Mire jó a tinktúra?

Szerző: Norbert

A népi gyógyászatban a gyógynövények széles körben elterjedtek számos betegség gyógymódjaként. A természetben óriási a sokféleségük és kémiai összetételüknek köszönhetően (alkaloidok, glikozidok, szaponinok, vitaminok, enzimek, illóolajok, fitoncidek, zsírok, foszfatidok, lipidek, szénhidrátok, szerves savak, fehérjék, növényi hormonok, szervetlen anyagok), segítenek fenntartani és gyógyítani szervezetünket.

Fontos tudni, hogy a gyógynövényeket mikor és hogyan szüretelik, hogyan tárolják és hogyan használják fel, hogy a legtöbbet kihozhassuk belőlük.

Frissen és szárítva is használhatók. Teák, forrázatok, főzetek, kenőcsök, illóolajok és nem utolsósorban tinktúrák készülnek belőlük.

Mi is az a tinktúra?

Ez egy nem koncentrált készítmény, amelyet száraz növényi vagy állati anyagok extrahálásával állítanak elő. A gyógynövénytinktúra készítéséhez a szesz vagy az alkohol a legfontosabb összetevő, mivel ez a gyógynövények oldószere.

Az alkohol kivonja a szervezetünk számára hasznos összes zsírban oldódó anyagot. Százalékos formában az etanol (etil-alkohol) 25-40% legyen.

Néha a tinktúrák nagyobb százalékos etanollal (az alkoholos italok fő aktív eleme) is készíthetők. Más típusú oldatos folyadékok, például ecet, glicerin stb. is használhatók.

Mire jók a tinktúrák?

A tinktúrák hasznosak és az emberi test különféle állapotaira használják. Belsőleg (vízben vagy teában hígítva) és külsőleg (borogatáshoz, bedörzsöléshez) is alkalmazható.

A gyógynövények összetételétől függően, amelyekből a folyékony kivonatot készítik, a tinktúra hatása megegyezik a gyógynövényekével, de nagyobb koncentrációban. A másik, ami megkülönbözteti a tinktúrát a teától, az az elkészítési technológia.

A gyógyteákat és főzeteket magas hőmérsékleten forralással vagy áztatással állítják elő, míg a tinktúrákban a technológia a nyers gyógynövények jótékony összetevőinek alkoholon keresztül történő kinyerése.

A gyógynövény tinktúrák hasznosak az energia és az immunitás fokozására, a felesleges zsír elégetésére, az alvás elősegítésére, a csontok, bőr, ízületek egészségére, valamint testünk egyéb belső és külső szerveire.

Hogyan készítsünk tinktúrát?

Az otthoni tinktúra elkészítéséhez friss gyógynövényekre és alkoholra (pálinkára vagy vodkára) lesz szükség.

Helyezzük üvegtartályba (palackba vagy más jól zárható edénybe) a megfelelő gyógynövényeket anélkül, hogy összepréselnénk őket, majd öntsük fel alkohollal.

A szorosan lezárt edényt körülbelül 20°C melegen kell tartani 14 napig (talán tovább is), gyakran felrázva. Végül a kapott folyadékot szűrjük le.

Fontos ismerni azoknak a gyógynövényeknek a gyógyászati ​​tulajdonságait, amelyekből a tinktúrát elkészítjük, és hogy jól kombinálódnak-e egymással. Ha ezt nem vesszük figyelembe, ahelyett, hogy segítenénk rajtunk, csak ártani fognak!

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója