A szegfűszeg 12 meglepő hatása

Szerző: Norbert

Az ázsiai országokban, például Indonéziában, Indiában, Pakisztánban és még Kelet-Afrika egyes részein őshonos szegfűszeg olyan fűszer, amely számos egészségügyi előnnyel jár.

Az előnyök közé tartozik az emésztés elősegítése, az immunrendszer erősítése és a cukorbetegség szabályozása. A szegfűszeg antimutagén és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint küzd a szájbetegségek és a fejfájás ellen, és úgy gondolják, hogy afrodiziákum tulajdonságokkal is rendelkezik.

Mi is az a szegfűszeg?

A szegfűszeg népszerű ízesítőszer, amelyet különféle módon használnak szerte a világon, különösen Ázsiában, és az ázsiai konyha kulináris fűszere.

A szegfűszeg valójában a Syzygium aromaticum fa szárított virágbimbója. A Myrtaceae nevű növénycsaládba tartozik. Ez egy örökzöld növény, amely trópusi és szubtrópusi körülmények között nő. A szegfűszeg olyan gyógynövény, amelyből az emberek a növény különböző részeit, köztük a szárított rügyeket, szárakat és leveleket használják gyógyszer előállítására.

A szegfűszegolaj ősi gyógyító tulajdonságairól ismert.

Mint sok más fűszer, a szegfűszeg is Ázsiából származik, és nagy múltra tekint vissza. A 13. és 14. században a szegfűszeget Indonéziából egészen Kínába, Indiába, Perzsiába, Afrikába és Európába szállították.

Ez idő alatt nagyon magas ára volt, és emiatt háborúk kezdődtek a szegfűszeg előállításával és forgalmazásával kapcsolatos monopóliumért. A középkorban és azon túl is háborúkat vívtak a Maluku-szigetek ellenőrzéséért.

A hollandok győztek ebben a háborúban, és ennek eredményeként nagyon hosszú ideig tartották a Maluku-szigeteket.

A szegfűszeg jótékony hatásai

Az egészségügyi előnyök közé tartozik:

1. Javítja az emésztést

A szegfűszeg javíthatja az emésztést az emésztőenzimek szekréciójának serkentésével. A szegfűszeg jó a puffadás, gyomor ingerlékenység, hányinger csökkentésére is.

2. Antibakteriális tulajdonságok

A szegfűszeget sokan hirdetik számos emberi kórokozó elleni antibakteriális tulajdonságaik miatt. A szegfűszegkivonatok elég erősek ahhoz, hogy elpusztítsák ezen kórokozók nagy részét. A kivonatok hatékonyak a kolerát terjesztő speciális baktériumok ellen is.

3. Kemopreventív tulajdonságok

A szegfűszeg kemopreventív vagy antikarcinogén tulajdonságai miatt érdekli az orvosi közösséget. Az Oxford Journal: Carcinogenesis című folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatja, hogy a szegfűszeg hasznos lehet a tüdőrák korai stádiumában történő leküzdésében.

A kutatások azt sugallják, hogy a szegfűszegben található oleanolsav daganatellenes hatást fejt ki, míg egy másik tanulmány azt mutatja, hogy a szegfűszegben található eugenol rákellenes hatással bír a méhnyakrák ellen.

Bár még több kutatásra van szükség ebben a témában, ezek az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a szegfűszeg pozitív megoldás lehet ezen a területen.

4. Májvédelem

A szegfűszeg nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek ideálisak a szervek, különösen a máj védelmére a szabad gyökök hatásaitól.

A hosszú távú anyagcsere növeli a szabad gyökök termelését és a lipidprofilt, miközben csökkenti a máj antioxidánsait. A szegfűszeg-kivonatok hasznos összetevői ezeknek a hatásoknak a májvédő tulajdonságainak ellensúlyozásában.

5. Cukorbetegség kezelése

A szegfűszeget az ősi gyógyászati ​​gyakorlatokban számos betegség kezelésére használják. Az egyik ilyen betegség a cukorbetegség.

Cukorbetegségben szenvedő betegeknél a szervezet által termelt inzulin mennyisége vagy nem elegendő, vagy egyáltalán nem termelődik. A szegfűszeg kivonatok bizonyos módon utánozzák az inzulint, és segítik a vércukorszint szabályozását.

A Journal of Ethnopharmacology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szegfűszeg jótékony hatással lehet a cukorbetegségre a növényi alapú étrend részeként.

6. Egészséges csontok

A szegfűszegből készült hidroalkoholos kivonatok közé tartoznak a fenolos vegyületek, például az eugenol és származékai, például a flavonok, izoflavonok és flavonoidok.

Tanulmányok szerint ezek a kivonatok hasznosak lehetnek a csontsűrűség és a csont ásványianyag-tartalmának megőrzésében, valamint csontritkulás esetén a csontok szakítószilárdságának növelésében.

További kutatásokra van szükség ezen eredmények hatékonyságának megerősítéséhez.

7. Antimutagén tulajdonságok

A mutagének olyan vegyi anyagok, amelyek megváltoztatják a DNS genetikai felépítését, mutációkat okozva. A szegfűszegben található biokémiai vegyületek, mint például a fenilpropanoidok, antimutagén tulajdonságokkal rendelkeznek a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A mutagénekkel kezelt sejtekre alkalmazva jelentősen szabályozni tudják a mutagén hatásokat.

8. Az immunitás javítása

Az Ayurveda szerint bizonyos növények hatékonyak az immunrendszer fejlesztésében és védelmében. Az egyik ilyen növény a szegfűszeg.

A szegfűszeg szárított virágbimbója olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek elősegítik az immunrendszer erősítését a fehérvérsejtek számának növelésével.

9. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A szegfűszeg gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. A laboratóriumi patkányoknak adott szegfűszegkivonatokkal végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az eugenol jelenléte csökkenti a gyulladást.

Azt is megerősítették, hogy az eugenol a fájdalomreceptorok stimulálásával csökkenti a fájdalmat.

10. Szájhigiénia

A szegfűszeget használhatjuk az ínybetegségek, például a fogínygyulladás és a parodontitis csökkentésére. A Journal of Natural Products folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szegfűszegkivonatok jelentősen szabályozzák a szájüregi kórokozók szaporodását, amelyek különböző szájbetegségekért felelősek.

Fájdalomcsillapító tulajdonságaik miatt fogfájásra is használhatók.

11. Afrodiziákum tulajdonságai

Ősidők óta azt mondják, hogy az olyan fűszerek, mint a szegfűszeg és a szerecsendió, afrodiziákum tulajdonságokkal rendelkeznek. A szegfűszeg- és szerecsendió-kivonatokkal végzett kísérleteket az emiatt adott szokásos gyógyszerekkel szemben tesztelték, és a szegfűszeg és a szerecsendió pozitív eredményeket mutatott.

12. Fejfájás kezelése

A fejfájást a szegfűszeg segítségével csökkenthetjük. Néhány szegfűszeg bimbójából pasztát készítünk, és keverjük össze kősóval. Adjunk hozzá egy pohár tejhez. Ez a keverék gyorsan és hatékonyan csökkenti a fejfájást.

A szegfűszeg mellékhatásai

  • Szegfűszeg olaj: A szegfűszegolajat nem szabad közvetlenül használni, ehelyett vagy olívaolajban vagy más hordozóolajban kell hígítani. A szegfűszegkivonat-olajat általában biztonságosnak tartják, de egy tanulmány kimutatta, hogy citotoxikus tulajdonságokkal rendelkezik. A szegfűszegkivonat olajának két fő összetevője van – eugenol és B-kariofilén
  • Szegfűszeges cigaretta: Indonéziában a szegfűszeget nagy mennyiségben fogyasztják kretex néven ismert cigaretta formájában. Ezek a cigaretták a dohánycigaretták alternatívájaként jelentek meg, de a kutatások azt mutatják, hogy a szegfűszeges cigaretták valójában károsabbak az egészségre, mint a hagyományos cigaretták, és a tüdőbe jutó nikotin, szén-monoxid és kátrány mennyisége magasabb, mint a normál dohánytermékeknél.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója