Kutyaszőr allergia: Tények, tünetek és tippek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A kutyák az ember legjobb barátai – ez már évszázadok óta ismert tény. Azonban számos ember számára ez a mély kapcsolat komoly kihívásokkal jár, különösen, ha allergiás reakciókat tapasztalnak kedvenc háziállatuk szőrére.

A kutyaszőr allergia az egyik leggyakoribb allergiafajta, és bár sokan hiszik, hogy maga a szőr az oka, a valóságban sokkal bonyolultabb a helyzet.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi okozza valójában a kutyaszőr allergiát, milyen tüneteket okoz, mely kutyafajták okoznak kevesebb reakciót, és hogyan kezelhetők a tünetek.

Mi az a kutyaszőr allergia?

A kutyaszőr allergia olyan immunválasz, amely akkor következik be, amikor egy személy allergiás reakciót mutat a kutyák által termelt fehérjékre.

Bár sokan a „kutyaszőrre” hivatkoznak mint az allergia forrására, a valóságban az allergének a kutyák nyálában, vizeletében és hámsejtjeiben találhatóak.

Amikor ezek az allergének belélegezésre kerülnek vagy bőrrel érintkeznek, azoknál az embereknél, akik hajlamosak az allergiás reakciókra, tüneteket okozhatnak.

Allergiák alapjai:

Az allergiák a test immunrendszerének túlzott reakciói egyébként ártalmatlan anyagokra. Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a testet a káros behatolóktól, mint például a vírusoktól és baktériumoktól. Azonban néhány ember immunrendszere tévesen azonosítja ezeket az ártalmatlan anyagokat (allergének) potenciális veszélyként.

Az allergiás reakció működése:

 1. Első lépés: Az immunrendszer először találkozik az allergénnel, és antitesteket (IgE-t) termel, hogy „emlékezzen” az allergénre.
 2. Ismételt expozíció: Amikor a személy újra találkozik ugyanazzal az allergénnel, az IgE antitestek az allergénhez kapcsolódnak.
 3. Hisztaamin szabadul fel: Az antitestek aktiválják a sejteket (elsősorban a hízósejteket), amelyek hisztamint és más vegyületeket szabadítanak fel a véráramba.
 4. Tünetek kialakulása: A hisztaamin és a többi vegyület okozza az allergiás tüneteket, mint például a duzzanatot, viszketést, tüsszögést és orrfolyást.

A kutyaszőr allergia tünetei

A kutyaszőr allergia tünetei személyenként változóak lehetnek, és az expozíció mértékétől és az egyéni érzékenységtől függően különböző súlyosságúak. Az alábbiakban ismertetjük a leggyakoribb tüneteket:

1. A bőrön megjelenő tünetek:

 • Bőrpír: Az érintett területek, például azok a helyek, ahol a bőr közvetlenül érintkezett a kutyával, pirossá és gyulladtá válhatnak.
 • Viszketés: A bőr viszketése a test különböző területein, különösen azokon, ahol a bőr érintkezett a kutyaszőrrel vagy annak közelében volt.
 • Kiütések vagy csalánkiütés: Kicsi, piros, emelkedett foltok, amelyek nagyon viszketnek, és gyakran az allergénekkel való érintkezés után néhány órán belül jelennek meg.

2. Légzőrendszeri tünetek:

 • Tüsszögés: Gyakori és ismétlődő tüsszögési rohamok, különösen az állattal való közvetlen érintkezés után.
 • Orrfolyás: Átlátszó vagy sárgás váladék az orrból, ami gyakran viszkető vagy égő érzést okoz az orrban.
 • Nehézlégzés: A légzési nehézség, amely a kutyaszőrrel való érintkezés után következik be, és fulladást vagy sípoló hangot okozhat a légzés során.
 • Asztmatikus tünetek: Azok számára, akik már hajlamosak az asztmára, a kutyaszőr allergia súlyosbíthatja az asztma tüneteit, például a légszomjat és a köhögést.

3. Egyéb tünetek:

 • Szemirritáció: A szemek vörössége, viszketése és/vagy könnyezése, ami a szemek érintkezését követően a kutyaszőrrel vagy annak közelében keletkezik.
 • Fülviszketés vagy -duzzanat: A belső fül viszketése vagy érzése, amelyet a kutyaszőr allergénjei okoznak.
 • Torokviszketés vagy -irritáció: Egyesek torok irritációt vagy viszketést tapasztalhatnak a kutyaszőrrel való érintkezés következtében.

A kutyaszőr allergiától szenvedők számára fontos, hogy felismerjék ezeket a tüneteket és konzultáljanak orvosukkal a legmegfelelőbb kezelésről.

Hogyan alakul ki a kutyaszőr allergia?

A kutyaszőr allergia kialakulásának hátterében több összetevő áll, beleértve a genetikai hajlamot, a környezeti tényezőket és az allergénok szerepét. Az alábbiakban lebontjuk ezeket a tényezőket:

1. Genetikai hajlam:

 • Öröklődés: A kutyaszőr allergia és más allergiás betegségek (például asztma, ekcéma) hajlama örökölhető. Ha egyik vagy mindkét szülő allergiás, nagyobb eséllyel lesz a gyermek is allergiás.
 • Genetikai markerek: Bizonyos gének elősegíthetik az allergiás reakciók kialakulását. Kutatások kimutatták, hogy egyes genetikai variációk növelhetik a kockázatot bizonyos allergiás betegségek kialakulására.

2. Környezeti tényezők:

 • Korai életkori expozíció: Azok a gyermekek, akik korai életkorukban rendszeres kapcsolatban állnak kutyákkal, kisebb valószínűséggel fejlesztenek ki allergiát későbbi életükben. Ugyanakkor ez nem minden esetben igaz, és egyes gyermekek továbbra is kifejleszthetnek allergiát.
 • Egyéb környezeti tényezők: A légszennyezés, a dohányzás és a korai életkori fertőzések is befolyásolhatják az allergia kialakulásának esélyét.

3. Az allergénok szerepe:

 • Mi az allergén?: Az allergén egy általában ártalmatlan anyag, amely allergiás reakciót vált ki bizonyos embereknél. A kutyák esetében ezek az allergének gyakran a kutyák nyálában, vizeletében és hámsejtjeiben találhatók.
 • Hogyan működnek az allergének?: Amikor az allergének belélegezésre kerülnek vagy a bőrrel érintkeznek, az immunrendszer túlzottan reagál, mintha veszélyes behatolókkal szembesülne. Ez vezet az allergiás tünetek kialakulásához.

Mely kutyafajták okozhatnak kevésbé allergiás reakciót?

Sok kutyaszerető allergiás reakciót tapasztal bizonyos kutyafajtákkal való érintkezéskor. Azonban léteznek úgynevezett „hipoallergén” kutyafajták, amelyek kevésbé valószínű, hogy allergiás tüneteket okoznak.

Fontos megjegyezni, hogy nincs teljesen allergiamentes kutyafajta, de néhány fajta kevésbé valószínű, hogy reakciót váltson ki.

Hipoallergén kutyafajták:

 1. Poodle (uszkár): Minden méretben (mini, közepes, óriás) az uszkárok hipoallergén tulajdonságokkal rendelkeznek.
 2. Bichon Frisé
 3. Ír lágyszőrű búzaszínű terrier
 4. Lagotto Romagnolo
 5. Portugál vízikutya
 6. Máltai selyemkutya
 7. Kerry Blue Terrier
 8. Schnauzer: Minden méretben (mini, közepes, óriás)
 9. Si-cu
 10. Bedlington Terrier

A különböző szőrtípusok és az allergia kapcsolata:

A kutyák szőre nem az egyetlen okozója az allergiás reakcióknak; sok esetben a kutyák nyálában, vizeletében és hámsejtjeiben lévő fehérjék okoznak allergiás reakciót. Azonban a kutyák szőrének típusa és annak gondozása befolyásolhatja az allergének mennyiségét és terjedését a környezetben.

 1. Rövid szőr: Bár sokan azt gondolják, hogy a rövid szőrű kutyák kevésbé allergének, ez nem mindig igaz. A rövid szőr könnyebben elterjed a környezetben, ami növelheti az allergiás reakció esélyét.
 2. Hosszú, egyenes szőr: A hosszú szőr gyakran megköti az allergéneket, ami csökkentheti azok terjedését a levegőben.
 3. Göndör vagy hullámos szőr: A göndör vagy hullámos szőr gyakran kevesebb allergént bocsát ki a környezetbe. Ezen kutyák gyakran nem veszítenek olyan sok szőrt, így kevesebb allergén terjed szét a környezetben.

Azok számára, akik allergiásak a kutyaszőrre, a legjobb, ha először tesztelik magukat különböző kutyafajtákkal, mielőtt úgy döntenének, hogy beszereznek egyet. Mindig ajánlott konzultálni allergológussal vagy orvossal az allergiás reakciók és azok kezelésének megértése érdekében.

A kutyaszőr allergia kezelése

Azok számára, akik allergiásak a kutyaszőrre, többféle kezelési lehetőség létezik, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében vagy megelőzésében. Az alábbiakban áttekintjük a leggyakoribb kezelési módszereket:

1. Orvosi kezelési lehetőségek:

 • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek blokkolják a hisztamin nevű vegyület hatását, amely a szervezet allergiás reakciójának egyik fő közvetítője.
 • Kortikoszteroidok: Az orrspray formájában alkalmazott kortikoszteroidok csökkenthetik az orrnyálkahártya duzzanatát és az allergiás tüneteket.
 • Dekongesztánsok: Ezek a gyógyszerek segíthetnek a duzzadt orrnyálkahártya csökkentésében, ezzel elősegítve a légzést.

2. Természetes és otthoni gyógymódok:

 • Szemcseppek: A szemirritáció és viszketés enyhítésére szolgálnak.
 • Neti kancsó: Egy olyan eszköz, amely segít a sósvizes oldat orron keresztüli áramoltatásában, és ezzel tisztítja az orrjáratokat és csökkenti az allergének mennyiségét.
 • HEPA szűrők: A magas hatékonyságú részecskeszűrők képesek eltávolítani a kutyaszőr és más allergénok nagy részét a levegőből.
 • Kutya fürdetése: A rendszeres fürdetéssel csökkenthető az allergének mennyisége a kutyaszőrben.

A legmegfelelőbb kezelés kiválasztásához mindig konzultáljunk allergológussal vagy orvossal. Emellett fontos, hogy az allergiás tünetek megjelenése esetén kerüljük a kutyával való érintkezést, amíg a tünetek enyhülnek vagy a kezelés megkezdődik.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója