A tinktúrák világa: Hogyan használjuk őket a mindennapi életben

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A népi gyógyászatban a gyógynövények széles körben elterjedtek számos betegség gyógymódjaként. A természetben óriási a sokféleségük és kémiai összetételüknek köszönhetően (alkaloidok, glikozidok, szaponinok, vitaminok, enzimek, illóolajok, fitoncidek, zsírok, foszfatidok, lipidek, szénhidrátok, szerves savak, fehérjék, növényi hormonok, szervetlen anyagok), segítenek fenntartani és gyógyítani szervezetünket.

Fontos tudni, hogy a gyógynövényeket mikor és hogyan szüretelik, hogyan tárolják és hogyan használják fel, hogy a legtöbbet kihozhassuk belőlük.

Frissen és szárítva is használhatók. Teák, forrázatok, főzetek, kenőcsök, illóolajok és nem utolsósorban tinktúrák készülnek belőlük.

Mi is az a tinktúra?

Ez egy nem koncentrált készítmény, amelyet száraz növényi vagy állati anyagok extrahálásával állítanak elő. A gyógynövénytinktúra készítéséhez a szesz vagy az alkohol a legfontosabb összetevő, mivel ez a gyógynövények oldószere.

Az alkohol kivonja a szervezetünk számára hasznos összes zsírban oldódó anyagot. Százalékos formában az etanol (etil-alkohol) 25-40% legyen.

Néha a tinktúrák nagyobb százalékos etanollal (az alkoholos italok fő aktív eleme) is készíthetők. Más típusú oldatos folyadékok, például ecet, glicerin stb. is használhatók.

Mire jók a tinktúrák?

A tinktúrák hasznosak és az emberi test különféle állapotaira használják. Belsőleg (vízben vagy teában hígítva) és külsőleg (borogatáshoz, bedörzsöléshez) is alkalmazható.

A gyógynövények összetételétől függően, amelyekből a folyékony kivonatot készítik, a tinktúra hatása megegyezik a gyógynövényekével, de nagyobb koncentrációban. A másik, ami megkülönbözteti a tinktúrát a teától, az az elkészítési technológia.

A gyógyteákat és főzeteket magas hőmérsékleten forralással vagy áztatással állítják elő, míg a tinktúrákban a technológia a nyers gyógynövények jótékony összetevőinek alkoholon keresztül történő kinyerése.

A gyógynövény tinktúrák hasznosak az energia és az immunitás fokozására, a felesleges zsír elégetésére, az alvás elősegítésére, a csontok, bőr, ízületek egészségére, valamint testünk egyéb belső és külső szerveire.

Hogyan készítsünk tinktúrát?

Az otthoni tinktúra elkészítéséhez friss gyógynövényekre és alkoholra (pálinkára vagy vodkára) lesz szükség.

Helyezzük üvegtartályba (palackba vagy más jól zárható edénybe) a megfelelő gyógynövényeket anélkül, hogy összepréselnénk őket, majd öntsük fel alkohollal.

A szorosan lezárt edényt körülbelül 20°C melegen kell tartani 14 napig (talán tovább is), gyakran felrázva. Végül a kapott folyadékot szűrjük le.

Fontos ismerni azoknak a gyógynövényeknek a gyógyászati ​​tulajdonságait, amelyekből a tinktúrát elkészítjük, és hogy jól kombinálódnak-e egymással. Ha ezt nem vesszük figyelembe, ahelyett, hogy segítenénk rajtunk, csak ártani fognak!

Tinktúrák alkalmazása

A tinktúrák használata egyszerű, de fontos, hogy mindig kövesd a címkén található utasításokat vagy az egészségügyi szakember által adott tanácsokat.

  • Adagolás: A tinktúrák adagolása általában csepp formájában történik. Az adagolás mértéke függ a tinktúra típusától, koncentrációjától, és attól, hogy milyen problémára használod. Általában néhány cseppet tesznek egy pohár vízbe, teába vagy gyümölcslébe.
  • Bevitel: A tinktúrákat általában nyelv alá csepegtetik, ahol a szájüreg vékony bőrének köszönhetően gyorsan felszívódnak a véráramba. De hozzáadhatjuk őket italokhoz is.
  • Időzítés: Némelyik tinktúrát étkezéskor, másokat pedig étkezések között ajánlott bevenni. Ez függ a tinktúra típusától és a használat céljától.
  • Tárolás: A tinktúrákat általában sötét, hűvös helyen tárolják, hogy megőrizzék hatékonyságukat.
  • Mellékhatások és kölcsönhatások: Bizonyos tinktúrák mellékhatásokat okozhatnak vagy kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel. Mindig konzultálj egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt új tinktúrát kezdenél szedni.

Fontos, hogy a tinktúrák nem helyettesítik a hagyományos orvosi kezeléseket. Ha komoly egészségügyi problémád van, mindig konzultálj orvosoddal.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója