Melyek a szívroham tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A szívroham, más néven akut miokardiális infarktus, azaz a szívizom infarktusa, olyan súlyos állapot, amely akkor következik be, amikor a szívizom vér- és oxigénellátása hirtelen megszakad. Ez azáltal történik, hogy az egyik koronária artéria, amely a szívizmot táplálja, elzáródik vagy szűkül.

A szívrohamok általában a koszorúér-betegség eredményeként fordulnak elő, ami az érelmeszesedés következtében alakul ki. Az érelmeszesedés során plakkok képződnek az erek falán, amelyek idővel növekedhetnek és a véráramlást akadályozhatják. Ha egy plakk megreped, vagy a kialakult vérrög letapad az érfalon, akkor az érintett koszorúér elzáródhat, és a szívizom nem kap elegendő vért és oxigént.

A szívroham sürgős orvosi beavatkozást igényel. A kezelés célja az érfal újbóli átjárhatóságának helyreállítása, például az érszűkület vagy az elzáródás megszüntetése. Ennek több módszere is lehet, például a trombolízis (vérrög feloldása gyógyszerrel) vagy a koszorúér-bypass műtét.

A szívroham megelőzésében fontos a szív- és érrendszeri egészség megőrzése. Egészséges életmód, például az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás, a dohányzás elkerülése és a stressz csökkentése mind hozzájárulhatnak a koszorúér-betegség és a szívroham kockázatának csökkentéséhez.

Rendszeres orvosi vizsgálatokkal és a megfelelő gyógyszerek szedésével is gondoskodhatunk a szív- és érrendszerünk egészségéről.

A szívroham tünetei

A szívroham tünetei változóak és minden egyén esetében különbözőek lehetnek. A leggyakoribb tünet a mellkasi fájdalom vagy nyomás érzése, általában a mellkas közepén jelentkezik.

Azonban fontos megjegyezni, hogy néhány embernek, különösen nőknek, idősebbeknek vagy cukorbetegeknek, a szívroham tünetei enyhébbek és eltérőek lehetnek a hagyományos mellkasi fájdalomtól.

Néhány gyakori tünet a következők lehetnek:

1. Mellkasi fájdalom

A szívrohamot leggyakrabban a mellkasi fájdalom jellemzi, amelyet sok ember úgy ír le, mintha a mellkasukat összenyomnák vagy nyomnák.

A fájdalom intenzív lehet, és több percig vagy akár hosszabb ideig is fennállhat. Néha a fájdalom a karokba, a vállba, az alsó állkapocsba vagy a hátba sugárzik.

2. Légszomj

A szívrohamot követően sok ember légszomjat tapasztalhat. Nehézlégzés, fulladás vagy a lélegzetvétel nehézségeként jelentkezhet.

3. Szédülés és gyengeség

A szívrohammal járó elégtelen vér- és oxigénellátás miatt szédülés, ájulás vagy általános gyengeség is előfordulhat.

4. Hányinger és hányás

Néhány ember émelygést, hányingert vagy hányást tapasztalhat szívroham közben.

5. Szokatlan izzadás

Hirtelen fellépő, intenzív izzadás, amely nem kapcsolódik fizikai aktivitáshoz vagy hőmérsékletváltozáshoz, jelezheti a szívrohamot.

6. Szorító érzés a mellkasban

Egyes emberek szorító, préselő érzést tapasztalhatnak a mellkasukban anélkül, hogy kifejezett fájdalom lenne jelen.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden szívroham jár feltétlenül mellkasi fájdalommal. Néhány ember csak enyhe tüneteket tapasztalhat, például általános rosszullétet, szokatlan fáradtságot vagy légszomjat. Ha bármilyen szívrohamra utaló tünetet tapasztalsz, fontos, hogy azonnal orvoshoz fordulj, mert a korai kezelés életmentő lehet.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója