkedik el.

Anorectalis régióban található vénák bemutatása

Az anorektalis régió a végbél és a végbélnyílás közötti terület. Ezen a területen számos vénácska és vénás plexus található, melyeknek a feladata a széklet kontrollált kiválasztása és a gázképződés szabályozása. Amennyiben ezek a vénák túlzott nyomásnak vannak kitéve, fokozatosan kitágulnak, és aranyérré alakulhatnak.

A külső aranyér kialakulásának okai

A külső aranyér kialakulásának számos oka lehet:

 1. Krónikus székrekedés: A túl erős nyomás, amit a székrekedés során az anorectalis régióra gyakorolunk, károsíthatja a vénákat.
 2. Terhesség: A méh növekedése növeli a nyomást a hasüregi vénákon, és ez aranyér kialakulásához vezethet.
 3. Túlsúly: A túlzott testsúly is növelheti a nyomást az anorectalis régióban.
 4. Időskori gyengeség: Az évek során a szövetek elveszíthetik rugalmasságukat, és ez elősegítheti az aranyér kialakulását.
 5. Krónikus köhögés, tüsszentés: A fokozott hasi nyomás, melyet ezek okoznak, szintén kockázati tényező lehet.
 6. Fizikai munka: Bizonyos munkák, különösen az emelés, növelik a nyomást az anorectalis régióban.

A külső aranyér kialakulásának megelőzéséhez fontos a kockázati tényezők tudatos kezelése és az életmódra való odafigyelés.

Tünetek és diagnosztika

Hogyan ismerjük fel a külső aranyeret?

A külső aranyér gyakran könnyen felismerhető az anorectalis régióban tapintható vagy látható duzzanatok jelenléte alapján. Ezek a duzzanatok általában körkörösek és puha tapintatúak.

Milyen tünetek utalnak rá?

 1. Látható és tapintható duzzanatok a végbélnyílás körül.
 2. Vérzés székelés közben. A vér általában világosvörös, és a székleten vagy a WC-papíron látható.
 3. Viszketés az anorectalis régióban.
 4. Égető érzés vagy fájdalom a végbélnyílás körül, különösen székelés közben.
 5. Nedvesség vagy nyálkás váladék a végbélnyílás környékén.

Milyen diagnosztikai módszerek állnak rendelkezésre?

 1. Fizikai vizsgálat: Az orvos általában egy külső vizsgálattal kezdi, ahol megvizsgálja az anorectalis területet duzzanatok, gyulladás vagy vérzés jelenléte miatt.
 2. Anoszkópia: Egy kis, világító eszközzel az orvos megvizsgálja a végbél alsó részét. Ez segít a belső aranyerek és más anorectalis betegségek felismerésében.
 3. Szigmoidoszkópia vagy kolonoszkópia: Ha az orvos további vizsgálatokat tart szükségesnek vagy más bélbetegségek jelenlétére gyanakszik, ezekkel az eszközökkel mélyebben vizsgálódhat a vastagbélben.

Amennyiben a tünetek tartósak vagy súlyosak, fontos orvosi segítséget kérni. Az aranyér önálló kezelése mellett az alapbetegség vagy az ok kiderítése is fontos lehet a megfelelő kezelés és a megelőzés érdekében.

Hogyan kezelhetjük a külső aranyeret?

1. Külső aranyér kezelése házilag

 • Ülőfürdő: Naponta többször is vehetünk langyos vízben ülőfürdőt, ami segíthet a duzzanat és az irritáció csökkentésében. Ajánlott 10-15 perces fürdőzés, különösen székelés után.
 • Krémek és kenőcsök: Kaphatóak vény nélküli krémek, kenőcsök és gél formájában, amelyek enyhíthetik az égő érzést és a viszketést. Például hidrokortizon-tartalmú krémek alkalmazhatók, de csak rövid ideig, mivel hosszútávú használatuk irritációt okozhat.
 • Kúpok: Speciális, aranyérre kifejlesztett kúpok segíthetnek a duzzanat csökkentésében és az érintett terület gyulladásának enyhítésében.
 • Jég: Egy jégcsomagot vagy hideg borogatást alkalmazva az érintett területre csökkentheti a duzzanatot és a fájdalmat.
 • Fájdalomcsillapítók: Nem-szteroid gyulladásgátlók, mint az ibuprofen, segíthetnek a fájdalom és a gyulladás enyhítésében.

2. Diéta és életmódbeli változtatások

 • Rostban gazdag étrend: Az étrend növelése, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök, elősegítheti a székrekedés megelőzését és az emésztés javítását.
 • Folyadék: Elegendő mennyiségű víz és egyéb nem koffeintartalmú italok fogyasztása segíthet a széklet lágyabbá és könnyebben kiválaszthatóvá tételében.
 • Rendszeres testmozgás: A testmozgás javíthatja az emésztést és segíthet a székrekedés megelőzésében.
 • Székelési szokások: Amikor a szükségét érzi, ne várakozzon a székeléssel, és kerülje a túl erős tolást.

3. Orvosi beavatkozások és műtéti eljárások

 • Gumiszalag ligatúra: Egy kis gumiszalagot helyeznek az aranyér alapjára, amely megállítja a véráramot, és az aranyér elhal és leesik.
 • Szkleroterápia: Egy speciális vegyi anyagot injektálnak az aranyérbe, ami összezsugorítja azt.
 • Hemorrhoidectomia: Ez a sebészeti eljárás a súlyos vagy nagy aranyerek eltávolítására szolgál.

Ezen eljárások bármelyikét alkalmazhatják az orvosok a külső aranyér kezelésére. Ha az otthoni kezelési módszerek nem hatékonyak vagy a tünetek rosszabbodnak, érdemes orvosi segítséget kérni.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója